Witajcie.
Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o choroby psa dlatego chciałem zasięgnąć porady w sprawie następującej:
otóż wydaje mi się, że mój pies pija za mało wody w ciągu dnia- szczególnie teraz podczas upałów powinna się wg mnie zwiększyć ilość wypijanej wody przez psa
U mnie wygląda to tak, że niezależnie o której wyjdzie rano na spacer, potrafi po przyjściu nie wypić ani kropli wody nawet przez 3-4 godziny powiedzmy do godzin południowych (mimo wysokich temperatur już rankiem)
W ciągu dnia też nie pije zbyt dużo, najwięcej zdarza się na noc.
Karmiony jest suchą dobrej jakości obecnie Acana Lamb&Apple, ale przy innych karmach było podobnie.
I pytanie, czy takie małe ilości wypitej wody mogą zwiastować jakieś schorzenia?
Dodam, że pies jest w dobrej kondycji, nic mu na oko nie dolega.....
Ilość wypitej wody przez psa- Do Dr. Jarka i innych
mała ilość picia na szczęście z reguły nie oznacza żadnej choroby. Gorzej jeśli zwierzę dużo pije. To jet troszkę jak u ludzi sa ludzie pijący duże ilość plynów w czsie gorąca , ael są tacy , którzy wcale dużo nie wypijają. Jeśli zwierzę gwałtownie obniży ilość spożywanych płynów ( z reguły idzie to także z obniżeniem łaknienia) wtedy należy zacząć się martwić.
Moja sunia zawsze piła bardzo mało i do 12 roku życia okaz zdrowia i kondycji. Kiedy zaczęła dużo pić, to zwróciło moja uwagę - złe wyniki wątrobowe + cukrzyca. Wątroba wyleczona, z cukrzycą zyje już ponad 1,5 roku. Pije mało, a "większe picie" oznacza wzrost poziomu cukru we krwi.
Napisałam, bo większe, niż zazwyczaj, picie i to nie sporadyczne, może oznaczac chorobę.
Napisałam, bo większe, niż zazwyczaj, picie i to nie sporadyczne, może oznaczac chorobę.
-
- Informacje
-