Młoda kotka, 1wsza ciaza, 5 KOTÓW !!

Dyskusje związane z hodowlą kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

KićiKići

02 maja 2008, 20:28

Kotka ma 2 lata urodziła wczoraj 5 kotków (kotka domowa + kotek domowy). Urodziła w skrzyni tapczanu, koty i ona są w dużym kartonie z wymienianymi szmatkami co kilka godzin. Problem jest 1. ona je czyści, ale nie dokladnie one kupki robią i śmierdzi :/ I mam tez 1 pytanie czy ona je wykarmi :? :? :? bo usypiać nie mam serca ;/

PS: Czy mozna dawac mleko modyfikowane dla niemowląt przez strzykwke ?? Na razie jedzą i nie miałczą ale potem mogą zacząć. A jak nie to co :( ?

Prosze o szybkie odp. :twisted: :twisted: :twisted:
Iza-Erin
Kontakt:

03 maja 2008, 10:09

Co do usypiania to jestem zdecydowanie przeciw i dobrze, że Ty też. Kotki często mają po kilkoro młodych, więc myślę, że narazie nie ma paniki z powodu ewentualnej możliwości wykarmienia. Zadbaj tylko o to aby dobrze kotkę odżywiać. Z mlekiem narazie bym poczekała, bo kociaki są bardzo małe i mogą dostać biegunki, co w tym wieku mogłoby być zabójcze. Co do zapachu, to kiedy podrosną będzie można spróbować je uczyć do czego służy kuwetka (ale to jeszcze trochę). A jeśli będą miauczeć, to przecież normalna sprawa u niemowlaków. Ludzkie dzieci też często płaczą kiedy są małe, więc tym się nie przejmuj. A kiedy już kotka odchowa młode może warto by było zastanowić się nad sterylką? Jeżeli chcesz mieć w domu więcej kotów, zawsze możesz sobie zostawić któregoś z miotu, a po sterylce nie byłoby już takich dylematów. I daj znać jak sie mają kociaki.

POWODZENIA! :D
Awatar użytkownika
Borysek

03 maja 2008, 10:32

Dopóki kotka zajmuje się kociakami i je karmi nie powinno się ingerować, bo odchowanie takich osesków to trudna sprawa. Teraz kotka z małymi potrzebują spokoju i ciepła. Zapewnij też jej stały dostęp do dobrej jakości pokarmu.

Co do mleka (gdyby odpukać trzeba było zastosować sztuczny odchów) to najlepiej stosować specjalny substytut mleka kociego (karmi się specjalną buteleczką ze smoczkiem dla kociąt, ewentualnie strzykawką bądź pipetką). Takie oseski średnio co 2 godziny (w nocy również). Mleko dla niemowląt można podawać, ale dwukrotnie bardziej stężone. Krowie nawet pełnotłuste absolutnie się nie nadaje, w ostateczności może być kozie.

PS: I tak jak Iza napisała - sterylka kotki po odchowaniu młodych to najlepsze rozwiązanie, żeby ustrzec się w przyszłości przed kolejnymi niechcianymi kociakami. (Myśli o usypianiu takich maleństw nawet do siebie nie dopuszczam...).
KićiKići

03 maja 2008, 12:20

Heh kotce nie grozi sterylka :) ale jajka mojego Tofika są już zagrożone xD
Moja kotka dostaje Animoda Cary Kitten czy to jest ok ?? oraz Suche Kitten Animody i ACANY chyba tez kitten (suche) :)
ATA

03 maja 2008, 12:45

Może być 8) Pamiętaj tylko, że teraz kotka ma bardzo duże potrzeby pokarmowe, dlatego powinna dostawać karmę bez ograniczeń i mieć stały dostęp do wody. Jeśli planujesz kastację Tofika zrób to od razu, ponieważ karmiąca kotka może być w kolejnej ciąży (karmienie przed tym nie chroni), a tego byś chyba nie chciała :roll: .
KićiKići

