znów sterylizacja

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

28 listopada 2006, 00:54

mam dwie kotki.mają po3,5 mies.,więc na razie mam jeszcze troche czasu by o tym myśleć,ale chcę je wysterylizować.jaki jest orientacyjny koszt takiego zabiegu(na 1 kotke)i czy nie lepsza jest antykoncepcja hormonalna?
BRI-MISIE*PL
Kontakt:

28 listopada 2006, 01:15

na dluzsza mete nawet najdrozej oplacona operacja kastracji jest tansza niz antykoncepcja :wink:
Przede wszystkim jednak zabieg jest lepszy dla kota.
Chroni przed ropomaciczem, cystami jajnikow, a odpowiednio wczesnie wykonany rowniez przed nowotworami sutka.
kotki zle znosza blokowanie hormonalne, to im po prostu szkodzi :(
DamaKier
Kontakt:

29 listopada 2006, 22:03

Hormony nie są dobrym wyjściem, z pewnością wyniosą Cię duuuuużo drożej niż sterylizacja i nie są dla kotek zbyt zdrowe. Trudno powiedzieć ile taki zabieg może kosztować, zależy to od miasta, danego gabinetu, wiedzy lekarza i sposobu wykonania. Myślę, że sterylizacja jednej koteczki w granicach od 70zł do powiedzmy 160zł. Najlepiej będzie jak się dowiesz u swojego weta ile taki zabieg kosztuje.
emdi1
Kontakt:

01 grudnia 2006, 17:07

ja zapłaciłam 150 zł ze wszystkim (tzn. + zastrzyki antybiotyków, zdjęcie szwów i takie tam). mieszkam w małym mieście, gdzie właściwie jest dwóch weterynarzy i raczej wszyscy chodza do tego co ja więc pewnie cena jest też skutkiem braku konkurencji:) ale i tak na cene bym tu az tak nie patrzyła, jeśli miałabym wybrać taniego, a kiepskiego weta. chociaż w moim przypadku nie da się mówić o wielkim wyborze...
ODPOWIEDZ
  • Informacje