Niewydolność nerek

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

colectiva

22 lipca 2013, 03:43

Bardzo proszę o poradę pana Jarka,lekarza weterynarii:przypadek mojego psa nie jest tak dramatyczny jak większość,niemniej problem jest.Pies "prawdopodobnie" przechodził kiedyś babaeszjozę-piszę prawdopodobnie,bo wet z rozmazu nic wykrył pierwotniaka,co wiecej sugerował,że zatruł się trutką na szczury :shock: w każdym razie wszystkie objawy jak rękął odjął ustąpiły w przeciągu kilku godzin po podaniu (na moje ryzyko i żądanie)antybiotyku na pierwotniaka.Objawy były dość charakterystyczne ...według netu ,lecz nie mojego weta.Reasumując ,pies ma obecnie około 5-6 lat,był i jest psem zabranym z ulicy i jest przeznaczony do adopcji.Od jakiegoś czasu,około kilku miesięcy pije ogromne ilości wody i sika praktycznie co 2-3 godziny.Sika ,gdyż mieszka w mieszkaniu,gdy mnie nie ma po prostu leja na podłogę.Nie posądzam go o złą wolę,ani brak treningu czystości,bo sygnalizuje potrzebę wyjścia,problem w tym ,że on pije dużo więcej ponad standardowe 2-3 litry dziennie(mam stały dostęp do wody)i najwyraźniej potrzebuje ją często wydalać,po czym znów "żłopie"litrami.Poza tymi objawami jest w wadzie,normie,żwawy i wesoły,na spacerach szaleje ...zero apatii,objawów bólowych,nic co by mogło sugerować -pfu,pfu:mocznicę,nowotwór i inne potworne sprawy.

Pytanie :lol: brzmi:jakie badania mogę mu porobić (z zamiarem wydania psa do adopcji lub poinformowania chętnej osoby o ewentualnej niewydolności nerek,itd),w jaki sposób go zdiagnozować,czy ten wielomocz i "wielopicie" nie jest objawem chorobowym? Prezpraszam,za te przydługie dygresje,proszę o fachową i rzeczową odpowiedz :)
SleepingSun

22 lipca 2013, 08:20

dobrze by było zbadać mocz, z krwi zobaczyć jak się mają nerki (NN nie daje objawów aż do czasu kiedy zniszczone jest 70% kanalików nerkowych) - mocznik, kreatynina i na jakim poziomie jest glukoza (jednym z objawów cukrzycy jest poliuria).
Rikula

22 lipca 2013, 15:26

colectiva, zwiększone pragnienie u psa występuje w chorobach nerek , cukrzycy i w moczówce prostej.
SleepingSun

22 lipca 2013, 15:30

i przy upałach, ale to zapewne autorka wykluczyła :)
SleepingSun

22 lipca 2013, 16:20

czy Ty masz jakiś problem ze sobą? warto zaznaczyć, że również przy upałach psy więcej piją nawet wtedy, kiedy wydaje się to oczywiste. nic nie poradzę na to, że nawet takie zdania odbierasz jako atak na swoją osobę. i nie doszukuj się tak 'kłótni'' bo Ci bokami wyjdzie ;) już pomijam fakt, że napisałaś dokładnie to co ja, więc bladego pojęcia nie mam dlaczego miałabym się kłócić sama ze sobą.
colectiva

22 lipca 2013, 18:37

proszę o umiarkowane nastroje na forum :idea:
autorka,miała pod swoją opieka kilkadziesiąt psów (w tym z niewydolnością przy nowotworze)więc "upały" to pikuś.problem w tym,że mam skale porównawczą w ilości i częstotliwości pobierania i wydalania wody przez Zefira(imię osobnika)przy innych psach mających identyczne warunki.mocz ,krew -to z pewnością.co jeszcze ? nadal czekam na fachową poradę weterynaryjną...właśnie muszę pędzić z Zefirem na spacer(wrócił niecałą godzinę temu) :roll:
SleepingSun

22 lipca 2013, 19:37

na razie tyle, bardziej specyficzne badania zleca się na podstawie tego co wyjdzie w tych podstawowych. dr Jarek na urlopie, więc może skonsultuj się ze swoim weterynarzem?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 sierpnia 2013, 09:54

zwiększone picie występuje najczęściej przy 4 chorobach: 1. Cukrzyca 2. mocznica 3. moczówka prosta 4, zespół cuschinga. Czasami występuje przy bolach brzucha. Teraz po kolei wykluczaj te choroby. Zacznij od ogólnego badania moczu i krwi wykluczając 2 pierwsze choroby.
ODPOWIEDZ
  • Informacje