dysplazja stawu biodrowego

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

gagula

24 stycznia 2008, 09:47

Polecam zapoznać się z możliwościami takiego leku jak CARTROPHEN VET. To bardzo dobra propozycja dla psów z dysplazją.
omur

24 stycznia 2008, 22:19

Co nikt nie słyszał o wymienionych przeze mnie środkach
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 stycznia 2008, 13:16

śródków działających na stawy jest masa. Nie ma naj . Wszystko zależy od natężenia choroby, % zniszczenia stawu. Stosowałem i stosuję różne leki , ale dobieram to do danego psa nie do dysplazji. Tych dwóch preparatów akurat nie stosuję .
Awatar użytkownika
Anna B.

31 stycznia 2008, 21:00

No to ja pozwolę sobie jeszcze raz w innym miejscu :
"Mój psiak 2,5 roczny smooth collie z dysplazją stawów biodrowych typ C pozostaje na preparacie caniviton forte( 1000 g suchego preparatu ok 150 zł - są też opakowania 400 g.) Jest to preparat odżywczy uzupełniający i wspomagający funkcję chrząstki stawowej. Wytwórca jest polski w Gorzowie Wlkp- Vetoquinol Biowet sp zoo. Obawiam się jednak że preparat jest dostępny jedynie przez veta. Jest w formie suchego proszku. Ja rozrabiałam zalecaną dawkę w odrobinie ( dosłownie 1/2 łyżeczki wody) i tak zmiękczona papkę psiakowi do pyska- chwilę przytrzymać - połykał. Nie dawałam do karmy bo dając w taki sposób miałam pewność, że w całości dotarło tam, gdzie trzeba. Dodam, że pies jest karmiony wyłącznie suchą karmą z dodatkiem chondroityny i glukozaminy - ma się dobrze :))
Rację ma jednak P. Jarek - na każdego psiaka NAJLEPIEJ działa indywidualny preparat czy tez lek. NIE MA ZŁOTEGO ŚRODKA JEDYNEGO DLA WSZYSTKICH NASZYCH POCIECH - trzeba próbować i polegać na zadniu lekarza - powodzenia :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 stycznia 2008, 23:06

ja też chwalę sobie ten prearat. Produkują go Polacy na licencji francuskiej. Ale nie każdemu to wystarcza.
psinka

02 lutego 2008, 22:17

A ja chciałam się dowiedzieć co robić jeśli jest problem w chodzenia u siedmioletniego kundelka.
Czasem pies chodzi zupełnie fajnie i biega po schodach,ale czasem podkurcza tylna łapę.
Narazie daję psu :Dolfos-Arthrofos.
Jeśli to możliwe to poprosze radę doświadczonych psiarzy
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 lutego 2008, 23:19

jedyną radą jaką można Ci udzielić odwiedź porządnego lekarza specjalizującego się w ortopedii. To może oznaczać wiele chorób nóg u Twojego psa tak jak stukot w silniku auta może oznaczać wiele jego usterek czy awarii.
ODPOWIEDZ
  • Informacje