Witam serdecznie.
Mam oto takie wyniki krwi mojego psa od lekarza nie mogę jakoś dowiedzieć się co psu jest, a jedyna odpowiedz to starość.
Pierwsze wyniki przed wprowadzeniem diety z dn. 12.09.2016r. (wcześniej jadła wszystko + sucha karma Royala dla seniorów)
Glukoza - 66 mg/dl
Albuminy - 2,88 g/dl
Białko całkowite - 6,45 g/dl
Mocznik - 37 mg/dl
ALT - 75 u/l
AST - 113 u/l
Fosfataza alkaliczna - 28 u/l
Globuliny - 3,57 g/dl
Kreatynina - 0,72 mg/dl
Wyniki te wyżej miała robione, bo wymiotowała z krwią.
Po wprowadzeniu diety (wszystko gotowane, bez suchej karmy i podjadania) wyniki są następujące - wyniki z dn. 29.03.2017r.:
Glukoza - 74 mg/dl
Mocznik - 44 mg/dl
ALT - 3 u/l
AST - 72 u/l
Fosfataza alkaliczna - 34 u/l
Globuliny - 3,57 g/dl
GGT - 12 u/l
Kreatynina - 0,76 mg/dl
Niestety pies mimo apetytu schudł przez te ok. 6 m-cy 250 g czyli z wagi 2 kg na 1 kg 750 g.
Proszę o pomoc i ewentualnie na co powinnam zwrócić uwagę przy następnej wizycie u weterynarza.
Wyniki morfologii wszystko w normie, więc nie piszę.
Co może dolegać mojemu psu?
ile pies ma lat? Czy jego serce działa prawidłowo?
- czarnuszek
Pies ma lat 14 lat i jego serce działa prawidłowo. Przynajmniej o nieprawidłowościach nic mi nie wiadomo, a jak lekarz osłuchowo ja badał to nigdy nie mówił, że coś by się działo. Zawsze było, że osłuchowo dobrze.
Ps. Właśnie od soboty zaczęły się kolejne przygody. Wymiotuje i ma rozwolnienie, a dziś nie chce jeść i jest osowiała. W sobotę dostała antybiotyk i w niedzielę też, wczoraj zjadła gotowany kleik z kurczakiem (lekarz kazał dać po dobie głodówki), było ok. Nawet wariowała i awanturowała się o jedzenie, a dziś nie chce jeść i jest osowiała.
Ps. Właśnie od soboty zaczęły się kolejne przygody. Wymiotuje i ma rozwolnienie, a dziś nie chce jeść i jest osowiała. W sobotę dostała antybiotyk i w niedzielę też, wczoraj zjadła gotowany kleik z kurczakiem (lekarz kazał dać po dobie głodówki), było ok. Nawet wariowała i awanturowała się o jedzenie, a dziś nie chce jeść i jest osowiała.
- czarnuszek
Znowu miała wysokie wyniki wątrobowe, ale lekarz przepisał nam lek Hepaxan dog Vebiot. Sara ma już 15 lat i ma się dobrze. Miała okres , że nie chciała jeść gotowanych papek, odżywiała się tylko parówkami z szynki i tym co od nas wyciagnęła, dlatego wyniki jej też się pogorszyły. (ale jakby nic nie jadła to skutek byłby jeszcze gorszy) Oto poprawa jej wyników po 2o dniach stosowania leku:
ALT miała 278 U/I spadek na 36 U/I
AST miała 124 U/I spadek 24 U/I
AP miała 136 U/I spadek 91 U/I
Dodatkowo miała dietę - gotowane jedzenie (niestety nie chciała jeść). Kupiłam jej dodatkowo karmę RoyalCanin Hepatic i jadła ja przez 7 dni i dalej będzie wcinać, nie ma wyjścia.
Serducho jak dzwon, a ona jak szczeniak wariuje, biega i bawi się.
ALT miała 278 U/I spadek na 36 U/I
AST miała 124 U/I spadek 24 U/I
AP miała 136 U/I spadek 91 U/I
Dodatkowo miała dietę - gotowane jedzenie (niestety nie chciała jeść). Kupiłam jej dodatkowo karmę RoyalCanin Hepatic i jadła ja przez 7 dni i dalej będzie wcinać, nie ma wyjścia.
Serducho jak dzwon, a ona jak szczeniak wariuje, biega i bawi się.
Dokładne usg wątroby i pozostałych narządów jamy brzusznej. Wykonaj także wydania trzustki, gdyż ani razu nie było parametrów w wynikach które przedstawiłaś.
-
- Informacje
-