Owczarek chory- prośba o konsultację wyników badań.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
kora72

12 listopada 2011, 09:41

Ok, dziękuję za wszelkie informacje.
pozdrawiam serdecznie
Małgosia
Awatar użytkownika
kora72

10 grudnia 2011, 15:02

Jarek pisze:trzymałbym się teraz diety
Witam ponownie.
Mam jak zawsze prośbę, otóż sunia nie wraca do zdrowia, po kilku dniach dobrych, są złe i tak wciąż. Nie mam pojęcia w jakim iść kierunku. W chwili obecnej ma znów luźne stolce, z białymi granulkami (tak to okreslę, ponieważ nie wiem cóż to jest), w zasadzie miewała takie przez cały czas leczenia, co kilka dni. Wet zalecil zmianę karmę z RC Hepatic na Hills l/d, wciąż dostaje kreon. Stolce są duże, częste i wyglądają jak gruba kasza manna, przy tym ma straszne gazy i jest wciąż bardzo głodna, do tego stopnia, że gdy się załatwi , a ja nie dopilnuję (piesek biega sobie w ogrodziekiedy chce), zjada własne odchody. Jedyne co już nie występuje do niezwykle głośne i częste bulgotanie w brzuszku. W USG wątroby, jak już wspomniałam nic nie widać, jelita wydatne,wypełnione były jakimiś płynami, zrobiono badania kału pod kontem robaczków i grzybów-nic nie wyszło. Nie wiem czy to ma znaczenie, pewnie już o tym również wspominałam, sunia jest bardzo nadpobudliwa, wciąż gania, nawet w domu w koło stołu, jest bardzo głośna i piskliwa (nie mam już pewności czy to tylko taka jej natura), a w chwili obecnej (jest właśnie po posiłku) wzdycha jakby miała jakieś boleści, dotykam jej brzuszka, ale ona nie reaguje, jest wesoła i skora do zabawy. Czy powinnam jej podawać węgiel?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 grudnia 2011, 17:37

a wyniki powtarzałaś , bo są bardzo potrzebne dokaładne powtórzenia parametrów wątrobowych + ścisła dieta + leki!!!!!
Awatar użytkownika
kora72

16 grudnia 2011, 15:57

Witam
Nie zdołałam jeszcze powtórzyć wyników, wet kazał obserwować, wyjechałam już z kraju, ale konsultowałam to w innej lecznicy, zakwestionowano kreon (ze względu na prawidłowy obraz wyników trzustkowych), zalecono inny lek, którego nazwy nie pamiętam niestety (po nim bylo gorzej). Pies do tego zaczął się jeszcze drapać po pyszczku, zupełnie się na tym nie znam, czy mozliwe jest, aby takie wyniki sugerować mogły jakieś choroby na tle nietolerancji pokarmowej? Przy czym jak już pisałam choroba przyszła nagle, w trakcie nie było zmiany karmy. Pies jest cały czas na diecie i lekach dbam o to, dlatego tak mnie to wszystko niepokoi. Jarku mam dośc daleko do Krakowa, ale gdyby się udało, to po powrocie (ok 16 stycznia) chciałabym udać się do Ciebie i wykonać wszelkie badania. Bardzo proszę więc o informację jak należy przygotować do nich psa. Niezmiernie mi na tym zależy, mam oczywiście nadzieję, że Ona doczeka mojego powrotu.
pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 grudnia 2011, 23:44

na uatoagresje raczej mała szansa te wyniki wyglądałyby inaczej. Na pewno kreon nie był bardzo potrzebny, ale taż nie jest w stanie żadnej krzywdy zrobić. Podejrzewam , że zamairem lekarza było częściowe nadtrawienie karmy w żołądku. Do badań zwierzę musi być na czczo. Musisz powtórzyć profil wątrobowy krwi.
Awatar użytkownika
kora72

08 stycznia 2012, 23:35

Witam serdecznie.
Załaczam ponownie wykonane badania, tym razem wraz z rozmazem mikrosopowym. Dla porównania wraz z poprzetnimi. Zostały wykonane 22 12 2011, ale nie miałam możliwości wcześniej ich podesłać. Bardzo proszę Jarku, abyś ustosunkował się do nich. Będę bardzo wdzięczna.
Dodam jeszcze, że Pani wet, u której sunia była konsultowana, nieco zdziwiła się jej wyglądem. Twierdzi, że wygląda na typowego trzuskowca, a wyniki ma wątrobowe. Dokonała skrupulatnych oględzin psa, niczego niepokojącego, bolesności, zmian dziąseł, uzębienia, itp. nie zauważyła. Chce jeszcze zbadać kał w innym laboratorium i pod innym kontem. Wyniki dołączę jak tylko otrzymam.

Jeszcze jedno mnie niepokoi, Sunia skończyła własnie rok i nie ma jeszcze cieczki, czy to jest normalne?

Biochemia 22.12.2011
Fosfataza alkaliczna 335 U/l 47
AlAt 681,4 U/l 54,7
AspAt 63,2 U/l 23,7
Amylaza w surowicy 592 U/l 612
Lipaza 12,8 U/l 19,5
Białko całkowite 51,3 g/l 51
Kreatynina 0,66 mg/dl 0,54
Mocznik 19 mg/dl 13
Bilirubina całkowita - mg/dl 0,09
Glukoza - mg/dl 88
sód - mmol/l 146
potas - mmol/l 4,29
chlorki - mmol/l 110

Morfologia krwi 22.12.2011
WBC 7,6 10^9/l 11,4
RBC 5,97 10^12/l 6,52
HGB 14,7 g/dl 15,3
HCT 41,8 l/l 45,3
MCV 70 fl 69,5
MCH 24,6 fmol 23,5
MCHC 35,2 mmol/l 33,8
PLT 181 10^9/l 193
LYMPH% *000 % *000
MXD% *000 % *000
NEUT% *000 % *000
LYMPH *0000 10^9/l *0000
MXD *0000 fl *0000
NEUT *0000 10^9/l *0000
RDW-SD 27,8 fl 28,1
PDW 12,8 fl 13,6
MPV 11,3 fl 11,6
P-LCR 35,8 fl 39,5

Rozmaz mikroskopowy- tego nie miała robione
Podzielone 45 %
Kwasochłonne 2 %
Limfocyty 27 %
Monocyty 26 %
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 stycznia 2012, 00:12

wyniki bajka , sam takie chciałbym mieć.
Awatar użytkownika
kora72

27 stycznia 2012, 01:42

kora72 pisze:Witam serdecznie.
Załaczam ponownie wykonane badania, tym razem wraz z rozmazem mikrosopowym. Dla porównania wraz z poprzetnimi. Zostały wykonane 22 12 2011, ale nie miałam możliwości wcześniej ich podesłać. Bardzo proszę Jarku, abyś ustosunkował się do nich. Będę bardzo wdzięczna.
Dodam jeszcze, że Pani wet, u której sunia była konsultowana, nieco zdziwiła się jej wyglądem. Twierdzi, że wygląda na typowego trzuskowca, a wyniki ma wątrobowe. Dokonała skrupulatnych oględzin psa, niczego niepokojącego, bolesności, zmian dziąseł, uzębienia, itp. nie zauważyła. Chce jeszcze zbadać kał w innym laboratorium i pod innym kontem. Wyniki dołączę jak tylko otrzymam.

Jeszcze jedno mnie niepokoi, Sunia skończyła własnie rok i nie ma jeszcze cieczki, czy to jest normalne?

Biochemia 22.12.2011
Fosfataza alkaliczna 335 U/l 47
AlAt 681,4 U/l 54,7
AspAt 63,2 U/l 23,7
Amylaza w surowicy 592 U/l 612
Lipaza 12,8 U/l 19,5
Białko całkowite 51,3 g/l 51
Kreatynina 0,66 mg/dl 0,54
Mocznik 19 mg/dl 13
Bilirubina całkowita - mg/dl 0,09
Glukoza - mg/dl 88
sód - mmol/l 146
potas - mmol/l 4,29
chlorki - mmol/l 110

