Parwowiroza a koronawirus
Dzien dobry, może znajdzie się tu specjalista, który doradzi mi w kwestii chorób z tematu. Kupiliśmy w październiku pieska akite inu ze sprawdzonej hodowli, piesek z FCI. Niestety, po 3 dniach zachorował, test płytkowy u weterynarza potwierdził parwowiroze, piesek był po pierwszym szczepieniu, w dniu drugiego, wyznaczonego terminu zachorował mimo bardzo szybkiej reakcji i calodobowej hospitalizacji niestety odszedł, serce mi pękło. Właściciel hodowli zachował się bardzo w porządku ale... Po moim piesku zachorowało też jego rodzeństwo, część, która została jeszcze w hodowli i 2 pieski, które były już u nowych właścicieli. Weterynarz opiekujący się hodowla mimo testów z bardzo słabymi kreskami wykluczyl parwowiroze, uważał, że wynik jest fałszywie dodatni, w całej okolicy nie było żadnych innych przypadków, tylko w naszej hodowli. Pieski leczone byly amantadyna, dostały szczepionki na koronawirusa. Wszystkie. Jeden z piesków, który również odszedł został wysłany na sekcje, sekcja potwierdziła koronawirusa ale nie zrobiono testów na obecność wirusa. Piesek miał zniszczona dwunastnice, jelita i żołądek. I teraz moje kluczowe pytanie - czy prawdopodobne jest, że mojemu pieskowi wyszedł wynik fałszywie dodatni? Czy to wchodzi w grę? Bazuje na informacjach od hodowcy, który - jak już wspominałam, zachował się bardzo odpowiedzialnie w całej sytuacji. Teraz proponuje mi szczeniaczka z nowego miotu, odbiór w styczniu, ale ja się boję, że jeśli była to faktycznie parwowiroza to i drugi piesek będzie u nas narażony, ten okropny wirus żyje podobno do 6 mcy w domu. Cały dom ozonowalismy, zrobimy to jeszcze 2 razy przed przyjęciem kolejnego pieska ale ja się zwyczajnie obawiam, potrzebuje porady z trzeciej, niezależnej strony. Mój weterynarz nawet nie chciał słuchać o wynikach sekcji, powiedział, że był parwowirus i koniec a ja chce wiedzieć, czy wynik mógł wyjść zafalszowany
-
- Informacje
-