czy to prawda że nie podaje się psu i kotu mleka bo następuje fermentacja jelit? ja mojemu psu nie daje mleka. chcę zostać weterynarzem. sama wyleczyłam swoją papugę, była przeziębiona, wyszorowałam klatkę i podałam rumianek. po 2 dniach jej przeszło. przygarnęłam też psa, kota, uratowałam 3 żaby które wpadły do studzienki i pomogłam dzikiemu królikowi pogryzionemu przez psa (mieszkam na wsi) niestety zakarzenie było mocne i odszedł ale zmarł w kochającym domu a nie na pobliskiej łące. chciałamby się dowiedzieć czegoś jeszcze o zawodzie weterynarza. obecnie mam: żółwia stepowego, chomika syryjskiego, papużkę falistą i 2 psiaki.
mam 14 lat Ania.
weterynaria
podrosniesz jeszcze 4 lata i troche zrozumiesz bo teraz o zawodzie weta mozesz dowiedziec sie tyle ze leczy zwierzeta, i to ze wyleczylas papuzke nie znaczy ze jestes geniuszem wybacz za taka odpowiedz ale ktos musi cie obudzic ze snu
Zobacz jeszcze co na ten temat napisał sam dr Jarek:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... terynarzem
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... terynarzem
Sonat jest bezwględny, ja "powołanie " do zawodu miałem od dziecka. Kochałem zwierzęta jak mało kto, ze zwierzętami od dziecka miałem takie przygody, że książkę można byłoby napisać, a o zawodzie lekarza zadecydowałem kto zgadnie? ..................................... w 8 klasie. Zdecydowałem , że nim będę i poszedłem w zaparte, był moment , że wahałem się nad medycyną ludzką ale teraz stwierdzam, że jednak mam większe serce i talent do czterech łap, naczelne a zwłaszcza homo sapiens czasami przerażają mnie. Zwierze jak kocha to całym sercem, jak dziekuje to całym ogonem, a jak się wkurza to wszystkimi zębami. A Ty Aniu jak masz wolę to dojdziesz w życiu tam gdzie chcesz, jeśli kochasz zwierzaki to może tu znajdziesz swoje miejsce ale pamiętaj to droga długa, ciężka ale jak się potem jest na prawdę dobrym w tym co robisz i kochasz dalej cztery łapy a a one Ciebie , to w wolnej chwili siadasz i mówisz do siebie ech opłaciło się wycisnąć siódme poty. Jednak przyznam , że na specjalizcje zdecydowałem się kilka lat po studiach a dziedzina przezemnie wybrana była dziedziną, której na studiach nie cierpiałem i zarzekałem się - nie to nie to. A pasja przyszła sama po kilku latach i pasja stała się w pewnym sensie obsesją ( pozytywne znaczenie). Nie budź się Aniu ze snu ja żyłem tymi snami i doszedłem do marzeń nawet je przekroczyłem. Pozdrawiam.
Zakładamy, że przygotowuję się do matury rozszerzonej z biologi i chemii [ żeby dostać się na dzienne studia weterynarii we Wrocławiu ] i okazuje się, że mam za mało punktów / procent , innymi słowy nie zostaję przyjęta.
Na jaki kierunek mogę się jeszcze zdecydować?
Na jaki kierunek mogę się jeszcze zdecydować?
zootechnika??
Zootechnika - nauka o racjonalnym chowie i hodowli zwierząt oraz ich użytkowaniu. W zakres zootechniki wchodzą takie dyscypliny jak: genetyka, doskonalenie zwierząt, rozród, żywienie, paszoznawstwo, zoohigiena oraz mechanizacja i ekonomika produkcji zwierzęcej.
Pole do popisu jest duże
Pole do popisu jest duże