Gdzie można zrobić rzadziej wykonywane badania krwi u psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

DORIS2

20 sierpnia 2018, 13:32

Dzień dobry

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące wykonywania badań z krwi psa. Tym razem chodzi o to że nawet jedno z laboratoriów w Warszawie do którego wysyłane są próbki z gabinetu weterynaryjnego w moim mieście nie wykonuje tych badań o jakie mi chodzi czyli. stężenie cPLI oraz oznaczenie przeciwciał pANCA, α1-antytrypsyna. Kwas foliowy i Vit B12 pewnie zrobię w większości laboratoriów.

Czy do laboratorium dla ludzi można oddać krew psa np. pobraną u weterynarza?

Czy mogłabym tez spytać w czym można ukrywać leki psu choremu na zapalenie jelit? Podawałam je do tej pory w małej łyżeczce smalcu i lekarz nic nie mówił że robię źle. Natrafiłam jednak dzisiaj na artykuł po przeczytaniu którego mam odczucia że robiłam źle, gdyż takie psy mają mieć niskotłuszczową dietę.

Czy można ukryć tabletkę psu w kawałku wędliny czy pasztetu, czy nie powinno się tak robić?

Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 sierpnia 2018, 10:23

do ludzkiego laboratorium nie można oddawać zwierzęcej krwi. Zabraniają tego przepisy a laboratorium takie narażone jest na wysokie kary. Można chować leki w wędlinie, pasztecie, maśle.
Guest

21 sierpnia 2018, 11:06

W moim mieście niektórzy lekarze oddają krew do laboratorium ludzkiego. Natomiast większość lecznic przesyła krew do Lab-Wetu.
Lab-Wet ma swojego kuriera i wyniki dostaje się mailem w tym samym dniu. Taka jest informacja na stronie " Dysponujemy własną flotą kurierską w Warszawie, Krakowie, Katowicach, Gdańsku, Gdyni, Wrocławiu, Poznaniu, Rzeszowie, Tarnowie, Opolu. Dzięki temu materiał do badania dostarczany jest do naszych laboratoriów w możliwie jak najkrótszym czasie."

Trzeba się poinformować , bo maja szeroki zakres badań.
DORIS2

21 sierpnia 2018, 17:27

Dziękuję za obie odpowiedzi.

Ja dzwoniłam do Lab-Wetu i powiedziano mi że odbierają swoim kurierem próbki na badania z wybranych placówek. Niestety nie odbiorą z innego miejsca nawet jeśli ktoś za to zapłaci.

Lecznica w mojej okolicy przesyła badania do Warszawy i powiedzieli mi że nie mają tych badań w ofercie.

Dziwne, niby Warszawa to duże miasto.
ODPOWIEDZ
  • Informacje