Witam , proszę o diagnozę po przeanalizowaniu wyników.pies jest leczony w kierunku trzustki. Podaje mu aktualnie karmę r. canin digestive fat low, kreon 1000 do posilku 3 razy dziennie i steryd encorton. jednak pies ponownie dostał rozwolnienie. Pies był długo leczony antybiotykiem na zatrzymanie biegunki(min. biseptol,keflex), w tym momencie jest w trakcie pobierania sterydu, ale znowu pojawiło się rozwolnienie. czy to jest faktycznie trzustka?
Przeprowadzone badania:
kal badanie ogólne:
barwa j. brązowa
konsystencja papkowaty
zapach swoisty
ph
kwaśny
skrobia poj. ziarna
tłuszcze poj. krople
wł.mięsne nieliczne
wł roslinne d.liczne
krew utajona brak
bakteriologiczny wymaz z okolic odbytu
Flora fizjologiczna kalu
enterococcus faecalis liczne
escherichia coli liczne
mocz analiza ogolna
przejrzystość przejrzysty
kolor zólty
glukoza nieobecna
bilirubina nieobecna
ketony nieobecne
ph 6,0
ciężar wlaściwy 1.020
białko nieobecne
urobilinogen 0,2
leukocyty 2-4
krew nieobecna
nabłonki płaskie nieliczne
nablonki okrągłe 0-1
nitraty nieobecne
NORMY WARTOŚCI BIOCHEMICZNYCH U ZWIERZĄT W SUROWICY:
AspAT 37,0 U/L
ALAT 30,0 U/L
DIASTAZA 587,0 U/L
białko całkowite 63,2 g/l
bilirubina całkowita -
cholesterol-
trójglicerydy-
fosfor-
glukoza 72,0mg/dl
kreatynina 0,95 mg/dl
mocznik 72,0
kwas moczowy-
magnez-
potas-
sód-
wapń-
żelazo-
RBC=H 6.75
MCV =L 66.8
RDW%=16.0
RDWa=51.1
HCT=45.1
PLT=308
MPV=L 7.3
PDW=9.2
PCT=0.22
LPCR=13.5
WBC=9.7
HGB=15.7
MCH=L 23.2
MCHC= 34.7
NYMF=OM
GRAN=OM
MID=OM
LYMF=OM
GRAN=OM
MID=OM
prośba o diagnozę-do p.Jarka
nie widzę tu nic mniepokojącego co dotyczyłoby trzustki, co z pasożytami jelitowymi, nietolerancją pokarmową?
-
- Kontakt:
W badaniu kału wykazało "ASCARIS LUMBRICOIDES"Jarek pisze:nie widzę tu nic mniepokojącego co dotyczyłoby trzustki, co z pasożytami jelitowymi, nietolerancją pokarmową?
Psu została podana tabletka ZENTEL 200mg. Innych badań w kierunku pasożytów nie przeprowadzono, ponieważ wet. z góry wyeliminowała ich obecność.
"nietolerancją pokarmową?"
- od małego pies jadł karmę R.Canin Club AGR i były obecne problemy z biegunkami, więc wet zalecił gotowany ryż, mięso drobiowe i marchew, jednak pies dalej miał rozwolnienia. Przeszliśmy na karmę R.Canin DIGESTIVE FAT LOW i pies dalej miał biegunki.
W tym momencie pies otrzymuje jedną tabletkę kreonu 1000 do posiłku (3razy dziennie), steryd ENCORTON i LOPERAMID WZF raz dziennie.
Pies robi jasne kupy z bardzo dużą ilością śluzu.
Wyniki wszystkich przeprowadzonych badań napisałem w pierwszym poście (w tym badania kału - ogólne).
niestety jeszcze trzeba popracować nad diagnostyką tego przewodu pokarmowego. Dużo już zrobiłeś , ale jeszcze nie doszedłeś do odpowiedzi.