03 maja 2008, 12:58

No nie :D
Ale na razie tofi - pepsi sa w osobnych pokojach kazdy ma miske i kuwete :lol: :lol: :lol:

@Edit:

Wlasnie zmienilam poslanie pepsi i maluszkom :D
Oraz musialam trzymac 25min miske przy buzi pepsi zeby jadla :? bo te kociaki nie chca sie od Niej odessac xD

////

A co do mleka i karmienia to ja myslalam ze moze sa jakies szpryce zeby pobudzic gruczoly mleczne ^^ :lol: :lol: ^^
Awatar użytkownika
Borysek

03 maja 2008, 14:06

KićiKići pisze: A co do mleka i karmienia to ja myslalam ze moze sa jakies szpryce zeby pobudzic gruczoly mleczne ^^ :lol: :lol: ^^

:? Rzeczywiście masz powody do śmiechu - przez swoją bezmyślność przyczyniłaś się do wydania na świat kolejnych 5 kocich istnień... Znalazłaś już im odpowiednie domy...? Poza tym trzeba było od razu wykastrować kocura, kiedy zorientowałaś się, że kotka jest w ciąży zamiast trzymać ich teraz w osobnych pokojach. Nadal też namawiam na sterylkę. Powtarzające się rujki są dla kotki bardzo uciążliwe i nieobojętne dla jej zdrowia :roll:
KićiKići

03 maja 2008, 14:48

@Borysek

Nie odzywaj sie bo tylko pieprzysz !!!
Koty byly zaplanowane, a kot jest juz umówiony na kastracje :))

I jak jeszcze raz Coś napiszesz to nie wiem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Twoj kot tez sie urodzil !!

/// A co do domów to juz 3 mają :) Dom w domku 1 rodzinnym nie bloku :)
Awatar użytkownika
Borysek

03 maja 2008, 14:59

:lol: Pozdrawiam znajomą (?) forumowiczkę :lol: Wszystkiego dobrego dla kotków :D
I na zakończenie - mój kot się urodził, ale nie u mnie...
Awatar użytkownika
Amika

03 maja 2008, 16:32

@ :shock: :evil:

KićiKići trochę się zagalopowałaś.
Albo sama poprawisz swoją ostatnią wypowiedź i przeprosisz Boryska, albo piszę do moderatorów, że naruszasz regulamin forum. :!:
KićiKići

03 maja 2008, 16:59

Niech On przeprosi każdego komu powiedział ze jest głupi bo rozmnaża koty :)
To ja przeprosze Go :twisted:

//// PS:
borys :) edytuj a nie nabijaj :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Borysek

03 maja 2008, 17:31

Po pierwsze nikogo jeszcze na tym forum nie nazwałem głupim, więc nie muszę nikogo przepraszać. A po drugie nadal twierdzę, że postąpiłaś bezmyślnie i nieodpowiedzialnie rozmnażając celowo nierasowe koty i swego zdania nie zmienię (bezmyślny nie równa się głupi). Jak ktoś chce kota nierasowego to niech wybierze się do najbliższego schroniska albo poszuka w ogłoszeniach.

PS: Amiko ja przeprosin wcale nie oczekuję, bo urażony się nie poczułem. Wypowiedzi KićiKići świadczą tylko o niej samej.
KićiKići

03 maja 2008, 19:21

A TWÓJ JAKI JEST NABIJACZU POSTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!???????????
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Iza-Erin
Kontakt:

03 maja 2008, 20:20

No teraz to chyba naprawdę sie troszkę rozpędziłaś :?
Jeżeli wiesz lepiej - nie pytaj. A jeżeli pytasz - nie kłóć się, bo następnym razem nikt nie odpisze.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 maja 2008, 01:37

zwracam uwagę KićiKići , wykaż trochę kultury i szanuj innych i ich wypowiedzi. Twój język jest niestosowny i nie uchodzi za uprzejmy w konwersacji. Kolejna wypowiedź w tym tonie będzie skutkowała banem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje