Witam wszystkich,
Prosze o porade bo nie wiem czy mam panikowac czy wziasc na spokojnie. Moj Timon na 1,5 roku, od miesiaca nieustannie lize swoj odbyt, czasem bardzo napastliwie, ewidentnie widac ze go cos drazni. Jest odrobaczony i oczyscilam mu gruczoly tam gdzie zbiera sie brod. Niestety moj nieborak wciaz zaciekle lize odbyt. Nie sameczkuje, tylko czasem az podskakuje i zaczyna sie lizac tam. Myje mu odbut, nacieram sudocremem, niestety efekt marny. Obawiam sie ze musi byc wizyta u Veta, ale moze macie jakies wlasne doswiadczenia i mozecie sie nimi podzielic.
Bardzo dziekuje Ja i Timon 🦺🦴
Swedzenie odbytu
Znam ten ból. Moja sunia przez 10 lat lizała odbyt. Bez przerwy kontrola gruczołów okołoodbytowych i bez skutku. Po zastosowaniu sterydu ustępowało , ale stosownie sterydu ma uboczne skutki. To lizanie odbytu było na tle alergicznym. Konsultowałem z kilkoma wetami. Ostatni wet zastosował miejscowo na odbyt antybiotyk MUPIROX i steryd Advantan - i stał się cud , wszystko ustąpiło . Nic już nie stosuję i cały rok spokój. Możesz spróbować miejscowo zastosować Cortavance - jest to steryd w sprayu do miejscowego spryskiwania. Radziłbym zacząć od tego preparatu - DERMATISAN Vet Agro Płyn przeciwświądowy z alantoiną. Jeśli nie pomoże to zastosować miejscowo steryd.
-
Dzień dobry,
należy skonsultować się z Lekarzem weterynarii.
Lek. Wet. Karolina Miechowska
należy skonsultować się z Lekarzem weterynarii.
Lek. Wet. Karolina Miechowska
-
- Informacje
-