kastracja

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

12 marca 2006, 11:57

mam pytanie w jakim wieku najlepiej poddac psa kastracji? mam taki zamiar w stosunku do mojego rocznego owczarka. czy psa trzeba jakos odpowiednio przygotowac przed, czy potrzebne sa jakies dodatkowe badania? i jeszcze pytanie jaką metodą państwo wykonujecie, ile trwa i jakie są koszty zabiegu? z góry dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 marca 2006, 13:31

zalecamy kastracje od 6-7 miesiąca życia, zwierze musi przejść badanie kliniczne wstępne, dobrze jest wykonać podstawowe badania krwi - niekoniecznie ( ze względu na wiek, chyba że w badaniu klinicznym coś jest nie tak). Przygotowanie jak do każdego zabiegu tj. ścisła dieta min. 12 godzin przed zabiegiem i zostaje na 1,5 godziny i wychodzi na własnych nogach. Kastracje wykonujemy poprzez jedno cięcie w okolicy przedmosznowej. Kosz zabiegu na priva po podaniu wagi psa i zalogowaniu się.
Gość

21 marca 2006, 20:01

podlacze sie do tematu... moj owczarek w kwietniu skonczy rok.. kastracje planuje na przyszla zime... jest to pies.. czy to naprawde nie ma znaczenia wiek przy kastracji w wypadku duzych psow?czy zle zrobie czekajac az peis skonczy te 1.5 roku bo chce zeby jakos w ogole dojrzal psychicznie i fizycznie w pelni i tak wlasnie najwczesniej w wieku 1.5 lub 2 lat bede chciala go kastrowac..
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 marca 2006, 23:15

wiek w tym wypadku nie ma znaczenia
Gość

25 marca 2006, 09:29

dziekuje za odpowiedz:)
ODPOWIEDZ
  • Informacje