Morfologia krwi 22.12.2011
WBC 7,6 10^9/l 11,4
RBC 5,97 10^12/l 6,52
HGB 14,7 g/dl 15,3
HCT 41,8 l/l 45,3
MCV 70 fl 69,5
MCH 24,6 fmol 23,5
MCHC 35,2 mmol/l 33,8
PLT 181 10^9/l 193
LYMPH% *000 % *000
MXD% *000 % *000
NEUT% *000 % *000
LYMPH *0000 10^9/l *0000
MXD *0000 fl *0000
NEUT *0000 10^9/l *0000
RDW-SD 27,8 fl 28,1
PDW 12,8 fl 13,6
MPV 11,3 fl 11,6
P-LCR 35,8 fl 39,5

Rozmaz mikroskopowy- tego nie miała robione
Podzielone 45 %
Kwasochłonne 2 %
Limfocyty 27 %
Monocyty 26 %
Witam serdecznie
Niestety moje plany co do wyjazdu w kierunku Krakowa legły w gruzach, niemniej jednak sunia jest po konsultacji we wro. Jeśli mogę prosić o Twoja opinie Jarku, będę wdzięczna. Mój syn nie dopytał lekarza o to czy piesek rokuje szanse na wyzdrowienie, czy należy podawać tylko karmę specjalistyczną, a ja nie mam z nim niestety kontaktu, dlatego zamieszczam wyniki i proszę o ewentualne sugestie.
Postawiona diagnoza to zewnatrzwydzielnicza niewydolnośc trzustki, zmiana na Hill's i/d i Kreon z 10 000j na 25 000 + przez 10 dni Synulox. Z tego co wiem malutki postep jest, choc sunia schudła 1 kg i jest wciąż głodna. Miala robiony test kliszowy. Może istnieje jakiś odpowiednik Kreonu w jednostkach 25 000 o takim samym działaniu?

Amylaza 690 U/l
Lipaza 382 U/l
Białko całkowite 49 g/l
Albuminy 27 g/l
Cholesterol 4,9 mmol/l
Trójglicerydy 0,18 mmol/l
Sód 151,8 mmol/l
Potas 4,63 mmol/l
Chlorki 113,9 mmol/l
Sód/Potas 32,79
Glukoza w surowicy 4,6 mmol/l

Morfologia krwi obwodowej:
Leukocyty 14,2 G/l
Erytrocyty 5,98 T/l
Hemoglobina 8,1 mmol/l
Hematokryt 0,401 l/l
MCV 67 fl
MCH 1,36 fmol
MCHC 20,3 mmol/l
RDW 13,5 %
MPV 10,2 fl
Płytki krwi 185 G/l
Limfocyty 10,5 %
Monocyty 4,4 %
Granulocyty 85,1 %
Limfocyty 1,4 G/l
Monocyty 0,6 G/l
Granulocyty 12,2 G/l

Kał w kierunku trypsyny:
Trypsyna nie trawi

Wynik badania USG:,
USG jamy brzusznej: Limfadenopadia węzłów chłonnych krezkowych (w okolicy śledziony oraz w prawym śródbrzuszu widoczne pojedyncze owalne hypoechogenne, powiększone węzły chłonne wlk. ok. 2cm/1cm) i ściennych: węzły chlonne biodrowe pośrodkowe w przestrzeni zaotrzewnowej lewej powiększone, owalne wlk. ok. 4cm/0,8cm. Dwunastnica ziejaca, wypelniona płynem - mimo braku widocznych zmian w obszarze trzustki na podsatwie obrazu dwunastnicy można podejrzewać pancreatitis. Żołądek oraz pozostałe pętle jelit wolne od treści, ściana prawidłowej grubości o zachowanej warstwowej budowie. Okrężnica wypełniona gazem oraz półpłynną treścią, ściana dostępna w badaniu, prawidłowej grubości (ok. 0,16cm). Śledziona prawidłowej echostruktury. Wątroba nie powieększona, jednorodna, prawidłowej echogenności. Pęcherzyk żółciowy bez zmian. Brak cech poszerzania przewodów żółciowych. Nerki prawidłowej echostruktury, wlk. ok. 6,5cm/3,5cm, układ kielichowo - miedniczkowy bez zmian. Pęcherz moczowy wypełniony klarownym moczem, ściana b/z.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 stycznia 2012, 00:20

na razie trzymałbym sie diety i leków . Z wyników widać , że ma problemy z trzustką. Wiem , że kreon nie jest tani , ale nie znam tak dobrego odpowiednika.
Awatar użytkownika
kora72

