Ciaze urojone i nieregularne cieczki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

sztella

26 lipca 2011, 11:13

Witam
Moja 4 letnia suczka chihuahua ma bardzo nieregularne cieczkie (wystepuja w malych odstepach czasowych 3 miesiace np) a ich kontunuacja sa ciaze urojone, objawiajace sie piszczeniem, budowa gniazda, znoszeniem zabawek i laktacja. ta ostatnia mnie martwi bardzo.
Bylysmy juz pare razy u weterynarza ale przy ciazach urononych mowil ze minie, nie bylo zagrozenia dla zdropwia, sutki byly zdrowe, laktacja po 1-2 tyg ustawala.
martwi mnie jednak ze cieczki wystepuja w tak malych odstepach czasowych .
Czyu jest mozliwosc zbadania psiaka w jakis sposob by sie dowiedziec co sie dzieje? zaburzenia hormonalne? Chcielismy by miala miot, ale przy tak nieregularnych cieczkach (ktore sa niewidoczne zazwyczaj, bo plamienie minilmalane przy tak malych gabarytach suni, i dopiero po opuchliznie mozna rozpoznac i to tez nieczesto) jest to nie mozliwe wrecz.
Dziekuje z gory za odpowiedz
pozdrawioam ella
SleepingSun

26 lipca 2011, 23:02

Ja bym się poważnie zastanowiła nad sterylizacją. Sunia może dostać ropomacicza, albo nowotworu listwy mlecznej. Ja bym nie ryzykowała zdrowia swojego psa dla przyjemności oglądania szczeniaków (choć musi być to niesamowite), bądź też jakichkolwiek korzyści finansowych.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 lipca 2011, 23:13

dokładnie trzeba się dobrze zastanowić nad kastracją suczki. Jest to forma zaburzeń hormonalnych to co opisujesz. Jeżeli jest to zwierzę utytuowane , wartościowe hodowlanie to można labolatoryjnie wyznaczać czas owulacji i ją kryć.
pianistka

01 sierpnia 2011, 20:39

Przy obecnej dużej ilości psów tej rasy dodałabym bardzo wartościowa patrząc na prowadzone linie oraz z dużymi osiągnięciami. W Hodowli powinno się dążyć nie tylko do piękna ale zdrowia aby nasze psy cieszyły się z nami wspólnym przebywaniem przez długie lata, a zaburzenia hormonalne i istniejące z tym ryzyko nie jest pożądane dla Hodowli (zaburzenia hormonalne są niestety dziedziczone -( ).
Od razu napiszę, że krycie nie zlikwiduje problemu, może go lekko osłabić na chwilę i wrócić z natężeniem.
Warto więc przemyśleć sprawe sterylizacji póki sunia jest młoda i jest małe ryzyko komplikacji.
Prawdą jest to, że sterylizacja w stanie zapalnym (ropomacicze) nie należy już do rokujących a jest jedynym skutecznym sposobem ratowania zdrowia i życia. Nawracajace ciąże skutkują też rakiem sutków.
Warto więc przemyśleć dla dobra suni zabieg jak najszybciej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje