Krosty na brzusiu (foto) !!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Basiika
Kontakt:

18 maja 2009, 16:29

Witam
moja 4 miesieczna sucz od poczatku miala "problem" z brudzacym sie brzuchem ile razy dziennie bym go nie myla to byl brudny. Teraz od tygodnia wyskakuja krosty
Obrazek
Obrazek

i nie wiem jak mam go pielegnowac? czym myc? smarowac? czy mozna alantanem? Oprocz krost pojawilo sie przebarwienie(brunatne) obok sromu

Obrazek

Dodam ze pies nie cierpi, nie drapie sie, nie lize natretnie, poprostu zachowuje sie jak by tego nie bylo. Z moich obserwacji to jedyna zmiana w zachowaniu to czestsze picie wody w duzych ilosciach i posikiwania w domu co 20,40 min , Corka przechodzi teraz ospe i Gaba ma podobne krosty do "ospowych" ale moze to nie ma zwiazku poprostu napisalam najwiecej zeby pomoc zinterpretowac problem :)
Pozdrawiam i czekam na rady
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 maja 2009, 17:16

podejrzewam, że pierwotną przyczynaych różowo - czerwonych krost jest uczulenie a wtórnie występuje nadkażenie drożdżakiem Malascesia . Na pewno trzeba walczyć z uczuleniem , z drożdżakiem jest w miarę prosta walka mianowicie szampon hexoderm i dokładne suszenie skóry. Broązowe zabarwienia mogą także być przebarwieniami włosa na skutek stałego ich zawilgocenia np. wokół oczu, wokół sronu, wokół odbytu, końce łap ( wylizywanie). Ale granica pomiędzy przebarwieniem włosa a grzybem jest bardzo wąska , bo obie rzeczy dają takie samo rdzawe zabarwienie. Nalepiej wtedy pobrać próbkę do badania i ustalić czy to jest drożdżak.
Awatar użytkownika
Basiika
Kontakt:

20 maja 2009, 09:49

Bardzo dziekuje P. doktorze za odpowiedz i mam jeszcze pytanie czy mogly ja uczulic sproszkowane skorupki jaj? bo moj wet tak doradzil zeby byla lepsza ochrona stawow i przyszlo mi jeszcze do glowy cos takiego ze biegajac po lesie mogla podraznic brzusio roslinnoscia bo to jeszcze taka "nisko podwoziowka" :) a na koniec spaceru wskoczyla do brudnego stawku oczywiscie ok 15 min pozniej byla wykapana ale moze to sie przyczynilo do takich zmian? a moze Fiprex M bo miala aplikowany ok tygodnia przed pojawieniem sie "wysypki"?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 maja 2009, 08:39

skorupki jaj raczej nie maiały wpływu na te zmiany ale pozostałe rzeczy jak najbardziej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje