Bardzo częste sikanie błąd wychowawczy czy sygnał o problema

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

szila89

09 sierpnia 2011, 11:38

Witam. Przepraszam jeśli ten temat był już poruszany, potrzebuję porady mam 7 miesięczną suczkę rasy doberman (ale to akurat chyba nie ma tu znaczenia) masz problem polega na tym, że nasza sunia bardzo często oddaje mocz, wyprowadzamy ją na dwór około 8 do 10 razy na dzień niestety i tak nadal sika i zdarza jej się to robić także w domu, martwi mnie jednak to że sika bardzo często w małych ilościach, potrafi w ciągu bardzo krótkiego spaceru robić siku 3 razy często nie zdąży nawet przykucnąć do sikania proszę poradźcie co robić?? Czy to jest mój błąd?? A może to problemy zdrowotne?? Co może być przyczyną??
ania05

09 sierpnia 2011, 11:58

Dla świętego spokoju złap mocz do badania ...kosztuje chyba 5 zł i wynik razem z sunią pokaż lekarzowi .
Awatar użytkownika
kamila lakusiowa

09 sierpnia 2011, 12:40

A długo już tak ma?
szila89

09 sierpnia 2011, 14:17

odkąd ją mam tak ma a trafiła do mnie w wieku 4 miesięcy bardzo często już wtedy sikała ale myślałam że to bardzo małę dziecię i wiedziałam, że nie była uczona załątwiania się na dworzu teraz ma już 7 miesięcy z kupą nie mamy problemów ale ona tak często sika że ja już nie wiem czy to w jej wieku jest normalne
Awatar użytkownika
dobbinka

09 sierpnia 2011, 16:26

To chyba dobrze byłoby ją przebadać, upewnić się, czy to nie jest problem zdrowotny, a potem dopiero zastanawiać się nad ewentualnymi zagadnieniami wychowawczymi itd. Wydaje mi się, że najpierw wet, analiza moczu, wykluczenie schorzeń nerek, pęcherza.
Awatar użytkownika
amstaff ARY

09 sierpnia 2011, 16:51

Mój Amstaff miał taki problem zimą, tylko przez 2 dni, wynikało to z zaziębienia.
Zbyt długo pozwoliłam mu biegać na śniegu. W domu było gorąco a na dworze mróz.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 sierpnia 2011, 22:45

dokładnie popieram zdanie poprzedników - analiza moczu i wtedy dociekanie co to za tło.
szila89

02 września 2011, 07:32

Witam Ponownie badanie moczu i krwi nic nie wykazały i weterynarz zalecił badanie urografie bad. leoutrast ukł. moczowego ale on sam nie wykonuje takich badań dzwoniłam już do kilka gabinetów o których miałam pojecie ale nic z tego chciałam się zapytać czy ktoś tu na forum może orientuje się gdzie takie badania w okolicach woj. śląskiego można by wykonać?? Ile może takie badanie kosztować??
Przy pierwszej wizycie wet mówił że mogę też ominąć te badanie i jeżeli badanie moczu i krwi nic nie wykaże można spróbować podawać suni jakiś syrop ale już nie pamiętam tej nazwy i jeśli pomoże to trzeba go będzie podawać do końca życia?? Wspomniał też coś że można by przeprowadzić zabieg?? Teraz wskazał się wstrzymać bo sunia dostała cieczki powiedział żebym zaczekała aż cieczka się skończy i powtórzyć jeszcze raz badanie moczu. Trochę się w tym wszystkim pogubiłam i już sama nie wiem co robić
szila89

02 września 2011, 07:54

teraz tak sobie patrze na nią jak śpi sobie obok syna na łóżku i aż mnie to trochę dziwi że jeszcze nigdy nie zmoczyła łóżka (oczywiście teraz śpi w pampersach )
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 września 2011, 19:37

pradwdopodobnie opisujesz typowe zachownie się suki wchodzącej i będącej w trakcie silnych wahań hormonalnych. U suki takie posikiwanie może się zdarzyć od 4 miesiąca do końca pierwszej cieczki lub nawet miesiąc po niej. Wyniki wychodzą idealnie. Nie ma w tym wszystkim nic niepokojącego.
ODPOWIEDZ
  • Informacje