Choroba weneryczna?
tak rzeczywiście istnieje możliwość zarażania się różnymi chorobami w czasie krycia. Najczęściej nie są to choroby weneryczne, ale częściej to drobnoustroje chorobotwórcze i wirusy. Część schorzeń układu rodnego jak np. guzy popularnie zwane stickera nie znamy do końca ich etiologii. CZęść źródeł naukowych opisuje je jako nowotwory a część jako zarażenie wirusowe, króre prowadzi do powstawania takich zmian.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy któraś z tych chorób przenoszonych podczas krycia (n.p. pies zaraził się od chorej suki i przenosi chorobę na następne suki) może powodować niedonoszenie ciąży lub dużą śmiertelność wśród szczeniąt w 1 - 4 dobie życią? Na przykład z miotu 9 - 11 szczeniąt przeżywa 2.
Przyznam - nie dowierzałam.
Przyznam - nie dowierzałam.
tak może się tak dziać może ginąć cały miot, suka np. przy brucelozie może ronić lub rodzić martwe szczeniaki. Ale także część tych zakażeń powoduje problemy z zapłodnieniem.
przepraszam ale się wtrącę:
zawsze istnieje możliwość krycia sztucznego ( inseminacja)
wtedy twój pies jest bezpieczny i niczego " nie podłapie" od suczki
przyznam że swoim psem kryje suki naturalnie tylko swoje ( bo mam pewność że zdrowe) a obce tylko inseminacja.
zawsze istnieje możliwość krycia sztucznego ( inseminacja)
wtedy twój pies jest bezpieczny i niczego " nie podłapie" od suczki
przyznam że swoim psem kryje suki naturalnie tylko swoje ( bo mam pewność że zdrowe) a obce tylko inseminacja.
-
- Informacje
-