Dziękuję za odpowiedz byliśmy wczoraj u kontroli . Zalecono mu : rano Venter i Omeprazol 20, na noc Venter , steryd prednizolon tak jak bierze caly czas 5 mg , odlączono amoksycyklinę ale pozostawiono metronizadol 200mg 2 dziennie i na stale probiotyk tą fortiflore puryny no i karme gastroinstestinal lub hypoallergenic do wyboru. I raz dziennie metoclopramid .
Czy uważa Pan ze to wlasciwe zalecenia? Czy ropiejące oczka tez swiadcza o chorym układzie pokarmowym?
Prosba o pomoc w diagnozie znalezionego GOLDENA, niedowaga!!
oczy niekoniecznie maja powiązanie z układem pokarmowym. Będąc u lekarza sprawdźcie czy nie ma przeładowanych gruczołów okołoodbytowych.
O odstawieniu leków decyduje tylko i wyłącznie lekarz prowadzący, nie możemy takich decyzji powyjmować przez internet nie widząc psa bez możliwości jego zbadania. Nigdy też nie stosowałem mesalazyny.
Dzień Dobry, chciałabym o coś dopytać . Pies jest w tej chwili w drugim tygodniu podawania sterydu co 48 godzin . Czy uważa Pan również tak jak lekarz tutaj aby przed całkowitym zejsciem z podawania encortolonu podawac go w ostatnim etapie np co 60 godzin? Czy to zmniejszenie dawki do 48 godzin jest wystarczające? Czy może byc tak ze sterydy zmniejszyly dzialanie tyroksyny bo nie podwyzszalismy mu dawki eutyroxu. Obserwujemy , ze wraz ze zmianami pogody pies bywa ospały , powolny,zmeczony, pokasłuje ciesząc sie , dostaje tylko werwy na widok jedzenia . Cięzko mu jest tez czasem oddac kal. Zazwyczaj robi to 2 razy dziennie ale w takich dniach jest to 1 raz.. Czy probiotyk fortflora moze ten kal zatwardzac? Lub dodatkowo pobudzac apetyt? Czy moze Pan polecic jakis inny probiotyk na problemy jelitowe i czy taki probiotyk wskazane jest brac na stale? Z gory dziekuje za uwage I czy taka ospalosc psa może wskazywać na cukrzyce , czy mogl jej się nabawić biorąc sterydy? Małgosia
aby zejść ze sterydów należy je stopniowo odstawiać. Takie zejście o jakim piszesz jest dopuszczalne. Sterydy mają duży wpłayw na działanie tarczycy czyli także na poziom wydzielanych jej hormonów. Fortiflora może zatwardzać kał. Probiotyków na kłopoty jelitowe jest cała masaod ludzkich lakcidu, trilacu, lacidofiluitd po weterynaryjne bioprotect, diadog , procolin, coloceum i wiele innych. Co do cukrzycy nie ma co gdybać tylko wykonać pomiar cukru.
Dziękuję, mam jeszcze pytanie czy ten pakiet badań które wcześniej wpisałam jest wystarczający czy je o cos poszerzyć ? I chciałabym dopytać - pies ze względu na leczenie nie był szczepiony przeciw wściekliźnie , po jakim czasie po odstawieniu sterydów możemy go zaszczepić? I czy odrobaczenie go jest konieczne w tej sytuacji kiedy najadł się tyle leków.
M.
M.
ten pakiet do ogólnego zorientowania się w pracy całego organizmu jest wystarczajacy. My sczepimy pieski po odstawieniu sterydów 1-2 tyg . O odrobaczeniu decydujemy w zależności od tego kiedy zwierzę było ostatnio odrobaczane.
to albo badanie kału albo odrobaczanie.
Panie Doktorze mamy taką sytuację z psem , w ubieglym tygodniu po 2 miesiacach brania encortolonu 5 mg raz dziennie zeszlismy do dawki co 48 godzin w tym tygodniu dajemy co 60 godzin. Ale wczoraj i dzis wrocilo to co mu najbardziej dokuczalo na poczatku choroby czyli takie zadlawianie. Polega to na tym ze on wytwarza bardzo duzy sliny ktora ma w pysku slina nie jest gesta i leci tylko wtedy gdy on czeka na jedzenie , ale ma jej mega duzo . Mlaska , mlaska, przelyka i zadlawia sie . Kiedys dlawil sie calymi nocami . Podczas brania sterydow nie dlawil sie . Teraz to zrobil wczoraj i dzis .
Czy to oznacza ze stedydy mogl miec za wczesnie odstawione ? A moze ma to zwiazek z obroza foresto? Moze jest na nia uczulony? Juz sama nie wiem co myslec . Co nam Pan by poradzil?
Czy to oznacza ze stedydy mogl miec za wczesnie odstawione ? A moze ma to zwiazek z obroza foresto? Moze jest na nia uczulony? Juz sama nie wiem co myslec . Co nam Pan by poradzil?
Jeszcze taka informacja : zwiekszony glod ma zawsze zwiazek z nadmierna produkcja sliny , sliny jest tez wiecej gdy pogoda jest inna, przy wiekszej ilosci sterydow tarczyca gorzej pracowala byly gorsze i lepsze dni ale tyle sliny co teraz juz dawno nie bylo
pies jest od jakiegos czasu nie do zycia spiacy zmeczony i fakt ze gorzej mu po odstawieniu sterydow ale jak ma steryd nie zalatwi sie jak nie to zalatwi wiec nie wiem czy to jelita od jakiegos czasu mlaska wiecznie by spal i jadl to nie jest normalne
-
- Informacje
-