Witam
Zaczne od poczatku i prosze o ewetualne wskazowki co moge zrobic.
Mam psa Cane Corso, obecnie ma 6 m-cy i wyglada jak to mawiaja chudo, rzeczywiscie zgodnie z tabelami ma niedowagi okolo 2-3 kg, ale tez nikt nie podaje ile cm wysokosci powinien miec a nasz piesek mierzy juz sobie 60 cm i wazy 28,2 kg.
Teraz main problemu, jak go przywiezlismy mial 3 m-ce i po odrobaczeniu wylazily 12 cm biale glisty w kale, po 3 razie odrobaczania co 2 tyg skonczylo sie, badanie kalu i jest czysty. Wiec mowimy bedzie tyl normalnie. Wrzuca okolo 1,2 kg tygodniowo - w miedzyczasie zmienialismy karme z holistycznej opartej na kroliku i brazowym ryzu na Acana dla szczeniakow ras duzych nadal slabo przybieral w sensie wygladu, zebra itp. Wiec hodowca i reszta mieso - dajemy mu 250g surowizny wieczorem i 1,5 kubka Acany rano. Czy to jest za malo? nadal przybieranie ok. 1,2 kg tygodniowo. Jak zje zwlaszcza, kostke prasowana czy zwacza na bank jedna kupa po tym rzadsza, po galaretce tez. Ogolnie kal zbity zwlaszcza po miesku, czesto pojawia sie dziwna rzecz poczatek kupki twardy/zbity zielonkawy a koncowka rzadka. Wiec pomyslelismy moze enzymy i slabe przyswajania - test kliszowy wykazal, ze enzymy sa i trawienie ok. Siersc z polyskiem, tylko troche linieje ale moze to wymiana podszerstka po zimie.
No i teraz moje pytanie, czy pies dostaje za malo zarcia, czy moze trzeba mu zrobic badanie krwi (tylko pod jakim katem, nasz lekarz powiedzial, ze jak klisza ok to nie ma sensu pod katem trzustki) Zastanawiam sie na wloskami w jelitach (moze te robale mu je wyniszczyly, ale podobno powinny sie juz odnowic).
Moze, tak w ciemno dac mu Kreon 10000 rano do karmy i sztucznie podniesc wchlanianie? do czasu az nadgoni? Ogolnie to np po karmie rano 300g do 13-14 czasem potrafi zrobic 2-3 kupy konkretne, tak jakby trawil ale cos jednak nie tak bylo... Moze poprostu glodzimy psa - teraz mu zaczelismy od wczoraj dawc po 0,5 kg surowizny zobaczymy czy drgnie przybieranie, chociaz mam wrazenie, ze skoro robi kupy to znaczy, ze ma nawet za duzo pokarmu... Nie wiem prosze o jakies pomysly, bede bardzo wdzieczny.
Trzustka a moze nie ???
-
czy dobrze zrozumialam? czy pies dostaje surowe, gnaty i sucha karme ? a jezeli tak to w jakich odstepach czasu?
ja zrobiłbym tak : badania biochemiczne krwi wątroba, trzystka, przy okazji nerki. Ujednoliciłbym żywienie wprowadził monodietę. Takowe objawy mogą też mieć miejsce przy przeładowaniu przewodu pokarmowego, ale dmuchać na zimne wykonać badania. MAsz zdjęcia psa wklej je .
-
albo suche, albo surowizna...nie na przemian.
jezeli suche to mozesz probowac z innymi karmami, te najwidoczniej pies zle trawi i slabo przyswaja. dobra karme dla twojego psiaka musisz znalezc sama - kazdemu psu co innego odpowiada
jezeli zdecydujesz sie na surowizne to raczej panuje zasada ze sa to kosci z miesem a nie samo mieso i czasem kosc....do tego podroby oraz warzywa i owoce. no i jezeli jednak surowizna to pol kg porcja dla psiaka to raczej glodowka - poczytaj o Brfie - tam znajdziesz proporcje.
na moj gust przewod pokarmowy psiaka nie potrafi sie dostosowac do takich wariacji pokarmowych i stad takie dziwne reakcje. radzilabym te diete ujednolicic w koncu bo takie jazdy nie skoncza sie dobrze
jezeli suche to mozesz probowac z innymi karmami, te najwidoczniej pies zle trawi i slabo przyswaja. dobra karme dla twojego psiaka musisz znalezc sama - kazdemu psu co innego odpowiada
jezeli zdecydujesz sie na surowizne to raczej panuje zasada ze sa to kosci z miesem a nie samo mieso i czasem kosc....do tego podroby oraz warzywa i owoce. no i jezeli jednak surowizna to pol kg porcja dla psiaka to raczej glodowka - poczytaj o Brfie - tam znajdziesz proporcje.
na moj gust przewod pokarmowy psiaka nie potrafi sie dostosowac do takich wariacji pokarmowych i stad takie dziwne reakcje. radzilabym te diete ujednolicic w koncu bo takie jazdy nie skoncza sie dobrze
Czyli 0,5 kg miesa na jeden posilek jest za malo dla psa? Co oznacza ze 1 kg miesa na dzien to rowniez za malo? Pomijam kwestie BARFA o tym ponizej.
