Witam Panie Doktorze,
Proszę o pomoc w sprawie wątrobowej. Pies jest ok 12 letni w typie alaskana malamuta, półtorej roku temu zaadoptowany ze schroniska.
W grudniu 2014 zrobiliśmy mu profilaktyczne badania krwi (profil przesiewowy) i wyszły podwyższone niektóre wyniki wątrobowe. Podwyższone parametry to:
ALT - 167 U/l przy normie do 80
GLDH - 18 U/l przy normie do 6
GGTP - 9 U/l przy normie do 7
pełne wyniki można zobaczyć tutaj:
wyniki grudzień 2014
Nasza Pani Doktor zaleciła podawanie HepatoForce + Ursocam i kontrolę po miesiącu.
Po miesiącu, czyli w styczniu 2015 powtórzyliśmy badania i sprawy wątrobowe wyszły o wiele gorzej:
ALT - 294 U/l przy normie do 80
AP - 168 U/l przy normie do 141
GLDH - 36 U/l przy normie do 6
GGTP - 13 U/l przy normie do 7
wyniki styczeń 2015
W tym samym dniu zrobiliśmy usg jamy brzusznej. Fragment opisu dotyczący wątroby:
"Wątroba wielkości prawidłowej. Narząd wykazuje ogólne umiarkowane zwiększenie echogeniczności miąższu. W lewej części narządu pojedynczy, jednorodny, dobrze odgraniczony guzek średnicy ok. 2,2 cm. Zmiana jest silnie hiperechogeniczna. Poza nią nie stwierdzono zmian w strukturze wątroby. Rozpoznanie: Cechy zwyrodnienia miąższu wątroby (podejrzenie zwyrodnienia tłuszczowego, innego tła, ew. przewlekłego zapalenia; w razie konieczności zalecana kontrola z ewentualną biopsją). Opisywana zmiana ogniskowa w wątrobie nosi cechy zmiany łagodnej - starczej, klinicznie nieistotnej"
pełny opis całego badania jamy brzusznej tutaj:
usg styczeń 2015
Niecały rok temu (w marcu 2014) robiliśmy profilaktycznie pierwsze usg jamy brzusznej po adopcji i wówczas opis dotyczący wątroby brzmiał:
"Wątroba wielkości oraz kształtu prawidłowego. w płacie lewym narządu widoczny jest pojedynczy, dobrze odgraniczony, jednorodny, silnie hiperechogeniczny guzek wielkości ok. 1,5 na 1 cm. Pozostała część miąższu narządu jest jednorodna. Echogenicznośc miąższu jest nieznacznie zwiększona."
Dodam, że przez cały czas brak jest jakichkolwiek objawów. Pies zachowuje się normalnie, jest wesoły, energiczny i ma super apetyt.
Nasza Pani Doktor konsultuje z kimś przypadek, a ja chciałabym prosić Pana Doktora Jarka o jakieś sugestie i podpowiedzi. Dotyczące leczenia lub ewentualnie dalszej diagnostyki.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Joanna
problem z wątrobą - tylko jaki?
no niestety wątroba ma problemy. Jeśli nie reaguje na leczenie wręcz pogarsza się trzeba byłoby zrobić krok do przodu w diagnostyce czyli biopsję. A krążeniowo był kontrolowany?
-
Panie Doktorze kontrolowany krążeniowo to chodzi o konsultację kardiologiczną?
Bo jeśli to o to chodzi, to tak, był.
W styczniu 2015 miał EKG i USG serca.
Opis:
"USG: Budowa i funkcja serca prawidłowa. LA/Ao 1,28, LVIDd 4,1 cm, FS 40%. Przepływy przez tętnicę płucną i aortę prawidłowe (RVOT 0,98m/s, LVOT 1,24 m/s)
EKG: Rytm zatokowy, 80/min, pojedyncze zahamowania zatokowe. PQ na granicy bloku przedsionkowo-komorowego I stopnia (128 ms)"
Później zrobiliśmy jeszcze profil tarczycowy z krwi i glukozę. Wszystko idealnie w normach.
Co się może dziać w tej jego wątrobie?
pozdrawiam serdecznie
Joanna
Bo jeśli to o to chodzi, to tak, był.
W styczniu 2015 miał EKG i USG serca.
Opis:
"USG: Budowa i funkcja serca prawidłowa. LA/Ao 1,28, LVIDd 4,1 cm, FS 40%. Przepływy przez tętnicę płucną i aortę prawidłowe (RVOT 0,98m/s, LVOT 1,24 m/s)
EKG: Rytm zatokowy, 80/min, pojedyncze zahamowania zatokowe. PQ na granicy bloku przedsionkowo-komorowego I stopnia (128 ms)"
Później zrobiliśmy jeszcze profil tarczycowy z krwi i glukozę. Wszystko idealnie w normach.
Co się może dziać w tej jego wątrobie?
pozdrawiam serdecznie
Joanna
-
Kochani...jak wygląda biopsja wątroby u psa? Jest pobierana grubą igłą ? łyżeczką? czy przecina się powłoki brzuszne a potem szyje? długo psinka dochodzi po biopsji do siebie?
Pytam bo mam bardzo podobny przypadek.
Pytam bo mam bardzo podobny przypadek.
biopsje wykonuje się poprzez nakłucie wątroby pod kontrolą usg przez powłoki brzuszne . NIedzielka masz świeże badanie krwi
-
.
Panie Doktorze nie mam jeszcze aktualnych badań.
Nasza Pani Doktor, po konsultacji z innym lekarzem, zdecydowała o 10-dniowej kuracji antybiotykowej Cefaleksyną. Ponoć czasem dobrze to robi wątrobie. Do tego zmieniła leki na wątrobę na Epato 1500 (miesięczna kuracja) + Ornitil na 3 miesiące. Kuracja antybiotykowa już za nami, a kurację Epato kończymy w przyszłym tygodniu i wtedy też ustaliłam z panią doktor badanie kontrolne. Pies cały czas cały w skowronkach, bez żadnych objawów.
Z biopsją u nas trochę problem, bo pewnie konieczne znieczulenie, a pies jest na granicy bloku przedsionkowo-komorowego, więc ciężko z tym. Ale jeśli obecne leczenie nie przyniesie rezultatu, to trzeba się będzie zdecydować.
pozdrawiam serdecznie
niedzielka
Nasza Pani Doktor, po konsultacji z innym lekarzem, zdecydowała o 10-dniowej kuracji antybiotykowej Cefaleksyną. Ponoć czasem dobrze to robi wątrobie. Do tego zmieniła leki na wątrobę na Epato 1500 (miesięczna kuracja) + Ornitil na 3 miesiące. Kuracja antybiotykowa już za nami, a kurację Epato kończymy w przyszłym tygodniu i wtedy też ustaliłam z panią doktor badanie kontrolne. Pies cały czas cały w skowronkach, bez żadnych objawów.
Z biopsją u nas trochę problem, bo pewnie konieczne znieczulenie, a pies jest na granicy bloku przedsionkowo-komorowego, więc ciężko z tym. Ale jeśli obecne leczenie nie przyniesie rezultatu, to trzeba się będzie zdecydować.
pozdrawiam serdecznie
niedzielka
-
Cos tak mi sie wydaje ze nasza psina tez to ma.Ciekawe nabyte czy dziedziczne.
niedzielka pisze:.
pozdrawiam serdecznie
niedzielka
U Twojego psa jest na granicy bloku przedsionkow-komorowego I stopnia , gdyby nawet miał blok przedsionkowo-komorowy I stopnia to bez obaw w razie potrzeby można psa poddać anestezji .Blok ten nie jest p/wskazaniem i zagrożeniem zycia .Praktycznie takiego bloku sie nie leczy ponieważ każde pobudzenie z przedsionków dociera do komor. Sprawa ma sie inaczej w II stopniu (okresowe zablokowanie przewodzenia ) a najgorzej w III stopniu ( całkowite przerwanie pobudzenia ) . Także spokojnie , pies może być znieczulony , tym bardziej ,że do biopsji nie potrzeba gębokiej anestezji ,
wystarczy płytka .
-
Agis pisze: U Twojego psa jest na granicy bloku przedsionkow-komorowego I stopnia , gdyby nawet miał blok przedsionkowo-komorowy I stopnia to bez obaw w razie potrzeby można psa poddać anestezji .Blok ten nie jest p/wskazaniem i zagrożeniem zycia .Praktycznie takiego bloku sie nie leczy ponieważ każde pobudzenie z przedsionków dociera do komor. Sprawa ma sie inaczej w II stopniu (okresowe zablokowanie przewodzenia ) a najgorzej w III stopniu ( całkowite przerwanie pobudzenia ) . Także spokojnie , pies może być znieczulony , tym bardziej ,że do biopsji nie potrzeba gębokiej anestezji ,
wystarczy płytka .
Hej Agis, dzięki za pokrzepiające słowa Wiem, że u niego nie jest to jakaś ciężka sprawa z tym sercem, ale jednak kardiolog napisał mi na wypisie, że: "w przypadku poddania psa znieczuleniu nie używać leków z grupy alfa2agonistów". A moja pani doktor uświadomiła mi, że praktycznie wszystkie leki do znieczuleń należą do tej grupy. Gdy robiliśmy rtg bioder i pokazałam ten wypis od kardiologa, to w pracowni usg znieczulili go środkami: midanium + butomidor. Ale to go tylko trochę przytłumiło, a nie uśpiło. Prześwietlenie się udało, ale wątpię żeby dał sobie na tym zrobić biopsję. No ale na razie to mam nadzieję, że jednak wątroba odpowie na obecne leczenie i biopsja nie będzie konieczna.
Dokładnie tak , odpowiednie leki do krotkiego znieczulenia , jak przyjdzie czas to lekarze będa wiedzieć co i jak podać ,
a blokiem się nie przejmuj . A midanium to fajny lek do spacyfikowania psa , czlowieka też
Póki co miejmy nadzieję na poprawę obecnej terapii , czego życzę Twojemu psu i Tobie
a blokiem się nie przejmuj . A midanium to fajny lek do spacyfikowania psa , czlowieka też
Póki co miejmy nadzieję na poprawę obecnej terapii , czego życzę Twojemu psu i Tobie
dokładnie skupiłbym się dalej na tej terapii . Po miesiącu kontrola i decyzja. Ja z biopsjami także się nie palę. Zawsze to ingerencja w narząd.
-
Witam ponownie,
Gdyby ktoś śledził wątek, to chciałam podzielić się dobrą informacją, że wątroba odpowiedziała na leczenie. Nie jest idealnie, ale jest lepiej.
Obecnie przekroczone są wciąż dwa parametry:
ALT - 113 U/l przy normie do 80 (w styczniu było 264)
GLDH - 14 U/l przy normie do 6 (w styczniu było 36)
wyniki marzec 2015
Więc jest dużo lepiej. Na razie pies dostaje tylko Ornitil, a za dwa tygodnie zaczynamy kolejną miesięczną kurację preparatem Epato 1500. Zobaczymy co będzie dalej
pozdrawiamy
Joanna
Gdyby ktoś śledził wątek, to chciałam podzielić się dobrą informacją, że wątroba odpowiedziała na leczenie. Nie jest idealnie, ale jest lepiej.
Obecnie przekroczone są wciąż dwa parametry:
ALT - 113 U/l przy normie do 80 (w styczniu było 264)
GLDH - 14 U/l przy normie do 6 (w styczniu było 36)
wyniki marzec 2015
Więc jest dużo lepiej. Na razie pies dostaje tylko Ornitil, a za dwa tygodnie zaczynamy kolejną miesięczną kurację preparatem Epato 1500. Zobaczymy co będzie dalej
pozdrawiamy
Joanna
-
Retriver to jest profil o nazwie badanie przesiewowe w tym labie, z którego korzystamy.Retriver pisze:niedzielka, to super wiadomości, poprawa jest znacząca, tak trzymać, a jaki bogaty panel badań lab. to taki w podstawie czy rozszerzony zakres badania specjalnie dobrany dla Twojego psiaczka
Nie wszystkie były potrzebne, ale większość tak, a taki profil wychodzi taniej niż mniejsza ilość pojedynczych badań osobno.
Wątroba - wiadomo - mamy problem, nerki zawsze sprawdzamy, bo to już stary pies, P, K, Ca, Na - kontrolujemy dietę, z którą trochę teraz eksperymentujemy,itd.
pozdrawiam
niedzielka
Tak prowadzenie psa z chorą wątrobą nie jest już takie proste, dieta delikatna z małą ilością tłuszczu, warto jednak dołożyć wszelkich starań i wydłużyć życie psiaka jeżeli jest to możliwe. Powodzenia, będę śledzić Wasze sukcesy w leczeniu.
-
- Informacje
-