Krew w odchodach

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

25 marca 2007, 11:40

Witam ,
Panie doktorze posiadam 20 tygodniowego owczarka niemieckiego,który waży 18kg. Dotychczas nie było żadnych problemów i rósł jak na drożdżach,ale ostatnio pojawiła się taka bordowa krew przy wydalaniu.No i niestety piesek mi troche zlichociał,osłabły mu łapki i opadly stojące uszka. :( Objawy które temu towarzyszą to przede wszystkim: straszne sapanie psiaka,jest taki podniecony i troche markotny,dużo śpi no i skomli przy załatwianiu,jeżeli chodzi o apetyt to ma nadal. Dokładnie wygląda to tak pies załatwia sie normalnie po czym zrobi kilkanaście kropel takiej biegunki z różną ilością ciemnej krwi.Takie coś zdarzyło nam się dotychczas 3 razy przypuszczalnie jak nam coś psiak zjadł na dworze (ale nie jestem tego pewna na 100%).I jeżeli odrazu reaguje utrzymuje się tylko dzień.Podaje mu wtedy coś na zatrzymanie biegunki,lacidofil,len no i robie dietke i dotychczas to przechodziło.Ale powiem szczerze,że mnie to strasznie martwi,bo niestety odbija się to na jego kondycji. :( Poza tym starsznie go to boli i widać że jest taki biedny. ;( Normalne jego posilki skladaja sie z karmy Brit aktivity,ryzu bądz kaszy jęczmiennej,warzyw z mięsem no i do tego dostaje witaminy dolfos junior,arthrofos no i ostatnio fosforan wapnia na te słabe łapki. Proszę o rade co robić przy takich odchodach z krwią,czy może być tego inna przyczyna niż przypuszczalne zjedzenie jakiegoś odpadku?Proszę o jakąś rade z góry dziękuję i pozdrawiam Anetka
X

25 marca 2007, 14:05

Witam,

Nie jestem weterynarzem ale wydaje mi się, że dolegliwości towjego psa spowodowane są czymś innym niż zjedzeniem czegoś nieodpowiedniego. Przyczyn takiego stanu może być wiele. Powinnaś zrobić mu badania krwi i ewentualnie rtg przewodu pokarmowego z kontrastem.

ps. Kasza to nie najlepszy pomysł na jedzenie dla psa. Czy dajesz mu kości do jedzenia?

Pozdrawiam i informuj nas co z psiakiem.
Awatar użytkownika
Iwi_m

25 marca 2007, 14:45

Zdecydowanie jutro marsz z psiakiem do weterynarza, nalegaj na zrobienie badania krwi, ew. mozesz tez zabrac probke stolca do analizy, choc nie wiem czy to w czyms pomoze. Z takimi objawami nie mozna czekac, bo stan psiaka moze sie tylko pogorszyc.Im szybciej zjawisz sie u weta tym lepiej. mam nadzieje, ze wybraliscie jakiegos dobrego.
Zycze powodzenia w leczeniu, i tak , daj znac jak sie ma Twoj psiak.
Gość

25 marca 2007, 15:58

hmmmm :( to mnie zmartwiliście myślałam,że to naprawde będzie problem z zjedzeniem czegos nieodpowiedniego.A jeżeli chodzi o kosci to od momentu kiedy się to zdażyło poraz pierwszy już mu nie podaje.
Gość

25 marca 2007, 21:22

A czy 20 tygodniowy ON nie powinien dostawać BRIT Junior Large Breed? Brit Activity to karma dla psów dorosłych o dużej aktywności a nie dla szczeniaków, poza tym Brit Junior Large Brit zawiera glukozaminę i chondroitynę.
No i żeby nie przedobrzyć z wapniem i fosforem - Dolfos junior już zawiera te składniki, a pies jeszcze dodatkowo dostaje fosforan wapnia. Ja bym tak bez konsultacji z lekarzem nie ładował w psa tyle Ca i P bo możesz mu tym zaszkodzić. Może to nie tyle słabe łapki co piesek ogólnie osłabł w związku z jakąś chorobą? Możesz zrobić tzw. profil szczeniaka i wtedy zobaczysz czy faktycznie trzeba mu uzupełniać wapń i fosfor.

Poza tym przy takich objawach (krew) pilnie do lekarza.
ODPOWIEDZ
  • Informacje