A Ty znow wybierasz z moich wypowiedzi tylko to co chcesz i to jeszcze przeinaczasz sens.
Ibreed nie jest zly sam w sobie ale wpisywanie do metryk innych rodzicow, w kulbie gdzie inbreed jest zabroniony no to juz mi nie powiesz, ze sluzy to dobru rasy.
Odnosnie psow bez rodowodow. Nie mowie,ze same w sobie sa one dobre. Ale chyba zdajesz sobie sprawe,ze sa rasy uznane, ktore NIE pojawiaja sie na wystawach NIGDY. sa prowadzone inne ksiegi. Zreszta, wcale nie tak rzadko jak Ci sie wydaje, psy nierodowodowe sa uzywane w hodowlii (na specjalnych warunkach).Stad tez nie jestem za CALKOWITYM tepieniu psow rasowych, poniewaz uwazam, ze jeszcze troche a bedziemy musieli zaczac wyszukiwac i uzywac psow nierasowych do "naprawienia"pewnych ras, ktore na dzien dzisiejszy sa juz tylko swoistymi karykaturami.
Na pewno nie jestem za bezcelownym rozmnazaniu i guzik mnie obchodzi czy sa papiery czy nie. Natomiast widze podejscie ludzi, sa papiery wiec wszystko jest ok. A nie jest!
Po prostu rozsmieszasz mnie. Co Ci da,ze podam Ci nazwe hodowlii? Zadzwonisz i co? Oczywiscie,ze zaprzecza. To nie jest Twoja sprawa. Wydaje mi sie, ze jestes osoba niekompetentna do tej dyskusji. Nie rozumiesz istoty problemu.
Psy rasowe i Zk jest potrzebny ale nie w takiej formie w jakiej istnieje dzisiaj, jest potrzebna gruntowna i jak najszybsza zmiana. Ale dopoki istnieja ludzie tacy jak ty, ktorzy udaja,ze sie nic nie dzieje, albo co gorsza sami w to wierza, nie da sie nic zrobic, i ZK wciaz pozostanie martwa instytucja, przymykajaca oczy na wszystko. A coraz wiecej osob zaczyna dostrzegac w tym niezly sposob na interes. Gratuluje swiatopogladu i trzezwosci umyslu