Mam sunie Yorka 2 letnia .
Jak ją kupowałam rok temu , to czasami tak bardzo ciuchutko stękala , prawie tego nie bylo słychac i rzadko się to zdarzało .
Teraz to stękanie jest dużo głośniejsze i takie bardziej charczące , do tego zawsze tak stęka i charczy .
Wet powiedział że to miękie podniebienie i nic sie z tym nie da zrobić i zmiany szybko postępują i piesek nie dożyje starości
Moje pytanie co to znaczy miękie podniebienie u Yorka i czy nie da sie tego leczyć
Co robić by to tak szybko nie postępowało
Basia
Panie Jarku proszę o POMOC
musisz zrobi RTG boczne klatki piersiowej i szyi. Dostaniesz obraz serca, tchawicy. Jeśli na radiogramach wyjdą te części ukłądu oddechowego ok może być to podniebienie miękkie ale to stosunkowo rzadko zdarza się u yorków. Wszystkie te rzeczy leczy się.
buldożek tak , ale york to mała szansa z tym podniebieniem , ale nie wykluczone.
-
Panie Jarku zapomniałam dopisać w głównym wątku że moja sunia ma dużą wadę zgryzu a mianowicie tyłozgryz i wada niestety jest znaczna , bo małej aż wypada język a dolna szczęka jest bardzo cofnięta .
Znaczy języczek zawsze ma na zewnątrz
Bardzo prosze o napisanie po co to prześwietlenie i co innego morze byc mojej małej .
Ja wiem że to jest tylko gdybanie takie teoretyczne ale zanim pójdę na jakiekolwiek prześwietlenia chciala bym wiedzieć o co mam prosic doktora .
Basia
Znaczy języczek zawsze ma na zewnątrz
Bardzo prosze o napisanie po co to prześwietlenie i co innego morze byc mojej małej .
Ja wiem że to jest tylko gdybanie takie teoretyczne ale zanim pójdę na jakiekolwiek prześwietlenia chciala bym wiedzieć o co mam prosic doktora .
Basia
napisałem wyżej :Dostaniesz obraz serca, tchawicy.
-
Witam Panie Jarku
Tak jak Pan kazał zrobiliśmy RTG tchawicy i serca .
Okazało sie że moja Carmen ma lekko spłaszczoną Tchawice ale spłaszczenie jest małe a serce na szczęście nie jest powiększone .
No i tu zaczyna sie znowu nasz problem bo małe splaszczenie nie powinno wywołać takiego chrząkania i charczenia o stękaniu nie wspomnę .
Mała dostała zastrzyk ( niestety zapomniałam nazwę ) i drugi zastrzyk mam jej podać w środę .
Po tym zastrzyku miala mniej charczeć ale my niestety nie widzimy zmiany .
Jesteśmy umowieni na 2 maja na zrobienie bronchoskopi i RTG nosa
Moja prośba i pytanie to jakie jeszcze można badania wykonać by dojść dlaczego piesek charczy i to w sumie w ciągu roku nasililo sie to charczenie bardzo .
Proszę o pomoc
Serdecznie pozdrawiam Basia
Ps . Sunia nie ma przerostu podniebienia miękkiego
Tak jak Pan kazał zrobiliśmy RTG tchawicy i serca .
Okazało sie że moja Carmen ma lekko spłaszczoną Tchawice ale spłaszczenie jest małe a serce na szczęście nie jest powiększone .
No i tu zaczyna sie znowu nasz problem bo małe splaszczenie nie powinno wywołać takiego chrząkania i charczenia o stękaniu nie wspomnę .
Mała dostała zastrzyk ( niestety zapomniałam nazwę ) i drugi zastrzyk mam jej podać w środę .
Po tym zastrzyku miala mniej charczeć ale my niestety nie widzimy zmiany .
Jesteśmy umowieni na 2 maja na zrobienie bronchoskopi i RTG nosa
Moja prośba i pytanie to jakie jeszcze można badania wykonać by dojść dlaczego piesek charczy i to w sumie w ciągu roku nasililo sie to charczenie bardzo .
Proszę o pomoc
Serdecznie pozdrawiam Basia
Ps . Sunia nie ma przerostu podniebienia miękkiego
zrób tą bronchoskopię i rinoskopię. Możesz wysłać mi na maila zdjęcie zdjęcia rtg?
-
Panie Jarku , niestety zdjęcie zostalo u naszego weta ale w tą sobotę jedziemy na dalsze badania więc poproszę go o zdjęcie .
Basia
Basia
-
- Informacje
-