Witam serdecznie!
Jestem właścicielem Yorka, w tym roku skończy 6 lat. Jakiś czas temu zdiagnozowano epilepsję - przyjmuje ćwiartkę Mizodinu raz dziennie. Niedawno zauważyłam, że siekacze mu się po prostu ruszają. Praktycznie, jakbym się uparła, wyciągnęłabym mu te zęby rękami
Pies miał robione już dwa zabiegi pod narkozą:
- w wieku jeszcze szczenięcym: usuwanie podwójnych kłów
- w wieku dorosłym: usuwanie kamienia i usuwanie jąderek, które zostały w jamie brzusznej.
Dbamy o zeby, stąd dolna żuchwa jest wręcz perfekcyjna (nie wiem dlaczego tak zareagowały przednie zęby, że po prostu paradontoza jest wręcz tragiczna! - widać, że kość podtrzymująca zęby tak jakby się zapadła )
Proszę o poradę. Na pewno pójdę do lekarza, ale boję się, że kolejna narkoza + stwierdzona epilepsja będzie zabójcza dla mojego przyjaciela.
Epilepsja, a leczenie uzębienia.
niestety tak się dzieje u yorków z reguły siekacze traci pomiędzy 4-6 rokiem . Im mniej się o nie dba tym szybciej je traci. Narkoza dla epileptyka nie jest groźna ( oczywiście przy dobrze dobranych lekach).
-
Bardzo dziękuję za informację.
Powiem tak. Piesek od maleńkości nigdy nie gryzł. Górne siekacze - po usunięciu, myślę że nie będą tak bardzo potrzebne. Dolne ma śliczne, proste, malutkie, zadbane, itd. Daje myć szczoteczką. Nie wiem dlaczego taka reakcja na górnej szczęce.
Rozumiem, że moje obawy są w tym momencie zbędne i należałoby jak najszybciej usunąć te ruszające się zęby?
I jeszcze takie dodatkowe pytanie: czy można zęby np. usunąć przy silnych lekach uspokajających? Zwiotczających? Bez konieczności wdrażania narkozy?
Powiem tak. Piesek od maleńkości nigdy nie gryzł. Górne siekacze - po usunięciu, myślę że nie będą tak bardzo potrzebne. Dolne ma śliczne, proste, malutkie, zadbane, itd. Daje myć szczoteczką. Nie wiem dlaczego taka reakcja na górnej szczęce.
Rozumiem, że moje obawy są w tym momencie zbędne i należałoby jak najszybciej usunąć te ruszające się zęby?
I jeszcze takie dodatkowe pytanie: czy można zęby np. usunąć przy silnych lekach uspokajających? Zwiotczających? Bez konieczności wdrażania narkozy?
może słowo jak najszybciej nie jest dobre raczej należałoby. Co do Twoich pomysłów na leki ja osobiście nie zgodziłbym się .
-
Dobrze, a co z takimi metodami jak szczoteczka emmi-pet?
a co dzięki niej możemy w tym stanie uzyskać?
-
jestem zdziwiona... ruszające się zęby po prostu wyszły lekarzowi w rękach poleciała delikatnie krew, rana się zasklepiła... także upewniając się jeszcze raz. Skoro zęby same praktycznie wypadły jest konieczność "operacji" czy zabiegu?
należy to uzależnić od stanu pozostałych zębów.