Pytanie na inny temat, więc zadaję osobno. Jak dawkować najlepiej preparat Scanomune. Na opakowaniu jest, że psy do 20 kg mają dostawać 1 tabletkę dziennie, powyżej 2. Ruda waży ok. 27 kg. Lepiej podawać jedną?
Dziekuje z góry
G.
Dawkowanie preparatu Scanomune
Ruda na szczęście zdrowa:):) Chcę podać jej Scanomune profilaktycznie. W zeszłym roku przęziebienie skończyło się zapaleniem oskrzeli i serią antybiotyku, więc teraz chcę dmuchać na zimne. To będę jej dawać po jednej tabletce, po jedzeniu wieczorem. Dziękuję za odpowiedzi i porady.
G.
G.
przy wadze szczeniecia 4kg. podawalam 1 tabletke, zalecenie bylo : koniecznie nz czczo. nie wiem co pisze na opakowaniu, ja dostawalam tabletki w lecznicy, nie mialam opakowania. pozdrawiam.
Koniecznie na czczo i najlepiej na noc.
Jest też taki sam preparat dla ludzi- polecam, do kupienia w aptekach.
Jest też taki sam preparat dla ludzi- polecam, do kupienia w aptekach.
To mam teraz lekki mętlik. Kierując sie tym, co jest napisane na opakowaniu i w ulotce psom podaje się tabletki wieczorem po jedzeniu. Ruda zjada kolacjo/obiad ok. 18, więc wieczorem to ona zawsze już coś w żołądku ma:) i nie jest na czczo, chyba że chodzi o to, żeby nie podawać tabletki razem z jedzeniem? Może pan Jarek cos podpowie?
G.
G.
podajesz 2 kapsułki zgodnie z zaleceniem na ulotce. Nie jest to lek niebezpieczny i na pewno nie zrobi nic złego Twojemu psu. Gdybyś miała go podawać długo można zejść do jednej kapsułki
Panie Jarku, ja też jestem przekonana o niewątpliwej wartości tego preparatu - jak pies czy kot jest poważnie chory, naprawdę stawia na nogi.
Natomiast ta sama substancja jest w preparacie dla ludzi. Ja dość długo go stosowałam z przerwami i moje obserwacje są takie :
- potrafi zahamować rozwój choroby, ale doprowadza do czegoś takiego, że chodziłam dwa tygodnie z zaropiałym migdałkiem - nic nie bolało itp.
- ma wpływ na miesiączkę, dwukrotnie po braniu ok. miesiąca nie miałam miesiączki, a po odstawieniu w ciągu tygodnia pojawiała się.
Sama nie wiem, czy traktować to w ramach nieprzebadania preparatu pod tym kątem, czy może to po prostu taka zwykła reakcja?
Natomiast ta sama substancja jest w preparacie dla ludzi. Ja dość długo go stosowałam z przerwami i moje obserwacje są takie :
- potrafi zahamować rozwój choroby, ale doprowadza do czegoś takiego, że chodziłam dwa tygodnie z zaropiałym migdałkiem - nic nie bolało itp.
- ma wpływ na miesiączkę, dwukrotnie po braniu ok. miesiąca nie miałam miesiączki, a po odstawieniu w ciągu tygodnia pojawiała się.
Sama nie wiem, czy traktować to w ramach nieprzebadania preparatu pod tym kątem, czy może to po prostu taka zwykła reakcja?
tego nikt Ci nie powie . Dla jednego będzie dość, dla drugiego za mało. Trzeba byłoby wykonywać specjalistyczne badania.