Słabe tylne łapy, problem ze wstawaniem

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

martynaa0123

14 września 2015, 21:31

Szanowny Panie Doktorze Jarku,
Przychodzę z pytaniem. Mój 10 letni pies(szpic wilczy, 26kg) od około pół roku zaczął gorzej wstawać, zauważyłam że tylne łapy stały się dużo słabsze. Kiedy wstaje ( czy to z siedzenia czy z leżenia) widać, że ciężko mu podnieść tyłek. Jednak jeśli chodzi o chodzenie, bieganie - wszystko ok a nawet jeśli usłyszy "idziemy na spacer" biega po podwórku i skacze z radości jak szczeniak, istne szaleństwo(wtedy nie widać zadnych oznak starości). Od 3 miesięcy podaję mu ARTHROFOS jednak nie widzę żadnej poprawy. Największy problem mam w tym że nie mogę go zabrać na badania do weterynarza, ponieważ jest wtedy agresywny, rzuca się i nie daje się zbadać (Gdyby nie to, już dawno byłabym u weterynarza). Proszę o rady, co zrobić żeby zaczął się lepiej poruszać, nie miał problemów ze wstawaniem? ARTHROFOS nie pomógł w ogóle, czy zmienić go na jakiś inny lek np Arthroflex ? Czy jest szansa że inny lek(a raczej suplement) by pomógł? Ponoć większość psów po Arthroflexie (dawkach leczniczych) zaczyna się ruszać lepiej. Proszę o porady co się robi w takich sytuacjach, czy weterynarze przepisują jakieś skuteczne leki na takie schorzenia(czy odesłano by mnie z suplementem typu Arthrofos)? Bardzo proszę o porady. :cry:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 września 2015, 08:33

zdecydowanie należy dokładnie przebadać psa, prawdopodobnie wykonać rtg kręgosłupa. W zależności od stanu stawów i kręgosłupa dobrać terapię. Są terapie agresywniejsze i mniej agresywne , ale to należy dobrać na podstawie badania psa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje