Panie Jarku mam pytanie. Moj pies od 4 tygodni ma łuszcząca skórę na uszach i wypadającą sierść i strupki. Lekarz zalecił odstawienie karmy z kurczakiem i przejscie na hypoalergiczną, którą juz pies zjada od 4 tygodni (poprawy wielkiej nie ma).
Pisze bo mam pytanie: lekarz przepisał mu Encorton który brał 2 tygodnie (jeden tydzien dwa razy dziennie, drugi tydzien raz dziennie). Po tym leku była znaczna poprawa, lecz po zaprzestaniu stosowania znów zaczął sie drapać.
Lekarz stwierdził, że raczej nie jest to alergia pokarmowa, ponieważ jesli jest poprawa w przypadku stosowania Encortonu, to wskazuje to na inny rodzaj alergii, bo niby przy alergii pokarmowej Encorton nie pomaga.
Jakoś dziwne mi się to wydaje, dlatego mam pytanie, czy popiera Pan to stwierdzenie???
I mam jeszcze jedno pytanie: kto u Państwa w krakvecie zajmuje się dermatologią? Jestem z Krakowa i chce w końcu znależć lekarza, który fachowo się zajmie tym schorzeniem- specjalistę.
A i jeszcze jedno pytanie: lekarz stwierdził, iz nie ma sensu robić testów z krwii na co jest pies uczulony, bo są mało miarodajne. Czy też potwierdza to Pan???
Proszę o szybka odpowiedź i z góry dziekuję.
P.S. Pies owczarek niemiecki długowłosy 2 lata ponad.
PYTANIE DO PANA JARKA
przede wszystkim z doświadczenia wiem ze nie powinno podawać sie rządnych leków przed popraniem zeskrobin ze skóry w celu wykluczenia innych chorób skórnych wtedy można skupić sie na wykryciu przyczyn alergii...
każdy typ alergii daje najczęściej specyficzne objawy .. w zależności czy ona jest pokarmowa czy kontaktowa i określić to mozna najprościej drogą eliminacji oraz dokładnym przeglądem co sie w otoczeniu psa zmieniło od kiedy reaguje objawowo ...
każdy typ alergii daje najczęściej specyficzne objawy .. w zależności czy ona jest pokarmowa czy kontaktowa i określić to mozna najprościej drogą eliminacji oraz dokładnym przeglądem co sie w otoczeniu psa zmieniło od kiedy reaguje objawowo ...
prawdopodobnie masz do czynienia z alergią u tego psa, wyprowadzenie z tej choroby takiego psa i zapobieganie nawrotom to kawał roboty i dbałości. Należy się zgłosić do jednego lekarza i trzymać jego regularnie. Tło takiej alergii jest nietety nieznane. Dopiero po jakimś czasie da się określić co było tego powodem, ale to trzeba czasu. U nas w szczególności alergiami zajmuje się p. Chwastowski.
A jak się Pan odnosi do tego pytania, jestem tym również zainteresowana.Anonymous pisze: A i jeszcze jedno pytanie: lekarz stwierdził, iz nie ma sensu robić testów z krwii na co jest pies uczulony, bo są mało miarodajne. Czy też potwierdza to Pan???
nie mam do końca sprecyzowanego zdania, jest to nowość w weterynarii ale u ludzi jest to rewelacyjna rzecz. Ale na pewno trzeba tą metodę darzyć dużym zaufaniem. Ostatnio chciałem to zrobić u psa , ale jednak nie są to niskie koszty i właściciel nie zdecydował się.
-
- Informacje
-