problemy żoładkowo-jelitowe + alergia

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
aglo

15 kwietnia 2006, 12:26

Witam
Nie wiedziałam na którym forum zamieścić swój post, ale myślę że bardziej to pasuje do chorób. Mam 2,5 letniego labradora, który ogólnie ma problemy żołądkowo-jelitowe. Miał robione badanie i trzustka jest ok, ale dostaje amylan do każdego posiłku na lepszą strawność. Jego stan znacznie się poprawił. pies jest karmiony od maluszka gotowanym jedzeniem (kurczak z ryżem i warzywami + Canifos). Okazało sie jednak że ma alergie prawdopodobnie na kurczaka. Dostawał Encorton po którym jednak wystąpiła poważna niestrawność, następnie eczekan, ale nie pomógł. Zdecydowałam się na wprowadzenie karmy dla alergików. Zakupiłam Acane lamb&rice. Mieszałam ją z gotowanym jedzeniem wołowiną i ryżem ponieważ moj pies jest strasznie wybredny i potrafi nie jesc wiele dni. Dodatkowo namaczam karmę rosołkiem z wołowiny (bez przypraw) i wszystko byłoby w porządku tylko że pojawiły się u niego wzdęcia i strasznie pruka az sam się dziwi. Załatwia się ładnie troche większe kupki robi ale jak czytałam to moze się zdarzyć. Bardzo proszę o rade co zrobic czy zrezygnować z karmy Acane i zostac przy gotowanym jedzeniu (wołowinie), czy tez moze przejda mu te wzdęcia. Dodam że coraz niechętniej je tą karmę. Czy moge cały czas mieszać ją z gotowanym jedzeniem.
Bardzo proszę o radę.

Dziękuję
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 kwietnia 2006, 12:49

szczerze powiedziawszy to ona jest chyba temu winna. Zrób doświadczenie gwałtownie ja odstaw i zobacz czy wiatry ustapia. Jeśli tak to masz odpowiedzź. Możesz podać suchą ale znajdź taką na którą nie będzie tak reagował.
Awatar użytkownika
aglo

17 kwietnia 2006, 13:28

Witam

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zauważyłam, że jak namocze karme przez około godzinę, tak żeby w ogóle nie byla twarda to wiatry ustępują i chetniej ją zjada. Zobaczę, przez kilka dni będę to stosować jeśli wiatry nie powrócą to zostanę przy tym sposobie, a jeśli nie to napewno zmienię karmę.

Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 kwietnia 2006, 21:43

oczywiście, że możesz tak zrobić
ODPOWIEDZ
  • Informacje