Późne powikłanie operacji kręgosłupa czy nowy objaw? Świst wdechowy u psa w trakcie snu

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dorota_os@o2.pl

05 stycznia 2025, 00:01

Dzień dobry
Mój 10 letni psiak w czerwcu miał operację kręgosłupa, ze względu na silne objawy bólowe ( w MR ucisk na rdzeń). Po zabiegu dość szybko doszedł do siebie ale okresowo pojawia się kaszel po piciu wody i nie płynne jedzenie, poza tym to zdrowy wesoły psiak . Od 1,5 msc pojawił się świst wydechowy i rozpoczął się znowu ból ( tak jak sprzed kilku miesięcy ale nie taki silny ), konsultowałam się z kilkoma internistami , neurologiem i ortopedą który go operował , piesio miał zrobione wszystkie badania, krew, usg , MR całego kręgosłupa -nie wyszły zmiany które mogły by odpowiadać za ból. Po tygodniu intensywnego leczenia p/bolowego wszystko wróciło do normy , pozostał jednak swist który pojawia się w trakcie snu , czasem on jest ze stękaniem i mam wrażenie że to ból a innym razem wygląda jak chrapanie. Ruchomość jest prawidłowa . Martwi mnie jednak ten świst, częste zmienianie pozycji w trakcie snu, szukanie sobie odpowiedniego miejsca , przemlaskiwanie, częste kichanie , oraz problem z jedzeniem a właściwie przełykaniem. Zmienił się też charakter szczekania na bardziej zachrypnięty.
Czy w czasie zabiegu mogło wydarzyć się coś co jest przyczyną tych objawów ? Czy szukać innej przyczyn? Jakie badania mogę jeszcze wykonać ? Czy te objawy są niepokojące ?
Bardzo proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
Vet4u

06 stycznia 2025, 19:22

Witam,
Może warto sprawdzić ewentualne choroby związane z układem oddechowym psa.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
dorota_os@o2.pl

wczoraj, 22:55

Jakie np choroby ?
Osłuchowo zmian nie ma, był 3 krotnie badany :/
Utknęliśmy w diagnostyce
ODPOWIEDZ
  • Informacje