Co do BARFA wiem, ze moj pies powinien jesc wg schematu obecnie mięsnych kości ok 2 kg, mięsa 0.30 kg a podrobow, ryb i nabiału :0.15 kg i warzyw oraz owocow :0.15 kg. Natomiast niechcialem stosowac typowego BARFA, na monodiecie byl na 2 karmach i roznic w przybywaniu na wadze nie zauwazylem, wiec wlaczylem mieso. Zrobie krew i rzeczywiscie pomysle nad ujednoliceniem.
Co do BARFA wiem, ze moj pies powinien jesc wg schematu obecnie mięsnych kości ok 2 kg, mięsa 0.30 kg a podrobow, ryb i nabiału :0.15 kg i warzyw oraz owocow :0.15 kg. Natomiast niechcialem stosowac typowego BARFA, na monodiecie byl na 2 karmach i roznic w przybywaniu na wadze nie zauwazylem, wiec wlaczylem mieso. Zrobie krew i rzeczywiscie pomysle nad ujednoliceniem.
-
2 karmy to zbyt mala proba, czasem pies reaguje dobrze dopiero na dziesiata. a jezeli pies zle znosi zmiany surowe/suche to ciagle biegunki wogole uniemozliwiaja mu wchlanianie.
samo mieso nie jest dobre dla psa, robisz mu nim krzywde. albo dajesz jedzenie wg proporcji barfowych albo tylko czasem jakis kawalek mieska jako przysmak np raz w tygodniu.
samo mieso nie jest dobre dla psa, robisz mu nim krzywde. albo dajesz jedzenie wg proporcji barfowych albo tylko czasem jakis kawalek mieska jako przysmak np raz w tygodniu.
monodieta intestinal lub i/d , alat,ast, mocznik, kreatynina, amylaza, białko całkowite. Można morfologię przy okazji.
-
ale sama piszesz ze kup robi kilka w ciagu pol dnia - to swiadczy o slabej przyswajalnosci pokarmu. i tu moze byc kilka powodow- albo to czym sie matrwisz czyli problem trzustkowy czy jelitowy, albo zbyt duza rozmaitosc form jedzenia, albo po prostu z karma jeszcze nie trafilas.
ponadto co to znaczy ze zbyt malo przybiera? moze ci sie trafil egzemplarz drobnej budowy po prostu? pamietaj o tym ze szczuply pies to zdrowy pies. nie lubie takiego ksiazkowego uogolniania.
ponadto co to znaczy ze zbyt malo przybiera? moze ci sie trafil egzemplarz drobnej budowy po prostu? pamietaj o tym ze szczuply pies to zdrowy pies. nie lubie takiego ksiazkowego uogolniania.
Isabelle czy ty jesteś wetem, że się mądrzysz w każdym możliwym temacie. Czytając Twoje wypowiedzi, można odnieść wrażenie, że chcesz "wygryźć" dr. Jarka.
Isabelle powiedzialem, ze piesek zrobil 3 kupki do 14.00 od rana, ale biorac pod uwage, ze mieso dlugo zalega w przewodzie pokarmowym rowniez moze je slabo przyswajac. Co do przbierania to nie chodzi o ksiazkowe, bo ksiazkowo to on ma niedowagi 2-3 kg, jezeli chodzi o cane z jego wieku polskich hodowcow to chyba z 10 kg niedowagi bo Polacy lubie napasc. Natomiast mnie chodzi o to, ze pies wyglada chudo przy 60 cm wazy 28 kg, to znaczy, ze jest chudy i tyle. (co do pzybierania jest ale zawsze nie wazne na czym 1,2 kg. wiec troche to dziwne). Kosciec akurat ma konkretny i podkreslam to nie jest moj pierwszy pies i nie jestem przewrazliwiony. Co do zdrowego chudego psa - byc moze ale nie za chudo, po za tym na wystawie bedzie wygladal jak szkapa przy tamtych
-
lelek, mieso jest trawione w blyskawicznym wrecz tempie w porownaniu do suchej karmy - ta to dopiero zalega w jelitach. jezeli pies ma niedowagi 1-2 kg to mysle ze nie masz sie czym martwic. taki jego urok i tuczyc go na sile nie trzeba. poczekaj jeszcze chwile a sam sie wyrowna i na wystawie bedzie swiecic przykladem wsrod polskich zatuczonych psow. sama mam goldena ktory do niedawna wygladal jak szkapa z grubymi gnatami. wyrownalo sie i teraz po prostu jest idealny
Licze na to, ze sie wyrowna, ale wole dmuchac na zimne jak to Pan Jarek napisal. Po za tym szczerze to wyglada szkapowato - jego niedowaga to 2-3 kg, ale tak jak powiedzialem wyglada nienaturalnie chudo i dlatego chce go wyrownac. Co do karmy mam wrazenie, ze jemu zwykla tandetna bytowka pasowala a nie kurczak, krolik czy jagniecina...
-
- Informacje
-