Powoli zaczyna brakować mi sił. Pod koniec lipca zauważyłam na grzbiecie mojej psicy wygryzione, bezwłose placki-rany. Wg zaleceń smarowane to było jodyną. Goiło sie na grzbiecie, a nowe rany powstawały na udach i przy ogonie. Byłam prawie pewna, że sunia nie ma pcheł, okazało się, że byłam w błędzie, więc diagnoza padła...atopowe zapalenie skóry. Po kuracji wszystko na pozór wróciło do normy. Na pozór bo po kilku dniach na powiece pokazała sie ropna kulka , wargi zrobiły sie krwisto czerwone, pod pyszczkiem wypadła sierść. Ponieważ sunia miała kiedyś grzybicę, diagnoza sie powtorzyła.Nużyca została wykluczona. Powieka była smarowana Gentamecyną. Prócz imaverolu pies dostawał Ketokonazol( jedno opakowanie) i ecomer. I znów niby wszystko wróciło do normy. Do dziś...rano na łapce zauważyłam znowu wygryzioną sierść i rankę i znowu coś robi się jej na powiece. Na drugiej łapce ma posklejaną sierść jakby ropą. Poza tym snuje się za nią paskudny zapach!
Będe wdzięczna za wszelkie sugestie.
AZP, grzybica, nużyca , a może to wszystko?!
Twojemu psu jest pilnie potrzebna wizyta u psiego dermatologa. Jest klka chorób , które tak przebiegają. Od alergicznych , łojotokowych, po pasożytnicze choroby skóry. ALe internet w tym nie pomoże.
Witam
jestem właścicielką westa , którego leczę już ponad 2 lata, był leczony na nużycę postać ogólną, do tego przyplątał się gronkowiec , grzybica i alergia ( najprawdopodobniej). W tej chwili jest dużo lepiej , nużycę udało sie wytępić po 12 zastrzykach , nosi Preventic od roku. Niestety wciąż walczymy z grzybicą , zapaleniem ucha . Jest karmiony specjalistyczną karmą z jednym wyselekcjonowanym białkiem z ryb morskich. Po długotrwałym leczeniu zostały mu na skórze zmiany w postaci ciemnych plam ze strupkami, ma zmieniony kolor skóry na ciemniejszy. Ostatnio nasza Pani doktor podejrzewa że może ma atopowe zapalenie skóry, mam nadzieję że w końcu leczenie da efekty, jest teraz na antybiotyku i sterydach. Wyczytałam że skuteczne są kąpiele w Hexodermie , tyego jeszcze nie próbowałam ( kąpany był w manusanie peroxywecie, head& shoulders, nizoralu i w paru innych. Może jakieś sugestie
jestem właścicielką westa , którego leczę już ponad 2 lata, był leczony na nużycę postać ogólną, do tego przyplątał się gronkowiec , grzybica i alergia ( najprawdopodobniej). W tej chwili jest dużo lepiej , nużycę udało sie wytępić po 12 zastrzykach , nosi Preventic od roku. Niestety wciąż walczymy z grzybicą , zapaleniem ucha . Jest karmiony specjalistyczną karmą z jednym wyselekcjonowanym białkiem z ryb morskich. Po długotrwałym leczeniu zostały mu na skórze zmiany w postaci ciemnych plam ze strupkami, ma zmieniony kolor skóry na ciemniejszy. Ostatnio nasza Pani doktor podejrzewa że może ma atopowe zapalenie skóry, mam nadzieję że w końcu leczenie da efekty, jest teraz na antybiotyku i sterydach. Wyczytałam że skuteczne są kąpiele w Hexodermie , tyego jeszcze nie próbowałam ( kąpany był w manusanie peroxywecie, head& shoulders, nizoralu i w paru innych. Może jakieś sugestie
w tak złożonych przypadkach bardzo prtoszę pytać swojego lekarza o ten hexoderm. Bez obejrzenia zwierzęcia ciężko orzekać o stosowaniu jakichś leków jak sama Pani pisze to trwa już bardzo długo. Niestety po tak szczątkowych informacjach i opisach zastosować jakiekolwiek leczenie przez internet było by złym krokiem. Proszę zapytac lekarza prowadzącego.
-
- Informacje
-