kłopoty z trawieniem

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Nora

26 grudnia 2005, 15:07

Witam
Być moze był tu gdzieś podobny temat, ale że każdy przypadek może być jednak inny proszę o pomoc lub podpowiedź.
Pies (9 m-cy) -leczone uszy (drożdżak - rozpoznanie bez wymazu). Pierwszy tydzień maść Oridermyl, po tygodniu antybiotyk (Amoksilav). Po kilku dniach stosowania pojawiły się silne wymioty (co pół godziny). Dieta nie była zmieniana, raczej nie miała szans zjeść czegos na spacerze, choc tego nie mogę być na 100% pewna. Antybiotyk w tabletkach jeszcze tego samego dnia został odstawiony i zmieniony na zastrzyki. Pies trafił do weta na kroplówkę (odwodnienie). Podane zostały środki przeciwwymiotne. Przez nastepny tydzień jako posiłki podawany był rozgotowany ryż z siemieniem lnianym, z bardzo drobno posiekanym kurczakiem. Niestety pies po tym tygodniu znów zacząl wymiotować. Najpierw przed posiłkiem, potem zwróciła cały posiłek. Dzis jeszcze nic nie jadła więc nie wiem co będzie. Jeżeli chodzi o kupki - raczej normalne choć wczoraj luźne o zielonkawym kolorze, konsystencji jakby "galaretowatej". Innych objawów brak.
Wyniki badań biochemicznych robione tydzien temu (po wspomnianej kroplówce).:
ALAT - 74 (U/l)
ASPAT - 150 (U/l)
amalyza - 548 (U/l)
fosfataza alkaliczna - 45 (U/l)
Kreatynina - 0,63 (mg/dl)
mocznik - 18,99(mg/dl).

Czy ktoś pomoże mi w ich interpretacji ?. Dodam jeszcze, że pies dotychczas okaz zdrowia. Nigdy żadnych problemów z układem pokarmowym, nigdy nawet najmniejszej biegunki.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 grudnia 2005, 22:48

wszystko z twojego opisu pasuje jak nietoleracja leków ale. próby wątrobowe są podniesione ale czy to też nie leki????????????? Niesttey bez dokładnego opisu leczenia i bez badania ciężko będzie ustakić coś szczegółowo. Jakie te zatrzyki dostał? Po amoxiclavie psy często wymiotują.
ODPOWIEDZ
  • Informacje