ortopedyczne legowisko/materac dla psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

paula1616@onet.eu

09 lipca 2014, 23:39

Czy ktoś miał do czynienia z ortopedycznym legowiskiem dla psa??
zastanawiam się nad jego zakupem dla yorka seniora ( 10 lat), który przeszedł w swoim życiu operację rekonstrukcji więzadła w obu tylnich łapkach w 2012r.
Zauważyłam ostatnio u niego zmienioną postawę przy chodzeniu, siedzeniu i leżeniu. W ciągu tygodnia miał dwa dni kryzysu gdzie chodził z głową spuszczoną do dołu, był apatyczny, niechętnie wstawał, na spacerach co kawałek robił postój, siada jakoś "dziwnie" tak na boku. Zawsze spał ze mną na poduszce teraz woli spać na podłodze na macie. Zaraz po operacji też tak siadał jednak po jakimś czasie wróciło wszystko do normy a teraz znowu siadanie na boku jakby coś mu przeszkadzało. NAwet jak już siedzi to co chwilę próbuje się poprawić żeby było wygodniej. Przez cały czas od operacji podaję mu tabletki które zalecił lekarz arthrofos przez kilka tygodni a później przez kolejnych kilka tygodni arthroha.
Czy te objawy wskazują na dysplazję stawów?
paula1616@onet.eu

10 lipca 2014, 12:43

Byłam dziś z psiakiem u weterynarza bo rano nie mógł wyprostować przedniej łapki i bardzo piszczał. Lekarz dał mu zastrzyk przeciwbólowy, pojeździł laserem po kręgosłupie i kazał przyjechać jutro. Piesek po wizycie wyprostował łapkę i był bardziej rozluźniony.
Czy mógłby ktoś doradzić jakie kroki powinnam podjąć, jakie badania zrobić, ewentualnie polecić jakiegoś dobrego - godnego polecenia lekarza? (mieszkam 50 km od Łodzi)
Retriver

10 lipca 2014, 12:47

Mogę Ci polecić ale daleko jeden z Warszawy drugi z Wrocławia, jeżeli chcesz namiary mogę wysłać na PW. Ja jechałam ze swoim do Wrocławia 450 km, było warto. Na tym forum nie można pisać nazwisk oraz nazw gabinetów, takie są zasady.
paula1616@onet.eu

10 lipca 2014, 13:39

Do Warszawy mam bliżej więc poproszę o kontakt właśnie tam. Będę bardzo wdzięczna.
Twój pies był leczony operacyjnie czy obyło się bez operacji?
Retriver

10 lipca 2014, 13:46

Mój jest po operacji bioder dysplazja, jak masz czas to poczytaj w dziale zdrowie daroplastyka. Zaraz wysyłam na PW namiary na Warszawę
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 lipca 2014, 00:16

nie znam takiego łóżka dla psa, ale rzeczywiście zdiagnozowałbym dokładnie co się dzieje z pieskiem i starał się mu pomóc w zależności od tego co zostanie stwierdzone.
Gość

14 lipca 2014, 10:47

Diagnoza to podstawa.
Łóżka ortopedyczne dla psa są, na ile można je nazwać ortopedyczne. Są to legowiska wykonane z pianki memory, zapamiętującej kształt ciała. Muszę powiedzieć, że moje psy mają dwa takie legowiska, wg mnie są niesamowicie wygodne, wg psiaków chyba też. I zdrowy i dysplatyk lubią korzystać z tych spanek.

kasik.u
Gayka

02 sierpnia 2014, 14:56

takie legowiska produkują już w Polsce , znam nazwę firmy, ale chyba nie mogę tutaj podawać , więc jak chcesz napisz do mnie na priv.
ODPOWIEDZ
  • Informacje