-
- Kontakt:
Jakie w takim razie proponuje Pan badania?Jarek pisze:niestety jeszcze trzeba popracować nad diagnostyką tego przewodu pokarmowego. Dużo już zrobiłeś , ale jeszcze nie doszedłeś do odpowiedzi.
Co należy robić dalej???
Bardzo mnie niepokoi to, co dzieje się z psiakiem, nie wiem jak mu pomóc.
Cyklicznie od 3miesiąca swojego życia pies dostaje rozwolnienie. Na początku antybiotyki na niego działały i wstrzymywały biegunkę choć na 1 miesiąc. Od września pies dostawał cyklicznie antybiotyk, ale po 2 dniach od odstawienia dostawał znów rozwolnienie.
Moja wetka proponuje endoskopię, jako ostatnie badanie, które można przeprowadzić.
Czy to badanie kału, którego wyniki są w 1 poście, jet badaniem na obecność enzymów trzustkowych???
-
- Kontakt:
Bardzo proszę o podpowiedz , jakie badanie powinnam jeszcze wykonać. Pies ma ciągle biegunkę, pomaga mu węgiel. 13,11 jadę na endoskop na AR
wykonaj tą endoskopię, ciężko wejść w skórę Twojego psa , a zadając pytania oczekuszesz dużo, a lekarze którzy mają psa na codzień nie wiedzą co robić. Nie znam złotego środka i mogę tylko gdybać i pogdybam ale nie bierzy tego wszystkiego poważnie : nietolerancja na składniki pokarmowe, schorzenia jelit ( należy wykonać biopsje ściany jelit czy też ich wycinki), nieprawidłowy skład soków trawiennych przewodu pokarmowego. Ale nie wiem w jaką stronę poradzić Ci iść. Takie zwierzę muszę regularnie widzieć. I krok po kroku dochodzić do celu.
Może to faktycznie nietolerancja pokarmowa
Z tego co piszesz psiak od początku karmiony był karma zawierającą drób, przechodząc na gotowane - tez dostał drób . Może spróbuj wyeliminować ten rodzaj mięsa . Mój psiak "pozbierał się " na ścisłej diecie opartej na koninie. (chodziło o to by dostał mięso, z którym wcześniej nie miał do czynienia ) Poszukując przyczyny biegunek u mojego psiaka czytałam też o czymś takim jak przerost flory bakteryjnej jelit - popytaj lekarzy również w tym kierunku. M.
Z tego co piszesz psiak od początku karmiony był karma zawierającą drób, przechodząc na gotowane - tez dostał drób . Może spróbuj wyeliminować ten rodzaj mięsa . Mój psiak "pozbierał się " na ścisłej diecie opartej na koninie. (chodziło o to by dostał mięso, z którym wcześniej nie miał do czynienia ) Poszukując przyczyny biegunek u mojego psiaka czytałam też o czymś takim jak przerost flory bakteryjnej jelit - popytaj lekarzy również w tym kierunku. M.
-
- Kontakt:
Tak stwierdziła NOWA WET, do której poszłam 3tygodnie temu.Zaleciła karmę sensitive control. Od tego momentu jest spokój. Nowa wetka powiedziała, że też nie widzi tam chorej trzustki.Faro pisze:Może to faktycznie nietolerancja pokarmowa
-
- Kontakt:
Wizyta u nowej pani wet dała ogromne rezultaty, bo pies do tej poty nie miał biegunki, ale widzę nadal pewne niepokojące objawy.
1.Rano pies nie może się załatwić, a potem już jest okej. Kał rano jest bardzo zbity, a pod wieczór jest rozluźniony.
2. Pies załatwia się często, np. 3razy podczas jednego spaceru.
Dodam, że pies je r.canin sensitive control
1.Rano pies nie może się załatwić, a potem już jest okej. Kał rano jest bardzo zbity, a pod wieczór jest rozluźniony.
2. Pies załatwia się często, np. 3razy podczas jednego spaceru.
Dodam, że pies je r.canin sensitive control
-
- Informacje
-