Witam!
Mam 2 letniego maltańczyka od jakiś 2 miesięcy pojawiają się u niego wymioty zawsze przed jedzeniem, wymioty wyglądają jak bardzo żółta pianka oprócz tych wymiotów pies zachowuje się normalnie jest żywy i chętny do zabawy. byłam już a nim u lekarza miał robione badania krwi i wyszło w nich że ma złe wyniki prób wątrobowych dostaje tabletki ale to nic nie pomagało więc lekarz postanowił zrobić mu RTG które nie pokazało żadnych zmian lekarz przypuszczał że to zapalenie żołądka albo refluks zapisał leki (Metroclopranidum, synulox, ranigast) ale one nic nie pomogły pies nadal wymiotuje w odstępach kilkudniowych. Lekarz poradził mi żebym zrobiła endoskopie ale nie stać mnie na nią. Proszę o jakąś opinię na ten temat bo jestem już bez silna i nie wiem jak mam pomóc mojemu biednemu pieskowi
Pozdrawiam
Wymioty u 2 letniego psa
Piszesz żę wymioty są zawsze przed jedzeniem ....to znaczy że co piesek dochodzi do jedzenia ,wącha i wymiotuje czy po prostu wymiotuje tylko jak jest na czczo ?A jak zje to nigdy nie wymiotuje ?
Napisz ile razy dziennie wymiotuje ,czy schudł i wszystkie leki które brał ,jak doktor zajrzy to na pewno coś wymysli .Co przeważnie je ?Suche ,mokre ,gotowane ?Rozumiem że rtg było przewodu pokarmowego ?
wymiotuje raz dziennie średnio co 3 4 dni schudł jakieś 0,5 kilograma dostaje w tej chwili suchą purine pro plan ale lekarz polecił mi zmianę na royal canin itestinal która mam już zamówioną RTG przewodu pokarmowego nic ie wykazało żadnych guzów ciał obcych powiększeń narządów no zdrowy organizm!
Leki jakie brał:
Ranigast 1/4 tabletki
metroclopramidum 1/4 tabletki
synulox 1/2 tabletki
hepatiale forte 1/2 tabletki
Ipaktine
Wyniki badań
WBC 12,8
RBC 6,77
HGB 16,2
HCT 45,5
PLT 246
%LYM 11,8
%MON 4,1
%GRA 84,1
LYM 1,5
MON 0,5
GRA 10,8
MCV 67
MCH 23,9
MCHC 35,6
RDW 14,6
MPV 8,1
Leki jakie brał:
Ranigast 1/4 tabletki
metroclopramidum 1/4 tabletki
synulox 1/2 tabletki
hepatiale forte 1/2 tabletki
Ipaktine
Wyniki badań
WBC 12,8
RBC 6,77
HGB 16,2
HCT 45,5
PLT 246
%LYM 11,8
%MON 4,1
%GRA 84,1
LYM 1,5
MON 0,5
GRA 10,8
MCV 67
MCH 23,9
MCHC 35,6
RDW 14,6
MPV 8,1
A wyniki wątroby pisałas że były podwyższone ,a mocznik ,kreatyninę miał robioną ,mocz ?Ipakitine musiał dostawać na podwyższoney mocznik ?Napisz wszystko co masz wtedy lekarz będzie miał cały obraz i odpowiedz uzyskasz szybciej .
to są wszystkie wyniki jakie mam ipakityne miał podawaną na nerki ale lekarz nie powiedział mi dokladnie o co chodziło powiedział tylko że to jest nic poważnego i nie będzie na razie się tym przejmował bo to nie ma nic wspólnego a tymi wymiotami
Ale tu się nasuwa pytanie ,musiał mieć podwyższone wartości mocznika skoro kazał podawać ipakitinę . Wszystko już napisałaś ,zostało tylko czekac na pana doktora .
możliwe tylko że on nigdy nie był specjalnie łapczywy jeśli chodzi o jedzenie bywało tak że miska z karmą stała cały dzień a on nic nie zjadł zmieniałam mu karmy gotowałam mu ryż z kurczakiem ale to nic nie dawało jak nie był głodny to nie jadł zastanawiam się czy nie jest przypadkiem anorektykiem słyszałam że psy tez mogą cierpiec na takie choroby
Myślę, ze przy tych wymiotach bardzo ważne są wyniki biochemii - wymioty są jednym z objawów np.choroby nerek , warto zrobić dokładną biochemię temu psiakowi.
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2011, 20:52 przez Faro, łącznie zmieniany 1 raz.
To właśnie wyniki biochemii (pewnie tylko takie były zlecone)
Pierwszy(GPT) to wskaźnik wątrobowy , niestety zbyt wysoki ( norma do 3-50 U/L) , dwa następne to profil nerkowy (mocznik i kreatynina).Mocznik też chyba ponad normę (nie zamieściłaś jednostek więc się tylko domyślam, ze to mg/dl)
Co to oznacza dla psiaka - to juz musisz zaczekać aż zajrzy tu dr Jarek.
Pierwszy(GPT) to wskaźnik wątrobowy , niestety zbyt wysoki ( norma do 3-50 U/L) , dwa następne to profil nerkowy (mocznik i kreatynina).Mocznik też chyba ponad normę (nie zamieściłaś jednostek więc się tylko domyślam, ze to mg/dl)
Co to oznacza dla psiaka - to juz musisz zaczekać aż zajrzy tu dr Jarek.