Trzustka-prośba o pomoc w diagnozie
-
Witam wszystkich! Około 3 tygodni temu postanowiłam zmienić karmę mojej suczce (po dotychczasowej miała dość uciążliwe gazy). W trakcie zmiany pojawiły się poranne tzn. głodowe puste wymioty pianą. Jako że mała miała już takie przypadłości gdy była szczeniakiem nie bardzo się tym przejęłam. Niestety wracały co kilka dni więc postanowiłam iść do weterynarza. Weterynarz zrobiła badania i tutaj szok wyniki amylazy i lipazy podwyższone i to sporo. Inne badania morfologia itp ok. Zrobiliśmy następnie badanie na specyficzną lipazę trzustkową i wynik wyszedł 913 ug/l przy normie do 400!!! I tutaj powstaje problem, bo stan psa nijak się ma do wyników. Pies nigdy w życiu nie miał biegunek, nie jest ospały, nie jest za chudy, nie jest za gruby, oprócz głodowych wymiotów nigdy nie wymiotował- a głodowe też bywały rzadko. Wynik podobno wskazuje na ostre zapalnie trzustki, ale jak weterynarz stwierdził nie tak z zapalaniem ostrym trzustki pies wygląda. Na usg też nic nie widać. Na razie przeszłam na dietę low fat. Czy jest możliwe, że takie wyniki spowodowała np. choroba refleksowa? Nie bardzo wiem co mam robić, byłam u dwóch wetów i oni widzę, że też nie do końca wiedzą o co chodzi. Dodam, że pies to terier. A może ktoś zna jakiegoś weterynarza na śląsku, który specjalizuje się w takich dolegliwościach?
-
Może warto powtórzyć badania, miałam taki problem z podejrzeniem cukrzycy u psa. Badanie robione w odstępie tygodnia a wyniki diametralnie różne.
-
- Informacje
-