Witam,
U mojego ponad 6 letniego Yorka zdiagnozowano zapadającą się tchawicę i rozstrzeń serce. Dodatkowo leczony jest (aktualnie tylko karmą) na kamienie w pęcherzu
Przyjmuje:
1/2 tabletki x1 CARDIALIS
ENCORTOLON 1/4 tabl rano
ranigast 1/4 tabletki co 12h.
Głownie w ekstazie zaczynał sie krztusić, podduszać, ale ogolnie jest mało ruchliwy. Dzisiaj rano dostał dość silnego jak na moje oko napadu duszności.
Wazy 3,3/3,4. Mimo, że dostaje minimalną dawkę (dostaje dla psa z nadwagą) w ogole nie chudnie.
Wiem o mozliwosci operacji, stenty tchawiczej. Ale czy choroba serca go nie dyskwalifikuje?
Zapadająca się tchawica i roztrzen serca
choroba serca jest prawdopodobnie wtórna na skutek choroby tarczycy. Ostatnio endoprotezowaliśmy tchawice u jorka jest super i będzie już do końca życia. nie czekajcie jak pies będzie kaszlał non stop , bo z reguły zabiegi kończą się niepowodzeniem.
-
Na ostatnie wizycie okazało się, że ma 4 stopień z 5. Dostał dodatkowe dwa leki, aktualnie nie podam nazwy. Tyle pamiętam, że jeden na M, drugi na T. Po nich juz praktycznie nie kaszle.
A endoproteza to wielki koszt?
A endoproteza to wielki koszt?
my endoprotezujemy pierścieniami zewnętrznymi to koszt kilkaset złotych do tysiąca, a także na życzenie zakładamy protezy na kształt stentów , ale koszty są wysokie około 2000.
To może ja podepnę się pod temat i zapytam Pana doktora - jak często u Państwa są robione tego typu zabiegi i jak często kończą się dobrze, czyli powrotem do zdrowia u psiaka?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
sama wada nie jest częstą wadą więc nie jest to zabieg robiony często. Na rok ok 2 przypadki. Częściej ludzie przychodzą w stanie ciężkim , już ze zmianami w sercu . Cudów z tego nie uda się zrobić. W tym roku mieliśmy jeden przypadek przygotowujemy drugi przypadek. Jeśli nie ma zmian w sercu i płucach to przypadki kończą się dobrze . Ze zmianami w płucach i sercu już mogą być ciężkie powikłania i mogą się kończyć źle.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wniosek z tego taki, że jeżeli pies ma zapadającą się tchawicę to nie ma co czekać na powikłania tylko od razu operować. Wiem, że jeszcze parę lat temu zabiegi te nie były dostępne, cieszę się, że teraz już są.
przeżywalność przy niezaawansowanych objawch wtórnych zapadalności tchawicy jest bardzo wysoka , zaś przy ciężkich schorzeniach wtórnych i objawach wtórnych przeżywalność spada i to bardzo . My te operacje wykonujemy już od około 10 lat, stendowanie od 2 lat.
-
Czyli jak wygląda zabieg z tymi pierścieniami?Jarek pisze:my endoprotezujemy pierścieniami zewnętrznymi to koszt kilkaset złotych do tysiąca, a także na życzenie zakładamy protezy na kształt stentów , ale koszty są wysokie około 2000.
I czy jest Pan w stanie polecić jakiegoś lekarza z okolic Szczecina? Niestety Ci weterynarze, u których konsultowaliśmy pieska nie robią, lub uważają, ze to zbyt wysokie ryzyko
to znaczy nie wiem co mam odpisać jak wygląda zabieg. Zakłada się na tchawicę pierścienie stanowiące rusztowanie dla wadliwej tchawicy. Proszę zawęzić pytanie. Niestety ja pracuję w Krakowie i nie mam pojęcia kto się tam zajmuje takimi zabiegami na drugim końcu Polski.
-
- Informacje
-