Guz z tyłu głowy owczarka podhalańskiego?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

daras

10 czerwca 2023, 12:09

Dzień dobry,
mój znajomy posiada psa rasy owczarek podhalański, który po ukończeniu pierwszego roku życia zaczął zmagać się z padaczką. Na środku tylnej części jego czaski był wyczuwany jakby guz. Nie stwierdzono co to jest.

Ja również postarałem się o szczeniaka rasy owczarek podhalański. Jego rodowód i pochodzenie nie mają nic wspólnego z psem mojego znajomego.
Z obawy przed powtórką historii mojego znajomego, dla mojego psa stosowałem karmy zalecane w lokalnej lecznicy. Pies odbył szczepienia.
Dziś ma rok życia. Tętni życiem oraz energią.

Jednak zaczął mnie obawiać również jakby "guz" na tylnej stronie jego czaszki. Na jej środkowej tylnej części. W tym samym miejscu co pies mojego znajomego. Mój owczarek jako szczeniak nie miał tam żadnego "guza" gdyż zwracałem na to uwagę od początku jego życia.
Ten niby "guz" nie jest miękki, nie jest wodnisty, pies nie ma większych reakcji gdy naciskam to miejsce.

Pytanie czy jest to jakiś guz? Choroba? A może naturalny kształt lub narośl kości na czaszce tej rasy?

Proszę o poradę. Dziękuję
Vet4u

11 czerwca 2023, 16:04

Witam,
Trudno wywnioskować z opisu czy struktura opisywana jest patologiczna lub fizjologiczna.
Jednak patrząc na budowę czaszki psa, jak najbardziej może być ona prawidłowa i odpowiadać kości międzyciemieniowej.
W razi wątpliwości zawsz może wykonać Pan zdjęcie RTG lub TK czaszki psa u lekarza weterynarii, które zobrazuje aktualny stan struktur głowy.
Pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
ODPOWIEDZ
  • Informacje