sterydoterapia

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

nitkan

21 sierpnia 2011, 22:38

Ze względu na to, że stan psa pogarszał się w piątek dosyć szybko, zdecydowaliśmy się wrócić do Encortonu. W sobotę rano było już dużo lepiej, dzisiaj jeszcze lepiej. Teraz odstawimy steryd zgodnie z zasadami sztuki i mamy nadzieję, że wszystko wróci do normy. Co do serca - cech zastoju w płucach nie ma ani osłuchowo, ani na zdjęciu. Zdjęcie poza tym wykazało niewielkie powiększenie sylwetki serca. Wątroba niepowiekszona. (Niestety nie mam możliwości wklejenia zdjecia). Nie wiem, czy u psów, ale o ile mi wiadomo sterydoterapia może skutkować czasowym wzrostem wskaźników wątrobowych. A pies nie jest otyły w ogóle, od zawsze jest na diecie bezsolnej, rusza się całkiem dużo, więc jak na razie trzyma linię. Problemów z sierścią także nie zauważyłam, jest lśniąca jak zawsze. Jutro rano zawiozę do zbadania mocz. Czy uważa Pan, że jeśli stan psa uległ zdecydowanej poprawie, należy także wykonać badanie poziomu elektrolitów, czy można zaczekać parę dni i zobaczyć jak to będzie wyglądało podczas odstawiania Encortonu? Na ekg umówiliśmy się z weterynarzem na moment, kiedy wszystko wróci do normy. Na razie włączony został Enarenal.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 sierpnia 2011, 22:55

można odczekać na objawy odstawienne sterydów z opisu nie wyglada to także na chorobę cuschinga.
nitkan

21 sierpnia 2011, 22:58

Dziękuję bardzo za pomoc.
Freedom

07 września 2011, 10:38

Steryd to takie "paskudne "lekarstwo.Jeśli pies bierz go długo,nie ma innych szans ,aby organy wewnętrzne,nie zostały uszkodzone.Nie oszukujmy się steryd zawsze powinien być podawany w ostateczności.co z tego ,że nasz pupil chwilowo wraca do zdrowia-tak wraca,ale gdy go odstawimy,wszystko wraca do punktu wyjścia.Poprzez nieodpowiednie sterydy podane psu,pies cierpiał,i tylko determinacja właścicieli,którzy kategorycznie odrzucili te leki,przechodząc na leczenie homeopatią,którego się podjął lekarz weterynarii ,niedaleko W-wy,pies przeżył prawie 15 lat,a wcześniej musiał oddychać przez maskę tylko dla psów ,sprowadzoną specjalnie dla niego z Anglii,bo u nas niema.Skończyły się kłopoty z sercem,z ciśnieniem,z brakiem apetytu,wątroba nie była już taka jak dawniej ,ale parametry w badaniach były dużo lepsze.Naprawdę sterydy to ostateczność,pamiętajcie o tym,że sielanka po nich jest bardzo krótka.
A tak na koniec,byłam w przychodni wet.,gdzie aby wyjąć kolec z psiej łapy,został biedak poddany narkozie,żeby dali mi pensetę ,sama bym ją wyciągnęła -Za Darmo.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje