Witam ,
Panie doktorze posiadam 20 tygodniowego owczarka niemieckiego,który waży 18kg. Dotychczas nie było żadnych problemów i rósł jak na drożdżach,ale ostatnio pojawiła się taka bordowa krew przy wydalaniu.No i niestety piesek mi troche zlichociał,osłabły mu łapki i opadly stojące uszka. Objawy które temu towarzyszą to przede wszystkim: straszne sapanie psiaka,jest taki podniecony i troche markotny,dużo śpi no i skomli przy załatwianiu,jeżeli chodzi o apetyt to ma nadal. Dokładnie wygląda to tak pies załatwia sie normalnie po czym zrobi kilkanaście kropel takiej biegunki z różną ilością ciemnej krwi.Takie coś zdarzyło nam się dotychczas 3 razy przypuszczalnie jak nam coś psiak zjadł na dworze (ale nie jestem tego pewna na 100%).I jeżeli odrazu reaguje utrzymuje się tylko dzień.Podaje mu wtedy coś na zatrzymanie biegunki,lacidofil,len no i robie dietke i dotychczas to przechodziło.Ale powiem szczerze,że mnie to strasznie martwi,bo niestety odbija się to na jego kondycji. Poza tym starsznie go to boli i widać że jest taki biedny. ;( Normalne jego posilki skladaja sie z karmy Brit aktivity,ryzu bądz kaszy jęczmiennej,warzyw z mięsem no i do tego dostaje witaminy dolfos junior,arthrofos no i ostatnio fosforan wapnia na te słabe łapki. Proszę o rade co robić przy takich odchodach z krwią,czy może być tego inna przyczyna niż przypuszczalne zjedzenie jakiegoś odpadku?Proszę o jakąś rade z góry dziękuję i pozdrawiam Anetka
Krew w odchodach
Witam,
Nie jestem weterynarzem ale wydaje mi się, że dolegliwości towjego psa spowodowane są czymś innym niż zjedzeniem czegoś nieodpowiedniego. Przyczyn takiego stanu może być wiele. Powinnaś zrobić mu badania krwi i ewentualnie rtg przewodu pokarmowego z kontrastem.
ps. Kasza to nie najlepszy pomysł na jedzenie dla psa. Czy dajesz mu kości do jedzenia?
Pozdrawiam i informuj nas co z psiakiem.
Nie jestem weterynarzem ale wydaje mi się, że dolegliwości towjego psa spowodowane są czymś innym niż zjedzeniem czegoś nieodpowiedniego. Przyczyn takiego stanu może być wiele. Powinnaś zrobić mu badania krwi i ewentualnie rtg przewodu pokarmowego z kontrastem.
ps. Kasza to nie najlepszy pomysł na jedzenie dla psa. Czy dajesz mu kości do jedzenia?
Pozdrawiam i informuj nas co z psiakiem.
Zdecydowanie jutro marsz z psiakiem do weterynarza, nalegaj na zrobienie badania krwi, ew. mozesz tez zabrac probke stolca do analizy, choc nie wiem czy to w czyms pomoze. Z takimi objawami nie mozna czekac, bo stan psiaka moze sie tylko pogorszyc.Im szybciej zjawisz sie u weta tym lepiej. mam nadzieje, ze wybraliscie jakiegos dobrego.
Zycze powodzenia w leczeniu, i tak , daj znac jak sie ma Twoj psiak.
Zycze powodzenia w leczeniu, i tak , daj znac jak sie ma Twoj psiak.
hmmmm to mnie zmartwiliście myślałam,że to naprawde będzie problem z zjedzeniem czegos nieodpowiedniego.A jeżeli chodzi o kosci to od momentu kiedy się to zdażyło poraz pierwszy już mu nie podaje.
A czy 20 tygodniowy ON nie powinien dostawać BRIT Junior Large Breed? Brit Activity to karma dla psów dorosłych o dużej aktywności a nie dla szczeniaków, poza tym Brit Junior Large Brit zawiera glukozaminę i chondroitynę.
No i żeby nie przedobrzyć z wapniem i fosforem - Dolfos junior już zawiera te składniki, a pies jeszcze dodatkowo dostaje fosforan wapnia. Ja bym tak bez konsultacji z lekarzem nie ładował w psa tyle Ca i P bo możesz mu tym zaszkodzić. Może to nie tyle słabe łapki co piesek ogólnie osłabł w związku z jakąś chorobą? Możesz zrobić tzw. profil szczeniaka i wtedy zobaczysz czy faktycznie trzeba mu uzupełniać wapń i fosfor.
Poza tym przy takich objawach (krew) pilnie do lekarza.
No i żeby nie przedobrzyć z wapniem i fosforem - Dolfos junior już zawiera te składniki, a pies jeszcze dodatkowo dostaje fosforan wapnia. Ja bym tak bez konsultacji z lekarzem nie ładował w psa tyle Ca i P bo możesz mu tym zaszkodzić. Może to nie tyle słabe łapki co piesek ogólnie osłabł w związku z jakąś chorobą? Możesz zrobić tzw. profil szczeniaka i wtedy zobaczysz czy faktycznie trzeba mu uzupełniać wapń i fosfor.
Poza tym przy takich objawach (krew) pilnie do lekarza.
-
- Informacje
-