Kastracja szczeniaka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

zanett1985

20 czerwca 2022, 10:59

Kochani proszę o pomoc... Szczególnie Pana Jarka... Wiem że 9qn ka wielką wiedzę, jestem z małej miejscowości i boję się trochę... Dwa miesiące temu pochowałam swoją suczke przerzut na płuca wynikiem zbyt później kastracji 😭
W tej chwili mam szczeniaczka małej rasy, wet twierdzi że powinnam wykastrować przed pierwszą cieczką... Natomiast ja forach zdania są podzielone i trzeba czekać aż osiągnie dojrzałość... Bardzo proszę o radę... Jaki najlepszy jest czas na kastracja suczki ❤️❤️❤️
Vet4u

10 października 2022, 17:07

Dzień dobry,
Wiek zwierzęcia jest w przypadku kastracji sprawą indywidualną. Wykazano, że wykonanie kastracji przed pierwszą cieczką ogranicza ryzyko powstawania guzów sutka, jednak może niekorzystnie wpływać na rozwój kości - przez niedobór estrogenów po kastracji opóźnione jest zamykanie nasad kości długich. Z drugiej strony młode zwierzęta cechują się szybszą rekonwalescencję po zabiegu niż te starsze. Czasami trzeba jeszcze wziąć pod uwagę behawioryzm naszego zwierzęcia - są sytuacje, w których wczesna kastracja nie jest wskazana. Wszystkie czynniki powinny zostać wzięte pod uwagę przez lekarza weterynarii, który określi najlepszy czas na wykonanie kastracji. Jeśli nie jest Pani przekonana, może Pani udać się do innego weterynarza by zasięgnąć drugiej opinii.
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ
  • Informacje