Weterynarz dal mi frontline dla kotow - 0,5 ml celem zakroplenia 5,5 miesiecznemu yorkowi o masie ciala 1,800. Czy jest to odpowiednia dawka?????
Znalazlam u psa male pchelki, po zakropleniu drapie sie duzo bardziej - czyli sa i gryza wsciekle. Czy w przypadku obecnosci pchel kocia dawka zadziala skutecznie?
dawka frontline dla szczeniecia - pytanie do pana doktora
-
Z tego co wiem nie stosuje sie na psach preparatow dla kotów i odwrotnie, nie są odpowiednie a nawet moga wyrzżdzic krzywde...
Psu, poniżej 10 kg daje sie dawke odpowiednia dla tej masy czyli najmniejszą, mozna zakroplic pol pipety....
A juz tymbardziej w przypadku pchel - na psie zyja pchly innego gatunku niz na kocie
Zgroza....wrrr
Psu, poniżej 10 kg daje sie dawke odpowiednia dla tej masy czyli najmniejszą, mozna zakroplic pol pipety....
A juz tymbardziej w przypadku pchel - na psie zyja pchly innego gatunku niz na kocie
Zgroza....wrrr
-
No widzisz, frontline jest jakims tam preparatem, niczym nie rozni sie specjalnie od innych zawierajacych fipronil. Druga grupa preparatow zawiera inna substancje czynna. Zawsze jest podzial na preparaty dla psow i dla kotow i nie roznia sie one tylko dawka substancji czynnej. skora psa nie jest taka sama jak skora kota, organizmy calkiem inne i ich biochemia tez nieco odbiega. wet powinien bardzo dobrze o tym wiedziec.
ponadto wystarczy przeczytac ulotke frontline'a aby dowiedziec sie ze nie podaje sie go psom ponizej 2 kg masy ciala....w takim przypadku stosuje sie frontline spray i to tez w okreslonej dawce, takze raz na miesiac.
Masz na rynku cala mase szamponow przeciwpchelnych. Ponadto jezeli psa pchly oblazly to nalezy takze zakupic preparat ktorym opryskuje sie otoczenie psa
To ze pies sie drapie wcale nie musi swiadczyc o obecnosci pchel...
nie wiem czego jeszcze oczekujesz. wszystko jest do odnalezienia w necie, a takze wszystkiego mozna sie dowiedziec od weta - ale takiego ktory ma o tym pojecie a nie odwala kolejnego pacjenta i juz
ponadto wystarczy przeczytac ulotke frontline'a aby dowiedziec sie ze nie podaje sie go psom ponizej 2 kg masy ciala....w takim przypadku stosuje sie frontline spray i to tez w okreslonej dawce, takze raz na miesiac.
Masz na rynku cala mase szamponow przeciwpchelnych. Ponadto jezeli psa pchly oblazly to nalezy takze zakupic preparat ktorym opryskuje sie otoczenie psa
To ze pies sie drapie wcale nie musi swiadczyc o obecnosci pchel...
nie wiem czego jeszcze oczekujesz. wszystko jest do odnalezienia w necie, a takze wszystkiego mozna sie dowiedziec od weta - ale takiego ktory ma o tym pojecie a nie odwala kolejnego pacjenta i juz
pieska kapalam kilka dni przed podaniem leku, no i wiem, ze nalezy odczekac z kapiela rowniez kilka dni. Preparat frontline dla psow jest od dwoch kg wzwyz, wiec weterynarz zaproponowal przy masie ciala 1800 mniejsza dawke, ktora przewidziana jest dla kotow. Trudno jest przewidziec, czy weterynarz jest konowalem czy lekarzem wyznajacym zasade primum non nocere. Pieska kupilismy tydzien temu wiec nie mam doswiadczenia w odwalaniu roboty przez lekarzy czy pseudolekarzy. Ide i musze zaufac bo nie mam innego wyjscia. Skora psa jest czysta i nie ma zadnych podejrzanych zmian chorobowych oprocz 3-4 ugryzien. Pchly znalazlam doslownie dwie czyli nie jest to inwazja. Przy rzadkich wloskach yorka latwo jest to kontrolowac. Odezwe sie za kilka dni i powiem jaki skutek odnioslam. Piszesz, ze w necie mozna wszystko znalezc - masz racje dlatego tu jestem i szukam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania i mam nadzieje, ze bedziecie pomocni. Tymczasem bardzo dziekuje za zainteresowanie i wsparcie. Ciesze sie, ze dolaczylam do grona psiarzy Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że ilość tego preparatu jest poprawna
No bo tak jesli chodzi o dawke tego preparatu to powinna byc wlasciwa w koncu sa koty 1,5kg i sa koty 3kg. Ale kapiac pieska przed podaniem zmywa sie tzw film skorny lipidowa powloke w ktorej rozchodzi sie preparat i wnika nastepnie do mieszkow wlosa i gr. lojowych. Jej brak utrudnie wlasciwe zabezpieczenia pieska przed ektopasozytami do ktorych zaliczamy rowniez pchly. Moze byc tak ze prep. zostal podany za wczesnie po kapieli. Jak rowniez jesli masz inwazje w domu to mimo zastosowania srodka na psa pchly ze srodowiska zew. moga go obskakiwac ale w przeciaga 12h po opiciu sie krwi powinny zdychac, wskazane byloby tu zastosowac jeszcze jakis prewarat na legowisko i miejsca gdzie pies przebywa, bo to nie dziala na zasadzie offa na komary:) jesli pchly sa to widza i czuja psa, ktory jest w ich oczach taka mega lodoweczka z pysznosciami, ale po skosztowaniu w krotce potem padaj. pozdrawiam i daj znac jak walka z tymi parszywcami ci idzie.
?;)isabelle30 pisze:Z tego co wiem nie stosuje sie na psach preparatow dla kotów i odwrotnie, nie są odpowiednie a nawet moga wyrzżdzic krzywde...
Zgroza....wrrr
nic się nie stanie Twojemu psu. Otrzymał zamiast dawki 0,67 ml dawkę 0,5 ml. W przypadku tego preparatu czy to jest pies czy kot chemicznie jest dokładnie tym samym preparatem. MAsz mądrego lekarza i wie co robi . Jeśli zwierzę mimo tego się drapie pokaż zwierzę lekarzowi aby objrzał jego skórę. Może ten świąd to nie wina pasorzytów lub alergia na nie.