Witam
Mam problem z moim 6 letnim owczarkiem niemieckim. Nie może się załatwić.
Ale może zacznę od początku. Przez jakiś czas zauważyłam że mój pies ma problem z załatwianiem się. Pojechałam do weterynarza po badaniu lekarz stwierdził ze ma w bardzo złym stanie odbyt ( dla mnie to wyglądało jak jakiś rozlany guz do tego jeszcze poszarpany z ranami ). Zrobiła badania ( wyszły ok) i zaproponowała kastrację. Zgodziliśmy się. W czasie kastracji zrobiono także rekonstrukcję odbytu. Pies dostał antybiotyki i maść.
Niestety nic to nie pomogło, pies dalej ma problem z załatwianiem się ( zaczęłam mu gotować ryż z warzywami - do tej pory jadł Eukanubę) . a do tego pod samym ogonem na granicy z zadem ma ranę która nie chce się goić . Lekarz powiedziała że szwy nie wytrzymały i nie podejmuje się dalszego leczenia. Nie wiem czym mu smarować tą ranę aby się goiła już myślałam aby smarować rywanolem ale nie wiem czy mogę. Proszę o pomoc.
owczarek niemiecki - rana pod ogonem
-
musisz się wybrać z psem do dobrego weterynarza...
Tak jeśli ten "nie podejmuje się dalszego leczenia "to musisz iść do innego który podejmie jakieś decyzje i zacznie leczyć .Na trudno gojące się rany jest żel stosowany u ludzi Curiosin ale lekarz musi się wypowiedzieć czy można go stosowac u zwierząt .Myślę że nie ma przeciwwskazań bo skoro na rany ludzkie się nadaje to u zwierząt chyba tez .
to co opisujesz to trzyraczyca odbytu schorzenie tła autoagresywnego leczenie istnieje niemniej jest drogie . Zadzwoń do mnie podpowiem.