Problem w zdiagnozowaniu psa - proszę o pomoc
Skoro nie można przejść gastroskopem przez oddzwiernik do dalszej części (dwunastnica) to znaczy,że tam jest przeszkoda która jest powodem stanu psa .Jaka ? należy dojść do tego -guz ? ciało obce w oddzwierniku ?, taki stan powoduje brak pasażu ,stąd wymioty , niedożywienie , brak łaknienia , wychudzenie w końcu wyniszczenie ( objawy mogą być zmienne ) Gastroskop pies miał robiony pod koniec czerwca po którym zalecono Metoclopramid celem rozkurczenia oddzwiernika (może autorka postu sama o tym napisze ) dla mnie to totalna bzdura ,Metoclopramid tutaj nie ma nic do rzeczy , zmniejszy wymioty na krótki czas ale nie "rozkurczy " oddzwiernika . Takie rzeczy nie leczy się lekami tylko się operuje . .Dlaczego w gastroskopii nie pobrano wycinków ? może wet nie miał takiej możliwości , nie wiem .Kontrast w sensie diagnostyki żołądka jest już zbędny ( gastroskop zdiagnozował ) ale zastanowiłabym się jeszcze nad jelitami .Głośne bulgotanie w brzuchu bez biegunek , pogrubiała ściana jelita (5mm) ...może tam też coś jest. Może jakaś częśc czegoś utkwiła w oddzwierniku a druga przeszła do dalszych odcinków p.pok (jelit ) ,może ch, nowotworowa ,nie wiem ,zresztą wet tez nie wie, bo przez 2 tyg od gastro nie szukano (a wiedziano ) przyczyn "przeszkody w oddzwierniku która uniemożliwiała przejście gastroskopem ,....psa też nie operowano .Gość pisze:Agis, proszę pisz na forum, to cenne informacje, może ktoś będzie miał podobny forum
Nie mnie to wszystko oceniać ,a nawet i nie chcę, a zwłaszcza przez internet ale pies na prawdę potrzebuje pomocy ,konkretnych , rzeczowych decyzji .
-
- Informacje
-