Witam,
Wiem, że jest już ten temat, ale nie wiedziałam, czy Pan mi odpisze jak tam to umieszczę.
Pies miał wykonany ten zabieg prawie 2 miesiące temu, za tydzień jedziemy na kontrolę. Mieszkamy w małej miejscowości i byliśmy w kilku klinikach weterynaryjnych z psem na badania. Miał robione prześwietlenie stawów ( w sumie 3 razy) i to z tego wyszło: nieznaczna niestabilność w połączeniu lędźwiowo-krzyżowym, początki mineralizacji krążka międzykręgowego L7/S1, szpary stawów biodrowych nieco poszerzone, zwłaszcza prawy, początek zmian o charakterze spondyloartrozyw. Pies po leżeniu, spaniu nie mógł wstać i próbował chodzić tylko na przednich łapach, lędźwiowa część kręgosłupa była wtedy bardzo wygięta. Wszystkie objawy zaczęły się ujawniać jak pies miał 1,5 roku, zabieg miał przeprowadzony jak miał prawie 2 lata. Widzę, że Pan pisze o zupełnie innym dopuszczalnym wieku przeprowadzania takiego zabiegu !!!!!!! (nie wiem co o tym myśleć). W trakcie badania ortopedycznego (pies był uśpiony) lekarz nie był w stanie rozłożyć mu tylnych łap, pies miał bardzo ograniczoną ruchomość w stawach, było to dla niego również bardzo bolesne i nie dał się nam dotknąć w pobliżu tylnych łap.
Teraz jest o tyle lepiej, że ruchomość jest o wiele większa, łapy można mu swobodnie rozkładać i zginać, 2 razy dziennie go masujemy.
Nadal jednak nie bardzo może wstać, szybciej się "rozchodzi" niż wcześniej (zamiast 20 minut wystarczy 5).
I tu rodzą się moje pytania: czy dlatego, że był już za "stary" na taki zabieg to nie będzie poprawy? Czy jestem zbyt niecierpliwa, ale w końcu to prawie 2 miesiące? Co dalej? Jakie inne opcje dla psa w tym wieku?
Bardzo proszę o odpowiedź
Z poważaniem
Magdalena
Pectinectomia i brak poprawy
masz do czynienia z polietiologiczną przyczyną kulawizny. Co było czy jest ta przyczyną to trudno ustalić. Ja pisałem o pektinektomi jak pewnym wyjściu przy podejrzeniu dysplazji. Twój pies miał pektinektomie wykonaną w innym celu. Ale niestety nie napisze ci co się będzie działo. Na pewno jeśli nie będzie poprawy zastanawiałbym się nad mielografią czy CT kręgosłupa. Czy wcześniej w wieku 0,5 roku 1 roku i 1,5 roku chodził poprawnie?
Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Przyczyną prawdopodobnie był uraz. Pies jest "szalony" i kilka razy nadwyrężył prawą tylną łapę. Zawsze wtedy miał podawany rymadyl lub jakiś inny środek. Wet uznał, że od tych kontuzji pies zaczął łapę oszczędzać i inaczej chodzić. Pomimo kontuzji, z których wychodził w jakieś 3 dni, chodził poprawnie i nie biegał zajączkiem, nie miał też problemów ze wstawaniem. Przed zabiegiem martwiliśmy się głównie o prawą łapę, bo z nią miał problemy. Po zabiegu widzimy, że kuleje głównie na lewą, co nas też zastanawia.
Pierwszy raz nie mógł się podnieść jak miał 1,5 roku.
Co to jest mielografia i CT kręgosłupa?
Pozdrawiam
Magdalena
Dziękuję za odpowiedź.
Przyczyną prawdopodobnie był uraz. Pies jest "szalony" i kilka razy nadwyrężył prawą tylną łapę. Zawsze wtedy miał podawany rymadyl lub jakiś inny środek. Wet uznał, że od tych kontuzji pies zaczął łapę oszczędzać i inaczej chodzić. Pomimo kontuzji, z których wychodził w jakieś 3 dni, chodził poprawnie i nie biegał zajączkiem, nie miał też problemów ze wstawaniem. Przed zabiegiem martwiliśmy się głównie o prawą łapę, bo z nią miał problemy. Po zabiegu widzimy, że kuleje głównie na lewą, co nas też zastanawia.
Pierwszy raz nie mógł się podnieść jak miał 1,5 roku.
Co to jest mielografia i CT kręgosłupa?
Pozdrawiam
Magdalena
mielografia to zdjęcia kontrastowe kręgosłupa a CT to tomografia komputerowa.
Witam,
Dziękuję za wyjaśnienia.
Proszę jeszcze o napisanie gdzie takie zabiegi są wykonywane i jaki jest orientacyjny koszt.
Pozdrawiam
Magdalena
Dziękuję za wyjaśnienia.
Proszę jeszcze o napisanie gdzie takie zabiegi są wykonywane i jaki jest orientacyjny koszt.
Pozdrawiam
Magdalena
CT i mielografia kliniki weterynaryjne w Warszawie mielografia kliniki weterynaryjne we Wrocławiu.