Mam problem z moją półtora roczną suką. Od paru dni sika w nocy w domu, chociaż wieczorem zrobi porządne siku, a następnego dnia rano również. Czasem zdarzało się jej popuścić w nocy, ale tylko gdy nie załatwiała się wieczorem.
Na domiar złego bardzo mało pije (dziennie ok szklanki wody) a bardzo dużo siusia.
Co jej mogło się stać? Nika ma od 20 dni cieczkę i dni płodne, ale nawet przed nimi (gdy często sikała) nierobiła tego w domu.
PS: Czy z niezarejestrowanym psem można iśc do weta?
Popuszczanie w nocy
Suka w cieczce ma w naturze znaczyć co chwilę... trzeba pilnować i to bardzo .
Myślę, że badania moczu by sie przydały - ale dopiero po cieczce bo teraz jest za dużo krwi w przewodach moczowo-płciowych , w przypadku ON-ka lub psa w tym typie dodatkowo zastanów się nad RTG w kierunku dysplazji.
Co to znaczy niezarejestrowana ???
To znaczy że nigdy nie była szczepiona na obowiązkowe choroby ?
Myślę, że badania moczu by sie przydały - ale dopiero po cieczce bo teraz jest za dużo krwi w przewodach moczowo-płciowych , w przypadku ON-ka lub psa w tym typie dodatkowo zastanów się nad RTG w kierunku dysplazji.
Co to znaczy niezarejestrowana ???
To znaczy że nigdy nie była szczepiona na obowiązkowe choroby ?
może suczka ma chwilowe rozterki wewnątrz maciczne.
-
Faranku, w imieniu wszystkich forumowiczów błagam - opuść to forum do czasu aż osiągniesz wiek bardziej dojrzały...
Nickol, do weta idzie sie z kazdym zwierzakiem wymagajacym opieki medycznej. Nie ma tu żadnej rejestracji. Co do szczepień - mam nadzieję ze dopełniłąś/eś obowiązku przynajmnie szczepienia przeciwko wściekliźnie, inaczej możesz zapłacic bardzo wysoką karę
Nickol, do weta idzie sie z kazdym zwierzakiem wymagajacym opieki medycznej. Nie ma tu żadnej rejestracji. Co do szczepień - mam nadzieję ze dopełniłąś/eś obowiązku przynajmnie szczepienia przeciwko wściekliźnie, inaczej możesz zapłacic bardzo wysoką karę
-
Czyli po wzięciu ze schroniska nie byłąś z psiakiem na kontroli u weta? Należy z tym iść jaknajszybciej. Psa obowiązkowo odrobaczyć, dokładnie obejrzeć. Weta nie obchodzi czy pies jest zarejestrowany czy nie.
-
1. nie musisz korzystac z uslug weta schroniskowego - mozesz sobie znalexc takiego ktoremu zaufasz
2. pojedyncze odrobaczanie psa ze schronu mozna sobie w kalosze wsazdic i wet powinien o tym doskonale wiedziec - jezeli nie wie to nie jest wart uwagi. Pies powinien dostac srodek odrobaczajacy przynajmniej dwa razy w odstepie 10 dni. Teraz minely juz ponad 2 miesiace i jezeli robaki sa to moga powaznie zagrazac zdrowiu suczki podczas sterylki.
3. Jezeli psiur popuszcza mocz to nalezaloby wykonac badania w kierunku
- nietrzymania moczu
- stanu zapalnego cewki moczowej lub pecherza
Moze byc tez tak ze ta konkretna suczka tak po prostu ma podczas cieczki.
Przed zabiegiem sterylki prosze zrob psu badania - morfologia + biochemia, oraz EKG aby ograniczyc ryzyko do minimum. Poszukaj tez moze lepszego weta w lecznicy majacej dobre warunki do przeprowadzenia zabiegu. Dobrze by bylo gdybys miala pewnosc ze w razie czego lekarz przyjedzie do was po operacji na kazde wezwanie.
2. pojedyncze odrobaczanie psa ze schronu mozna sobie w kalosze wsazdic i wet powinien o tym doskonale wiedziec - jezeli nie wie to nie jest wart uwagi. Pies powinien dostac srodek odrobaczajacy przynajmniej dwa razy w odstepie 10 dni. Teraz minely juz ponad 2 miesiace i jezeli robaki sa to moga powaznie zagrazac zdrowiu suczki podczas sterylki.
3. Jezeli psiur popuszcza mocz to nalezaloby wykonac badania w kierunku
- nietrzymania moczu
- stanu zapalnego cewki moczowej lub pecherza
Moze byc tez tak ze ta konkretna suczka tak po prostu ma podczas cieczki.
Przed zabiegiem sterylki prosze zrob psu badania - morfologia + biochemia, oraz EKG aby ograniczyc ryzyko do minimum. Poszukaj tez moze lepszego weta w lecznicy majacej dobre warunki do przeprowadzenia zabiegu. Dobrze by bylo gdybys miala pewnosc ze w razie czego lekarz przyjedzie do was po operacji na kazde wezwanie.