Witam!
Mam dość poważny problem i liczę na szybką pomoc.
Jestem właścicielką 3,5letniej chihuahuy. Jest to chłopczyk, taki większy 22cm, 4,2Kg.
Na początku roku w domu był chwilowo inny pies, którego CHi się bał. Któregoś dnia wzięłam go na ręcę, a On mi się zaczął wyrywać (zobaczył tego psa...) , zdążyłam tylko lekko przykucnąć, jednak pewnie spadł z tej wysokości 1m... (ja mam 1,60cm)
Spadł na pyszczek (przejechał nim po podłodze) i prawdopodobnie "uciekła" mu łapka w bok. Nie pamiętam dokładnie, bo byłam w szoku i przez resztę dnia nie mogłam się opanować.
PIesek kulał przez ok kwadrans, potem było okej, chociaż miał problemy do konca dnia z wskakiwaniem na kanape. Przez kolejne 2-3 dni zdarzało się, że chwilę kulał ( z 20 min dziennie gdy np chciał pobiegać na dworzu, raz przy wejściu na dywan był pisk)
Od tego incydentu minęło ponad 2 tyg, ale dzisiaj piesek znów zaczął kuleć ( trwało to znów ok 20 min) i aktualnie ma lekkie problemy z wskakiwaniem (wskakuje, ale troszkę niezdarnie)
Nie wiem co z nim zrobić, bo przez 2 tyg szaleństw był spokój, łapkę mu dotykałam, ruszałam stawy itp i nie zabiera łapy, nie piszczy.
Piesek cyklicznie kuleje
a o której łapie w ogóle piszesz
-
Prawa, tylna. Ta, która prawdopodobnie "uciekła" mu podczas upadku. Póki co nie kuleje dalej, ale jednak jak widać, co jakiś czas to się powtarza.
moj tez tak miał pierwszy rendgen nic nie pokazał ale juz kolejny zrobiony pod innym kontem pokazał rozwastwienie kosci pies kulał ponad dwa miesace
-
Też kulał cyklicznie?
Bo normalnie biega, skacze na kanapę, tylko raz na jakiś czas coś mu się pogorszy...
Bo normalnie biega, skacze na kanapę, tylko raz na jakiś czas coś mu się pogorszy...
taką łapeczkę trzeba dokładnie zbadać. Drobne zmiany w obrębie układu więzadłowego stawu kolanowego dają nawracające kulawizny. Często u tych miniaturowych ras jest to problem schorzenia układu więzadłowego rzepki i ją w pierwszej kolejności trzeba dokładnie zbadać. Potem już po nitce do kłębka trzeba się zagłębiać w badaniu łapy wykluczając poszczególne schorzenia.
-
dziękuję za odpowiedź. Czy ta zwłoka może działać na niekorzyść?
każde schorzenie ortopedyczne w czasie działa niekorzystnie. Oczywiscie nie działa to niekorzystnie z dnia na dzień ( chyba , że są to ostre schorzenia )
-
- Informacje
-