kopiowanie uszu u sznaucera

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
niunia_51
Kontakt:

25 marca 2006, 15:05

witam :D
mój fred ma 5 miesięcy(sznaucer olbrzym) i doszły mnie słuchy (od hodowców) że powinnam jak najszybciej obciąć mu uszy ponieważ jest wtedy mniejsze ryzyko zapalenia uszu i ogólnie powiedziano mi że tak jest lepiej
co Wy sądzicie o tym :?:
czekam na rady
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 marca 2006, 22:46

zgodnie z ustawą jest to zabieg zabroniony - wykonujący jak i zlecający podlega karze!!!!!!
DamaKier
Kontakt:

26 marca 2006, 15:44

Ludzie, tego mądrego weta powinni wsadzić!!!! W Polsce jest zabroniony zabieg kopiowania i tylko nieodpowiedzialny oraz niekompetentny wet zgadza sie na takie rzeczy, To nie prawda że jak obetniesz psu uszy to pozbędziesz się chorób, nie rób tego pod żadnym pozorem. To jest okaleczanie psa, wyobraź sobie co to dla niego znaczy. Nie rób tego, to jest dla psa kalectwo. Nie obcinaj mu zdrowych uszu, zostaw go tak jak go Bóg stworzył. Nie pozbędziesz się chorób kopiowaniem, wręcz przeciwnie- po źle skopiowanych uszach mogą wystąpić komlikacje zdrowotne. Nie skazuj młodego psiaka na obicęte uszy!!!!!
pianistka

26 marca 2006, 16:24

Powtórze jeszcze raz (pytanie bylo tez na innym forum).
Pierwsza rzecza jaka sie robi jak pies choruje na uszy - to zidentyfikowanie przyczyny choroby poprzez zrobienie wymazu, to bakterie sa przyczyna zachorowan a nie fakt nie obciecia platu usznego.
Idac takim tokiem rozumowania moje pudle powinny ciagle miec zapalenia uszu - bo maja uszy ciezkie, przylegajace. Nie choruja jednak.
Dorka

26 kwietnia 2006, 19:59

Matko! :evil: Czego to "prawdziwi hodowcy" nie wymyślą!
Na szczęście na ringach widać coraz więcej piesków z uszami i ogonami "jak je Pan Bóg stworzył" i nieźle tam sobie poczynają!
Panie Jarku - brawo za postawę! Oby wszyscy weterynarze reprezentowali taki punkt widzenia i odmawiali kopiowania ogonów i uszu!
ODPOWIEDZ
  • Informacje