07 marca 2012, 11:57

Witam,
Bardzo proszę znów o małą poradę, sugestię, sama nie wiem jak to nazwać.
U mojej suni, mimo ścisłego zastosowania się do zaleceń, nie ma poprawy, powiedziałabym nawet, że jest czasem gorzej niż było, ponieważ z przyczyny nieznanej dla mnie występują wodniste kupki. Psica spadła 5 kg po czym przybrała znów 2. Proszę Cię Jarku o jakąkolwiek informację co Ty jako specjalista w temacie zaleciłbyś pacjentowi, jakie badania wykonać (nie mogę znów udać się do Wrocławia na diagnostykę, ale może coś na miejscu udałoby się zrobić, ale nie wiem o co prosić w lecznicy, a tu gdzie mieszkam weci nie maja już "pomysłu na dalsze leczenie" ).Kontaktowałam się z wetem z Wro., który prowadzi sunię, ale niestety tylko telefonicznie, i z racji na brak czasu na rozmowę, otrzymałam info, iż należy zmienić dawkę Kreonu na 50 000 j.m. (łącznie dostaje od dwóch dni 150 000 j.m. dziennie, na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze poprawy), jeśli to nie pomoże wprowadzić Encorton w dawce 20 miligram dziennie. Zapytałam czy może to być jednak coś innego niż niewydolnośc trzustki, ponoć może, ale co nie wiem.
Jarku bardzo Cię proszę, jeśli to możliwe o opinię na temat Encortonu, czy podawać go łącznie z Kreonem, jakie ma skutki uboczne, a przede wszystkim w jakich przypadkach się go stosuje. Czy istnieje możliwość, że jakieś bakterie grasują w układzie pokarmowym dając obraz chorej trzustki i najważniejszite dla mnie pytanie, czy test kliszowy jest niezbitym potwierdzeniem niewydolności rzustki?
Będę jak zawsze bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 marca 2012, 13:37

dostaje nadal I/D? Na pewno podawałbym jakiś stabilizator flory bakteryjnej. Spróbowałbym encorton. Ma on swoje skutki uboczne , ale przynajmnie pokazłby czy nie należy podejrzewać nietolerancji pokarmowych lub schorzeń autoagresywnych przewodu pokarmowego.. Jeśli to nie da odpowiedzi trzeba skupić się dalej na diagnostyce. Test kliszowy udowadnia w kale brak enzymów wydzielanych przez trzustkę przez co stanowi dowód na tzw zewnąrzwydzielniczą niewydolność trzustki.
Awatar użytkownika
kora72

07 marca 2012, 13:55

Ze względu na koszta jakie ponosimy chciałabym zmienić karmę np. na Bosch High Premium Adult Lamm & Reis. Pytałam o jej jakość Roberta. Wprowadzę koniecznie Encorton, ale n ie wiem czy łączyć z tak duża dawką Kreonu? Co jest dobrym stabilizatorem, o którym wspominasz Jarku? jeśli mogę jeszcze zapytać, diagnostykę w jakim kierunku robić, o jakie badania prosić, jak wspomniałam wyjazd do Wrocławia nie może sie na ten moment odbyć, ale znalazłam w pobliżu laboratoria, czy też wstrzymać się do momentu reakcji na Encorton (za oło miesiąc będę w domu i wtedy mogę podjać jakieś działania). Jarku, czy jest szansa na podjęcie przez trzustke pracy, mimo, iz test kliszowy wykazał brak trawienia trypsyny?
SleepingSun

07 marca 2012, 19:29

nie zdziw się jak po encortonie pies będzie pił i jadł jak smok. Mnie nikt nie uprzedził i wywróżyłam psu niewydolność nerek albo cukrzycę;) przy sterydzie należy podawać coś na zobojętnianie kwasu (piastprazol albo uflamid).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

