trutka na szczury

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

refrens2

19 maja 2006, 11:11

Jak na psa działa trutka na szczury? Co zrobić w razie gdyby dorwał takową na spacerze? czy działa od razu czy możliwe jest aby objawy zatrucia wyszły dopiero po paru dniach?
gasparo

19 maja 2006, 22:15

Trzeba bardzo uważać na trutkę. Jest po prostu bardzo trująca. Parę lat temu ktoś otruł nam psa (podejrzewamy, że była to właśnie trutka na szczury). Pies bardzo cierpiał, zaczęło się od duszności, stopniowo postępował paraliż, ślinotok, potem puściły zwieracze i to koniec. Wszystko trwało godzinę. Nie wiemy natomiast ile trwało od zjedzenia trucizny do wystąpienia pierwszych objawów.
Tak więc trzeba uważać i nie puszczać psa tam, gdzie może być wyłożona trutka, lub puszczać go tylko w kagańcu, by nic nie "łyknął".
Jola_W
Kontakt:

21 maja 2006, 11:39

Witam.
Jestem wyczulona na wszelkie zatrucia w tym również wywołane trutkami na szczury, gdyż ze swoimi zwierzakami od paru lat mieszkam na wsi, i stosowane w gospodarstwach rolnych i sadowniczych , bezwonne i bez smaku moga przyczynić się do śmierci moich czworonogów. W praktyce nie miałam do czynienia z tym rodzajem zatrucia u psa czy też u kota , więc podane poniżej objawy i środki pierwszej pomocy zaczerpnełam po przeczytaniu na ten temat w książce która posiadam -"Gdy pies zachoruje" P. Teichmann-wydanie z 1981 r. Podam kilka wiadomości o objawach zatrucia w zależności od środka stosowanego w trutkach np talu : pieski moga zatruć się po zjedzeniu trutki lub otrutego nią szczura-objawy to wymioty, bóle brzucha i biegunka ( moga nie wystapić od razu jeżeli pies zjadł tylko małą ilość trucizny). Dopiero po kilku dniach rozwija się typowy obraz choroby: silne pragnienie, brak apetytu, posmutnienie i intensywne wypadanie włosów,porażenia nerwowe , zaburzenia w czynności serca i układu krążenia. Zatrucie kumaryną stosowana też jako trutka na szczury zwykle w bardzo krótkim czasie kończy się śmiercią psa . Objawy to krwawienie jelitowe i z dróg moczowych, z nosa, krwawe wymioty.W przypadku zatrucia kumaryną pierwsza pomoc to zastosowanie środków wymiotnych, przeczyszczających, witaminy K, w przypadku zatrucia talem pierwsza pomoc to podanie psu środków wymiotnych, węgla leczniczego, kawy.
Tak jak wcześniej napisałam nie miałam w praktyce do czynienia z tym rodzajem zatrucia, ale nie tak dawno rozmawiałam z sąsiadem , który twierdzi że jego psy zatruto i podejrzenia były o trutkę na szczury i pomimo interwencji lekarza wiejskiego nie udało uratować sie piesków, umierały w męczarniach a facet (stary gospodarz) po prostu prysnął z chałupy nie wytrzymał psychicznie cierpienia piesków.
Myślę więc tak jak Gasparo, lepiej pilnować pieska.
Pozdrawiam Jola_W
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 maja 2006, 22:35

działanie trutki zależy od składu tej trutki i nie musi działać odrazu. Działanie zależy także od przyjętej dawki na kg masy ciała. Jak pies zje coś takiego to opakowanie po trutce w kieszeń i do lekarza. Każda upływająca minuta to cena życia.
Gość

22 maja 2006, 15:28

zazwyczaj trutki na szczury sa porozsypywane w piwnicach lub pod oknami, więc o opakowanie trudno.Chodziło mi o to jak rozpoznac objawy.Czy jest mozliwość aby objawy u dużego psa wyszły po np.14 dniach i zeby od ich ukazania do smierci psa minęla tylko np.godzina.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 maja 2006, 23:42

tak jest to możliwe. Osoba rozsypująca musi znać rodzaj trutki, nawet administracja osiedkli. Zawsze trzeba się liczyć z wypadkiem stosując takie substancje, tak jaki i saper .
ODPOWIEDZ
  • Informacje