A czy są czarne goldeny Jak sama nazwa wskazuje to psy w różnych odcieniach złotaEVE81 pisze: A jak ktos lubi czerń to wcale nie musi z niej rezygnować - może kupić czarnego goldena
Gdzie mozna znalezc dobrego hodowce goldenuw
Ehm, jedna rzecz - czarny golden? Takich chyba nie ma Nie mylisz z labradorami?
Pozdrawiam Eve
Pozdrawiam Eve
O rany, ale dałam ciała Oczywiście nie ma czarnych Pisząc posta miałam przed oczami sasiada wyprowadzającego swoją czarna sunię labladorkę ( której a propo kocha się mój psiak )
Eve z tego co mi wiadomo wedlug wzorca rasy nie ma czarnych goldenow.. odcienie od bialego po ciemno brazowy.. ale moge sie mylic a co do lenienia..wez pod uwage ze golden jest duzo wiekszy od spaniela.. wiec co za tym idzie wiecej klakow do zrzucenia(cala masa fruwajacego podszorstka z okrywowym nie jest tak zle bo opada odrazu na panele ).. mowcie co chcecie ja wiem na wlasnym przykladzie jak jest i bede sie tego trzymac ehh... widze ze kwestia zostawania w domu tez zostala zle odebrana... oczywiscie ze golden zostanie sam w domu i jesli sie go nauczy to nie narobi szkod jak kazdy pies.. ale chodzilo o to ze goldeny to rasa bardzo rodzinna otwarta i nie lubia samotnosci... Ale w tym temacie juz wypowiadac sie nie bede bo niektorym to nie odpowiada Post winien byc odebrany tak jak napisala kaasia a ze stalo sie inaczej wywiazala sie dyskusja nie koniecznie chciana bo kazdy przychodzi tutaj z wlasnej nieprzymuszonej woli dla przyjemnosci by komus pomoc i moze czegos jeszcze sie dowiedziec a nie przekomarzac sie Jesli ktos jeszcze ma jakies zastrzezenia to moze prosze na pw aby nie zasmiecac forum niepotrzebnymi postami
Oczywiście nie ma czarnych
Czy DYSKUSJA jest "czepianiem sie"? Nikt nikogo nie obrzuca inwektywami, dla mnie to normalna wymiana pogladow - wedlug mnie cenna, bo dotyczy mojej ukochanej rasy.Po co się tak czepiać siebie nawzajem?
Coz, w takim razie "czepiem sie" dalej -> dyskutuje
"Any shade of gold or cream, but neither red or mahogany" - nie ma ciemnobrazowych goldenow. Bialych tez nie. To pewnie kwestia tak modnej dzis semantyki, ale kolor goldenow to wszelkie odcienie kremowego i zlotego.odcienie od bialego po ciemno brazowy..
Fairah, nie bardzo rozumiem dlaczego tak sie unosisz. Ktos (miedzy innymi ja) nie zgadza sie z Twoimi pogladami (i ma do tego prawo!), a Ty od razu zbierasz zabawki, tupiesz nozka, kwitujesz wypowiedzi, w ktorych inni Ci nie przyklaskuja slowami, ktore mozna zinterpretowac jako "co wy tam wiecie, JA mam 2 goldeny i wiedze absolutna" i stwierdzasz, ze juz sie nie bedziesz odzywac, bo komus to nie odpowiada (!!!).
Byc moze trudno to odczytac z moich slow (slowo pisane niestety ma to do siebie, ze nie oddaje emocji tak, jakbysmy chcieli), ale ja nie neguje Twoich pogladow ani nie twierdze, ze nie masz pojecia o goldenach. Po prostu mam w pewnych kwestiach inne zdanie - i to wlasnie usilowalam zasygnalizowac. Mozesz znac i 1000 goldenow z problemami gastrycznymi, a ja nadal bede twierdzic, ze to absolutnie nie powinna byc cecha charakterystyczna dla tej rasy.
I jeszcze troche off-topic, ale tez o goldenach: mozesz zdradzic, co to za klub? Jedyna znana mi, oficjalnie dzialajaca organizacja zrzeszajaca wlascicieli i milosnikow goldenow w Polsce jest KMG, ale tam chyba jest wiecej niz 25 psow (glowy nie dam, ten klub mnie nie interesuje).
Nie ma klubu rasy przy ZK i raczej predko nie bedzie - niestety
Bierzesz udzial w wystawach? Byc moze na ktorejs sie spotkamy i bedziemy mogly porozmawiac na zywo i kontynuowac polemike, miedzy innymi na temat czesania Bez zbednych nieporozumien.
Czarnych goldenów nie ma ale są ich czarni kuzyni - flat coated retrievery, podobne choć nie do końca.ATA pisze:A czy są czarne goldeny Jak sama nazwa wskazuje to psy w różnych odcieniach złotaEVE81 pisze: A jak ktos lubi czerń to wcale nie musi z niej rezygnować - może kupić czarnego goldena
-
- Informacje
-