13 marca 2012, 23:39

kreon nie ma żadnego wpływu na encorton i w druga stronę tak samo. Na razie skup się na tych lekach o diagnostyce zadecydujesz później. Nie ma złotej odpowiedzi na zewnątrzwydzieniczą niedoczynność trzustki . Może wrócić do normy , ale nie musi. Trzeba czekć i obserwować.
Awatar użytkownika
kora72

20 marca 2012, 23:14

Hej
A jak to zinterpretować, jeśli można zapytać?:

Bacteriologic examination

Kultur Growth of normal aerobic faecal flora
Gram-negative aerobic faecal flora
Visual judgement reveals a physiological composition of the gram
Visual judgement reveals a physiological composition of the gram negative aerobic faecal flora, mainly consisting of ent
(e.g. E.coli).
Gram-positive aerobic faecal flora
Visual judgement reveals a physiological composition of the
gram-positive aerobic faecal flora, mainly consisting of enterococci.

Enteropathogenic bacteria

- No growth of Salmonella spp.
- No growth of Campylobacter spp.
- No growth of haemolytic E.coli strains
- No growth of mucoid-growing E.coli strains
- No growth of coagulase-positive staphylococci
- No excessive growth of Klebsiella
- No excessive growth of Proteus
- No growth of Yersinia so far (in case of growth within 6 days after cold
enrichment, you will be notified ).

Mycologic examination

Culture No growth of yeasts
Parasitologic examination 1)

Native preparation negative
After enrichment
faecal flotation negative
(examination for cestodes, nematodes and coccidia)

Giardia (ELISA) negative
Cryptosporidia (ELISA) borderline 2)
Canine Elastase 1
(pancreas specific) <3 -- > 40 ug/g Faeces 3)

Interpretacja / Interpretation:

3)
The result is suspicious for exocrine pancreatic insufficiency (EPI).
Please note that even in healthy dogs pathological values of the elastase can
occur. For confirmation we recommend additionally the examination of TLI from
serum.
In very watery samples we can achieve pathological elastase concentrations
due to the dilution effect. In this case please submit us a formed feacal
sample.
Bibliographical data:
Steiner et. al. (2010): Evaluation of Fecal Elastase and Serum Cholecystokinin
in Dogs with a False Positive Fecal Elastase Test.
J. Vet. Intern. Med. 24: 643-646
Treatment guidelines:
- supplementation of pancreatic enzymes, given with food
- highly digestible diet (low fat, low fibre - e.g. Hill's i/d diet)
- if necessary: H2-receptor antagonist to suppress gastric acid production,
which may inactivate pancreatic enzymes (cimetidine 5-10 mg/kg tid)
- if necessary: fat-soluble vitamin supplementation
- if necessary: oxytetracycline, metronidazol, prednisolone

Uwagi / Note:
1)
When examining the sample macroscopically certain parasites or parasitic
stages (esp. tapeworm proglottids) may not always be detected. In case you
have found suspicious structures please make a note on the submission form
and submit these for identification together with the
sample.
2)
The test should be repeated in 1-2 weeks.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Profile P

Specific Pancreatic Lipase <30 ug/l
<= 200 ug/L not suspicious of pancreatitis
201-399 ug/L borderline result
>= 400 ug/L suspicious of pancreatitis

Folic acid 37.8 15.9 - 38.5 nmol/l
Vitamin B12 168 166 - 635 pmol/l 1)
TLI 1.14 -- ug/l 2)
provisional reference range: 8.5 - 35 ug/l
Interpretacja / Interpretation:
1)
Please note the new reference range!
2)
Exocrine pancreatic insufficiency is suspected.
Treatment guidelines:
- supplementation of pancreatic enzymes, given with food
- highly digestible diet (low fat, low fibre - e.g. Hill's i/d diet)
- if necessary: H2-receptor antagonist to suppress gastric acid production,
which may inactivate pancreatic enzymes (cimetidine 5-10 mg/kg tid)
- if necessary: fat-soluble vitamin supplementation
- if necessary: oxytetracycline, metronidazol, prednisolone
ODPOWIEDZ
  • Informacje