Problem :
7 miesięczny bokserek od 5 m-cy cierpi na b.silny świąd całej skóry.
Zaczerwienione spojówki i uszy(ciepłe)
Ostatnio na barku i uszach placki rzadszej sierści.
Leczenie wet.(bezskuteczne) :
Cafaseptin
Ivomec inj.
Wielokrotne płukanie zatok przyodbytn. antybiotykiem
Kąpiel w szamponie Oksyben
Dexamedtkarone
Nawet Enkorton
Karmiony karmą Hills z/d
Teraz karma dla junior z jagnięciną
CO JESZCZE MOŻNA ZROBIĆ ŻEBY POMÓC ???
Dziękuję
Bogna T.
Świąd
-
- Kontakt:
Czy jestes pewna ze to swiad? robilas jakies badania tej skory, zeskrobiny, te sprawy, moze leczysz go na cos innego niz nalezy i dlatego nie pomaga. Mojego psa tez leczyli na rozne dziwactwa, swierzby, grzybice i inne gronkowce. Okazalo sie ze to nuzeniec, teraz piesek jest w trakcie leczenia i uz widze poprawe.
należy wykonać bardzo szcegółowe badania tej skóry. Bo tak na prawde jest leczony a nie wiadomo na co. Leczenie ma sens jak wiemy z czym walczymy. Niestety przez internet badzo ciężko będzie ci pomóc. Ale patrz pierwsze zdanie.
Panie Andrzeju
Dziękuję za informację.
Chciałabym z Panem porozmawiać na ten temat ale na Skype Pana adresu nie ma.
Mój adres na Skype : eltebis
Z góry dziękuję za ewentualny kontakt.
Bogna T.
Dziękuję za informację.
Chciałabym z Panem porozmawiać na ten temat ale na Skype Pana adresu nie ma.
Mój adres na Skype : eltebis
Z góry dziękuję za ewentualny kontakt.
Bogna T.
jak miałyby wyglądać bardzo szczegółowe badania skóry?Jarek pisze:należy wykonać bardzo szcegółowe badania tej skóry.
u mojego psa w zeskrobinie nic nie wychodzi, nie działa ivomec, brak zdecydowanej reakcji na typowe antyświądowe sterydy (dexafort, encorton itp-przepraszam za ewent. błędy w pisowni nazw).
Wykonałam dokładne badania krwi, aby wykluczyć "wywalanie" przez skórę nerek czy wątroby. Wszystko jest ok z tej strony.
Mało tego wykonałam testy alergiczne z krwi na alergeny wziewne, outdoor i indoor. Wszystko negatywnie. Przeszłam na żarcie gotowane, ale jakoś pokarmówka mi nie pasuje do takiego świądu, bo pies ma ładną błyszcząca sierść, dobrze wypigmentowaną, nie ma specjalnym rozwolnień. A mimo tego ma często masakryczną poprostu przeczulcę skórną. Poprostu dotknięcie go powoduje, ze skóra "przesuwa się " po grzbiecie.
Czy ktoś am jakiś pomysł, co jeszcze mogę zrobić, żeby mu pomóc?
to wyżej to byłam ja, Izu.
Przepraszam za anonimowośc, ale jakoś nie moge opanować mechanizmu tego forum, ze jak jestem zalogowana w sklepie, to za każdym razem musze wpisywać znów nick.
Przepraszam za anonimowośc, ale jakoś nie moge opanować mechanizmu tego forum, ze jak jestem zalogowana w sklepie, to za każdym razem musze wpisywać znów nick.
prosze wykonac badanie włosów i preparat odciskowy skóry i test skoczowy. I opisać ich wyniki
Ja krotko sprawy techniczne: forum a sklep to 2 rozlaczne serwisy - nie ma obowiazku byc Klientem sklepu, aby udzielac sie na forum. Podczas logowania na forum zalecam odznaczyc checkbox "zaloguj mnie automatycznie przy kazdej wizycie" - wowczas przy kazdej kolejnej wizycie na forum bedziecie Panstwo zalogowni...
Pozdrawiam,
Marek Batko
Pozdrawiam,
Marek Batko
witam i dziękuję za odpowiedź. To ciekawe, ze prowadzi moje psy dwóch lekarzy, przy czym jeden specjalizuje się w shar-pei'ach, a więc choroby skóry nie są mu obce, a dopiero w Krakowie muszę znależć odpowiedź co robić.Jarek pisze:prosze wykonac badanie włosów i preparat odciskowy skóry i test skoczowy. I opisać ich wyniki
Panie Doktorze, czy takie badania przeprowadzają jakieś specjalne labolatoria czy tez nowoczesniejsze lecznice mają takie możliwości?
to są tak prymitywne i proste badania , że każda większa lecznica powinna je wykonywać.
Witam mam ten sam problem Sonia moja suczka ma 8 miesięcy i od miesiąca popnad zaczeła sie drapac jakies krostki wyskoczyły jej na ciele a najbatrdziej na nogachtakie zgrubienia okazało sie ze jest na cos uczulonai własnie jestem teraz na etapie karmienia karma alergiczn.a 3 dzien i tak jak by ustepywało mysle ze pomoze jezeli jeszcze jakes pytania na które moge odpowiedziec podaje nr GG 5168595
Miałam też problem z moim psem.Miał problem skórny-krosty+drapanie +wygryzanie sierści.
Jeździłam do weta,diagnoza-alergia.
Więc zamówiłam suchą karmę dla alergików,kąpałam w Hexodermie,oczywiście różne leki,antybiotyki,w tym Encorton po 15 mg dziennie(!!!).
Do karmienia podawałam tylko suchą karmę i wodę.
Trwało to 3 mies.
Oczywiście pies był badany przez weta pod kątem nużeńca,zap gruczołów przyodbytniczych,pasożytów skóry,itd
Trafiłam do innego weta,który zdiagnozował świerzb z zapaleniem bakteryjnym skóry.Pies otzrymał Augmentin ,zjadł chyba 3 op w sumie.Obecnie wycofujemy psa z Encortonu,bierze 2,5 mg co drugi dzień.I co ważne-oprócz karmy wrzucam do jedzenia wszystko co jest pod ręką.
Mam nadzieję ,że choroba się nie powtorzy.
Jeździłam do weta,diagnoza-alergia.
Więc zamówiłam suchą karmę dla alergików,kąpałam w Hexodermie,oczywiście różne leki,antybiotyki,w tym Encorton po 15 mg dziennie(!!!).
Do karmienia podawałam tylko suchą karmę i wodę.
Trwało to 3 mies.
Oczywiście pies był badany przez weta pod kątem nużeńca,zap gruczołów przyodbytniczych,pasożytów skóry,itd
Trafiłam do innego weta,który zdiagnozował świerzb z zapaleniem bakteryjnym skóry.Pies otzrymał Augmentin ,zjadł chyba 3 op w sumie.Obecnie wycofujemy psa z Encortonu,bierze 2,5 mg co drugi dzień.I co ważne-oprócz karmy wrzucam do jedzenia wszystko co jest pod ręką.
Mam nadzieję ,że choroba się nie powtorzy.
i tak trafnych diagnoz życze wszystkim moim kolegom i sobie .