Problem w zdiagnozowaniu psa - proszę o pomoc

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

12 lipca 2014, 16:54

Agis, proszę pisz na forum, to cenne informacje, może ktoś będzie miał podobny forum
aggis

13 lipca 2014, 12:14

Gość pisze:Agis, proszę pisz na forum, to cenne informacje, może ktoś będzie miał podobny forum
Skoro nie można przejść gastroskopem przez oddzwiernik do dalszej części (dwunastnica) to znaczy,że tam jest przeszkoda która jest powodem stanu psa .Jaka ? należy dojść do tego -guz ? ciało obce w oddzwierniku ?, taki stan powoduje brak pasażu ,stąd wymioty , niedożywienie , brak łaknienia , wychudzenie w końcu wyniszczenie ( objawy mogą być zmienne ) Gastroskop pies miał robiony pod koniec czerwca po którym zalecono Metoclopramid celem rozkurczenia oddzwiernika (może autorka postu sama o tym napisze ) dla mnie to totalna bzdura ,Metoclopramid tutaj nie ma nic do rzeczy , zmniejszy wymioty na krótki czas ale nie "rozkurczy " oddzwiernika . Takie rzeczy nie leczy się lekami tylko się operuje . .Dlaczego w gastroskopii nie pobrano wycinków ? może wet nie miał takiej możliwości , nie wiem .Kontrast w sensie diagnostyki żołądka jest już zbędny ( gastroskop zdiagnozował ) ale zastanowiłabym się jeszcze nad jelitami .Głośne bulgotanie w brzuchu bez biegunek , pogrubiała ściana jelita (5mm) ...może tam też coś jest. Może jakaś częśc czegoś utkwiła w oddzwierniku a druga przeszła do dalszych odcinków p.pok (jelit ) ,może ch, nowotworowa ,nie wiem ,zresztą wet tez nie wie, bo przez 2 tyg od gastro nie szukano (a wiedziano ) przyczyn "przeszkody w oddzwierniku która uniemożliwiała przejście gastroskopem ,....psa też nie operowano .
Nie mnie to wszystko oceniać ,a nawet i nie chcę, a zwłaszcza przez internet ale pies na prawdę potrzebuje pomocy ,konkretnych , rzeczowych decyzji .
ODPOWIEDZ
  • Informacje