Aniprazol-Giardia Intestinalis PYTANIE??

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 października 2006, 23:05

wiem , że jast tam napisane, ale ifo są o nim rozbieżne. Ewentualnie zastosuj i sprawdź w badaniu kału czy zniknęły.
Awatar użytkownika
Ann-Kathi

30 października 2006, 11:29

Witam,
chcialam podzielic sie moimi spostrzezeniami na temat leku o nazwie Stronghold.Mam w domu kotka i piesia.Kot ma 15 lat piesio 2 lata.Gdy moj kot mial 9 lat zarazil sie swierzbem usznym.Wet.zastosowal u niego Stronghold.Pomoglo tak szybko,ze pomyslalam co tam musi byc w srodku za trucizna, ze pomoglo tak blyskawicznie. :roll: Poniewaz kocurek szybko wyzdrowial,to przestalam zaprzatac sobie glowe nad sladnikami tego preparatu.W zeszlym roku tuz przed "Gwiazdka" kupilismy piesia (z bardzo dobrej :?: hodowli) sliczna mala kuleczka byla oczywiscie ulubiencem wszystkich.Moj kocio nie odstepowal szczeniaka na krok a i kocury mojej Mamy podczas wizyt u niej,tez traktowaly ja jak zabawke.Piesio podrapywal sie po uszach ale nie specjalnie czesto.Poniewaz sunia trafila do nas miedzy "Gwiazdka" a "Nowym Rokiem" i nasz Wet.byl na urlopie poszlismy z piesiem do kontroli po tygodniu.Hodowca co prawda mowil,ze piesio szczepiony i dopiero po 3tyg.mam sie zglosic na kolejne szczepienie ale pomyslalam sobie zaufanie jest dobre ale poparte kontrola :lol:
No i szok :shock: sunia ma swierzb uszny bardzo zaawansowany.Jest nie mozliwe by rozwinal sie do takiej postaci przez tydzien pobytu u nas.Slowa Weta.Wszystkie zwierzaki do leczenia!!!! Koty profilaktycznie, pieska kuracja bedzie dluzsza.Poniewaz koty juz byly leczone Strongholdem Pan Doc.nie widzial problemu z podaniem preparatu. Dowiedzialam sie (jako osoba dociekliwa), ze preparat ten jest bardzo skuteczny w leczeniu swierzbowca,jak rowniez stosuje sie przeciwko kleszczom i pchlom. "No powiedzmy z dobrym skutkiem (slowa Weta)mozna go stosowac przeciwko nicieniom i glistnicy ale znam lepsze srodki" Powiedzial jednak cos co mnie omal nie zwalilo z nog.Nie jestem lekarzem wiec moze nie dokladnie to odtworze ale sproboje.Otoz Pan Doktor powiedzial ,ze ten srodek w walce z w/w przypadlosciami jest niezwykle skuteczny ale dla niektotych ras psow moze byc smiertelny.Jest to spowodowane brakiem czy tez wada genu M...cos tam,ktory jest odpowiedzialny za ochrone przed lekami i srodkami niebezpiecznymi dla organizmu ,ukladu nerwowego.Jest on swoistym szlabanem w krwioobiegu np.mozgu.Niestety niektore rasy psow nie posiadaja tego genu lub rodza sie z uszkodzonym.Dla nich podanie tego leku koncza sie zawsze smiertelnie.Sa to niektore Colli a takze Bobteil choc Pan Doktor podkreslil,ze takze u tych ras nie wszystkie osobniki sa dotkniete brakiem tego genu :?: Poniewaz P.Dokotor niewiele wiedzial o rasie mojego psiaka zaproponowal inne leczenie.Niewiele one pomagalo.Po 1 tygodniach zadzwonila do mnie hodowczyni z wielkimi przeprosinami i pytaniem czy moja pupilka ma swierzba.No a jakze ma!!! Bylam wsciekla bo musialam izolowac pieska od innych zwierzakow.Bylo jej naprawde przykro.Jej kot zarazil sie gdzies podczas nocnych wedrowek i tak przedostalo sie to na jej psy i ich potomstwo.Oprocz dwoch szczeniakow i doroslego psa caly zwierzyniec podzielil sie swierzbem.Wszystkie zwierzaki otrzymaly Stronghold. Byla to dla mnie tak wielka ulga,ze moge u mojej suni takze zastosowac ten preparat prawie bez ryzyka (gdyz ono zawsze w minimalnym stopniu istnieje).Kuracja zostala zastosowana i po 4 tyg.powtorzona.Pies zdrowy do dzisiaj :D Jako laik musze przyznac,ze w moich oczach jest to "zloty srodek" o piorunujaco szybkim dzialaniu chociaz niestety rownie niebezpieczny.Trzeba go stosowac doladnie wg.masy ciala psa i im mniejszy pies tym trzeba dokladniej przeliczac ml preparatu na kg psa .Ja dostalam lek w wiekszym opakowaniu do tego malenkie strzykawki z oznaczeniem ile leku i dla kogo. Kociaki (tygrysy) Mamy 7 i 8 kg moj kocio 3,5 kg a szczeniak 1,5 kg kazdy z nich otrzymal inna dawke scisle okreslona przez Weta.Lekarz z wielkim naciskiem uprzedzil mnie,ze dawka zalecona przez niego musi byc DOKLADNIE przestrzegana! Wiem, ze post moj jest troche przydlugi ale mysle ze pare wiadomosci w nim zawarlam :P
Pozdrawiam Anka& Co
Ellla

30 maja 2008, 08:02

Dzień dobry, jeśli pies ma kokcydie i giargie intestinalis to co najlepiej zastosować?
ODPOWIEDZ
  • Informacje