Wspomagacze stawowe

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

iga

21 grudnia 2006, 19:45

Witam!
Panie doktorze mam pytanie dotyczące ludzkich preparatów chroniących stawy. Który preparat dostępny w aptece można podawać również psu (10 miesięczny pies z dysplazją stawów biodrowych po JPS)? Podaje Arthroflex, jednak wiem że wiele osób stosuje ludzkie zamienniki, czy mógłby pan polecić jakiś preparat?
z góry dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 grudnia 2006, 08:00

ja ich nie stosuje więc nie będę się wymondrzał. W weterynarii jest sporo tych preparatów więc nie byłem zmuszony do poszukiwania zamienników.
Awatar użytkownika
patrilla

24 grudnia 2006, 10:02

Iga zajrzyj na forum molosów jest tam Świetny temat o bonharenie ...
przy schorzeniach Twojego psa ja podałabym jak najszybciej ...
co do ludzkich wybierac trzeba te o najbogatszym składzie po przestudiowaniu ja stosowałam arthron complex + dodatkow iskial i wit C :D
Awatar użytkownika
Anna B.

02 stycznia 2007, 10:34

Iga- ja też mam psa ze zdiagnozowaną dysplazją typ C. Psiak - smooth collie - po dwukrotnym prześwietleniu stawów biodrowych został poddany zabiegowi pectinectomii. Nasz pies został prawidłowo zdiagnozowany przez dobrego Weta w wieku 8-miu miesięcy, co jak sie okazuje jest już troche późno. No ale tak to już jest, że jak się bierze psa nie z hodowli to się nie jest świadomym - świadomości uczyłam się wraz z posiadaniem psiaka. Zachęcam do lektury na temat schorzenia zarówno na forum Krakvetu jak i przez wyszukiwarki. Zapewniam Cię, że choroba nie musi być dla psa uciążliwa. MUSISZ zapewnić mu podstawowe warunki tj. :
podłoże po którym pies się porusza nie może być śliskie
nie można forsować psa zabawami typu przeciaganie, freesbi, "zapasy" z kumplami
NIE MOŻNA utuczyć psa- musi trzymać wagę z dolnych granic normy
dobierz dobrą karmę z glukozaminą i chondroityną
Poproś weterynarza, który prowadiz psa o ulotki bądź foldery zawierające podstawowe informacje dotyczące choroby ( np. broszurka pt."Dlaczego mój pies kuleje?")
ja osobiście z preparatmi ludzkimi wolę nie kombinować, bo są świetne leki z półki dla psa
Życzę powodzenia - uwierz - pies z tą choroba może godnie zyć TYLKO DZIĘKI TOBIE I TWOJEJ WIEDZY
pozdrawiam
iga

02 stycznia 2007, 22:47

Anna dziękuje za odpowiedź i rady. Wszystkich ich przestrzegam. Moja sunia została zdiagnozowana w wieku 3 miesięcy, gdy miała 14 tyg przeszła zabieg zespolenia spojenia łonowego, mięśni nie podcinaliśmy. Przez ostatnie 6 miesięcy dostawała Arthoflex, pytałam o ludzkie zamienniki bo wiem że wiele osób je stosuje, ale wiem też że nie wszystkie nadają się dla psa dlatego chciałam się dowiedzieć które z nich są "dozwolone". Na dzień dzisiejszy jednak zostajemy przy naszym syropku. Karma oczywiście z glukazaminą i chondroityną a do tego naturalne źródło kolagenu czyli galaretka z kurzych łapek ;-)
pozdrawiam serdecznie i wszystkiego dobrego dla psiaka
shamrock

08 stycznia 2007, 11:25

Iga ja rozmawialam zarowno z lekarzami wet jak i farmaceutami i wszyscy byli zgodni co do tego, że Arthron Complex ma odpowiedni skład i proporcje dla psiaka i można go podawać, uzupełniając o odpowiednio dobraną dawke wit C i ewentualnie doatkowa ilosc glukozaminy. Wiem też, że wiele hodowli ONków stosuje u siebie ten preparat od dłuższego czasu i wszyscy są zadowoleni.
No i opakowanie 60tabl. kosztuje tylko ok 40zl, co jest jednak sporą różnicą.
Pozostałe "ludzkie" preparaty mają jednak albo inny skład, albo czegoś brakuje, albo jest w zupelnie innych proporcjach.
Awatar użytkownika
Kamilossa

15 maja 2017, 18:00

Rónież to podaję mojemu Gniewkowi i nie ma żadnych skutków ubocznych.
Kamilus37

17 maja 2017, 21:40

Moja 10 letnia sunia typ owczarek niemiecki ma problemy ze stawami. Podaje jej karmę z glukozaminą i chondroityną, dostaje galaretkę z kurzych łapek i tabletki CaniViton Forte Plus. Rano ma problemy ze wstawaniem ale później jak się rozrusza to sobie nieźle radzi. Oby nie był gorzej
ODPOWIEDZ
  • Informacje